Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

RESPITE – Garbage People / БУТ - Cover, Split CD 2011, Gothoom Production

Bratři sobě, i takto by se dalo nazvat společné dílko, na kterém se dali dohromady slovenští Respite a jihočeští БУТ. Kapely, které lze dle data vzniku považovat za nováčky na scéně, což se ale nedá říct o samotných muzikantech. V БУТ se sešli ex-členové takových známých jmen naší scény, jako jsou Ingrowing nebo Uprise, zatímco u Respite sedí na bubenické stoličce Miro Raučina (nejen Corrupted Melody). Na ploše něco kolem 35 minut si stylem půl na půl rozdělili stopáž a každý po svém představují pohled na grindcore. O tom, že Respite i БУТ pálí ostrými, není potřeba pochybovat, ale jak už to tak bývá, jisté rozdíly tu jsou. Třeba hned při pohledu na obal alba, kde je seznam skladeb. Zatímco při stejné stopáži si Respite vystačí s pouhými šesti songy, vklad БУТ tvoří dvanáct vypalovaček.


Respite ze slovenské Nitry míchají do svého grind výrazu výraznou příměs HC nasranosti a sem tam i trochu death metalu. Jelikož je z výše zmíněného zřejmé, že má každý vál něco kolem tří minut, dá rozum, že se tady nejedná o žádný bezhlavý binec. Klepačky od začátku do konce se nekonají, to není styl, jakým by se Respite prezentovali. Ne, že by jejich věci byli pomalé, drtící tempo ve většině materiálu převládá, ale jejich muzika je dost variabilní, takže neustálé změny tempa nejsou Respite cizí. Nejslušivější kabát představuje druhý song All My Life se svým hitovým refrénem, který je víc hardcore než grindcore, a je parádně šlapající záležitostí.


Oproti Respite jsou БУТ fofrníci od prvního songu až k poslednímu. O tom, že se si své slovo berou Jihočeši, dá vědět o dost kvalitnější zvuk, než kterým oplývají Respite. Najednou se dostaví pocit, že někdo ovládá tlačítko volume za vás, hlasitost stoupne nahoru. V tomto směru studio Hellsound odvedlo lepší práci než slovenská sekce, která natáčela ve zkušebně. Zásek obsahuje dvanáct úderných kanonád, které mají švih. Album uzavírá coververze Lucid Fairytales od Napalm Death, která nad ostatními jedenácti vály nevyčnívá a šlape stejně dobře jako autorské songy, tím pádem velice slušně, což už smrdí pořádnou chválou. Napalm Death mohou posloužit pro přiblížení stylu grindcore, jakým to БУТ hrnou před sebou. Víc než zmíněný cover mě ale baví věci made in БУТ a to otvírák Legacy, který mi teda také něco dost připomíná, ale kdybyste mě rozkrájeli, tak si nemohu vzpomenout co. Jako největší pecka mi v hlavě uvízla Body Count s povedeným frázováním zpěváka Sida.


Slušná dvojka tyhlety dvě kapely vám povim. Když poslouchám Respite, zdají se mi lepší než БУТ, když to spustí БУТ přijde mi, že jejich úderné šlehy mají větší drtící sílu. A to je vlastně dobře, svědčí to o dobře odvedené práci a správném tahu jít do jednoho CD spolu. Na splitku by se měli sejít party, které kopou podobně kvalitně a to se zde daří. Takže u mě zasloužená plichta a zároveň spokojenost a další ukázka toho, že grindcore neradno házet do jednoho pytle. Ano, u nás máme spousty tupých grind kapel, které těží jen ze své „šokující“ pódiové prezentace a nahrávka u nich postrádá smysl, ale toto naštěstí neplatí o Respite ani o БУТ. U obou dvou je totiž hudba až na prvním místě. Obě party jsou důkazem toho, že i při zachované rychlosti lze přijít s propracovanou porcí muziky i v tomto extrémním žánru.

Čas: 36:05

Seznam skladeb:

RESPITE - Garbage People:

  1. Not Enough
  2. All My Life
  3. Disaster
  4. Wrongful Life
  5. Garbage People
  6. Disease

БУТ - Cover

  1. Legacy
  2. No More...
  3. In the Field
  4. Wicked Faith
  5. Resurr-action
  6. Fallout
  7. Body Count
  8. Cover
  9. Amp of Pain
  10. Man Erasure
  11. Shellfire
  12. Lucid Fairytales

http://bandzone.cz/respite
http://bandzone.cz/but
http://www.gothoom.com


Zveřejněno: 02. 06. 2011
Přečteno:
3367 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář