Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

Kromě samotného udílení cen se uskutečnil i koncert, na kterém zahráli: INSANIA, FDK, SIX DEGREES OF SEPARATION, FREE FALL, MAD PIGS a ZATOKREV.

Představovat anketu Břitva Ladislava Olivy by bylo nošením dříví do lesa. Když se naskytla možnost zúčastnit se této akce neváhal jsem ani vteřinu, ať už kvůli účinkujícím kapelám ale jako i vzdání holdu organizátorům. Letošní, už desátý, ročník byl zorganizován ve velkém stylu. Vyhlašování cen se konalo v brněnském klubu Melodka, který se jevil pro tuto akci zcela ideálním. Jen ho najít... Kounicova ulice, v které se nachází, měří asi tři kilometry, takže hledání klubu mi dalo dost zabrat.

Vrcholem večera bylo samotné vyhlášení, ovšem to nebylo vše, jako další menu se servírovala živá muzika, která ten večer byla na vysoké úrovni.

Brněnské podhoubí reprezentovala hardcore punková kapela MAD PIGS, která doplatila na brzký začátek akce. Tou dobou se v klubu nacházelo nepříliš početné publikum a pár přihlížejících nedokázalo navodit tu správnou atmosféru. Oni se ani Mad Pigs příliš na tuto akci nehodili, punkáči na ně od sedmi večer nepůjdou a skladba publika byla spíše metalového vyznání. Mad Pigs doplatili i na mizerný zvuk, kdy kytary nepříjemně řezaly. Ani po hudební stránce jsem nebyl plně uspokojen, Mad Pigs jsou totiž víc punk než hardcore a ani ten punk není extra řízný. Osobně jsem čekal od nich větší špínu a trochu té hc syrovosti. V této souvislosti mě velice zamrzela neúčast vynikajících Mother, za něž Mad Pigs zaskakovali. Abych jen nekřivdil, povedený se jevil song Tohle je Brno, ne L.A.

Druzí FREE FALL, zastupující východní Moravu, sbírají samé kladné ohlasy na svůj poslední počin. Jelikož mě studiová tvorba těchto post doomařů míjí, čekal jsem, co se mnou provede živá prezentace. A docela jsem se příjemně bavil. V o mnoho lepším zvukovém kabátě, než u předchozích Mad Pigs, se vyjímaly nasamplované zvuky i obě kytary. Rockmetalová nepříliš náročná muzika s ženským zpěvem, kterou Free Fall produkují, zaplnila i prostor před pódiem a hned bylo o poznání lépe.

A tady opatrně, že Johane (úsměv). Při nástupu SIX DEGREES OF SEPARATION se ihned zaplňuje prostor pod pódiem a je znát, že Moravané jim rozumí. SDOS prezentující se skvělými hráčskými výkony a sympatickým projevem zpěváka Doctora, strhávají fanoušky k tanci a vše odsýpá, tak jak to asi má být. Jen já, jako jeden z mála nedokážu, už pěkných pár let, jejich kouzlo ocenit. Myslel jsem si, že první koncertní srážka s nimi mi napoví, a taky že ano. Diagnóza je jasná: SDOS jsou na můj vkus moc heavymetaloví a to je to, co mé uši nemají rádi, navíc se mi ani nelíbí barva hlasu vokalisty Doctora. Nedá se nic dělat, na závěr mě ještě dorazila coververze Beds Are Burning od Midnight Oil z novinky Ubl, která mě donutila opustit prostor klubu. Tu skladbu opravdu nemám rád a její stadiónový refrén mě dokáže velice lehce rozčílit.

Poté už došlo k vyhlašování cen. Moderátorem se pro tento večer stal Viktor Palák, zároveň i spoluorganizátor, a jeho dvě kolegyně, mimochodem v otřesných antisexy outfitech - hodnotím jednou kabelkou; kolik by dal módní policista Dr. Kydy nedokážu s přesností určit (úsměv). Došlo k vyhlášení spousty kategorií, v hlavní kategorii deska roku brala první místo Insania. Osobnost scény vyhrál Petr Korál, který se akce též zúčastnil. A médiem roku se stal Pařát. V této kategorii jsme se umístili na pěkném šestém místě, kde nás předstihli z webzinů pouze: Metalopolis, Mortem a o prsa Marast Jak Cyp. Většina oceněných se zúčastnila osobně (Shindy, Berry, Korál), ti co se nemohli dostavit, se prezentovali natočeným poděkováním, což byl výborný nápad. Jako nejvtipnější se v tomto směru prezentovali, nepříliš překvapivě Malignant Tumour, a s velmi povedeným záznamem se představil Čurby. Předávání cen bylo parádně zvládnutou prací.


Po předávání cen nastal čas pro místní legendu INSANII. Vždy jsem si je přál vidět na domácí půdě. No tak konečně. Insania je velmi oblíbená mezi fajnšmekry, ale když přijede do Čech, je většinou publikum nepříliš početné nebo vlažnější. A i když to na sobě kluci nikdy nedávají znát, je jasné, že se jim hraje lépe před plným, pařícím klubem, než před poloprázdným publikem. V Brně je Insania doma a tudíž energie vysílaná z pódia do publika putovala i opačným směrem. Lidé se bavili a počet tanečníků, ale i tanečnic, byl ten večer největší. Standardní playlist byl dodržován, bohužel se zase kvůli časovému skluzu muselo hodně krátit. Set končil skladbou It´s Easy to Fall in Hate. Jenže publikum odmítalo Insanii propustit a tak po aplausu přišel na řadu ještě jeden přídavek a to z čerstvě oceněného alba Kult Hyeny v podobě songu Syčáci z Foglarovek.

Moment zcela čekaný se hned po setu Insanie dostavil, a to v docela početném úprku brněnských fans směrem ke svým pelechům. Ti, kteří zůstali, ale moc dobře věděli na jakou dávku emocí čekají. FDK v improvizované sestavě, kdy se baskytary chopil Baab, který nahradil Hujera, jenž se z rodinných důvodu nemohl akce zúčastnit. Ovšem to na působivosti FDK neubralo ani gram. Opět povedené vystoupení, kde nebylo nijak těžké nechat se pohltit do tónů a rozpohybovat do rytmu tělo. Opět tleskám a jako již poněkolikáté skvělý zážitek.

V hodně pozdní čas, v půl druhé, vystoupila na pódium pro tento večer jediná zahraniční akvizice a to švýcarští ZATOKREV. Kdo dopředu netušil co že to má očekávat, musel být v pořádném šoku. Zatokrev vlítli na pódiu jako uragán a jejich pódiová prezentace byla ten večer vrcholem. Hudbu vycházející z podobných vod jako FDK, totiž sludge, modifikují do své podoby. Prim tvoří převážně pomalejší sludge doom tempo, zabalené do drtícího metalového hávu. Valivá, silná muzika, s maximálním, působivým procítěním všech čtyř muzikantů, kterým člověk věřil každou notu. Zatokrev krásně předvedli, že i umírat se dá s energií. Pro mě další silný zážitek a ve dvě v noci hlasitý výprask.

Předávání cen Břitva hodnotím jako velmi povedený večer. Byla to výborně zorganizovaná akce, za kterou zaslouží pořadatelé poděkování. Samotné vyhlášení bylo kvalitně zvládnuté a ke všemu přispělly svými výkony kapely, obzvlášť druhá polovina večera byla skvělá. Jelikož šlo o jubilejní desátý ročník, nezbývá než popřát k jubileu a spoustě dalších plodných let... a vydržet!

Veškeré výsledky naleznete na stránkách Břitvy.
Rozsáhlejší fotogalerie je ke shlédnutí na PHOTOMUSIC.


Zveřejněno: 28. 04. 2011
Přečteno:
3680 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář