Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

DRAKAR – Let draka / The Flight of the Dragon 2CD 2011, I Hate

Kytarista a zpěvák Ivan Sekyra prošel během své hudební dráhy spoustou kapel různých žánrů. Vedle rockového Projektilu (nejznámější skladbou, kterou Ivan složil, je Zahrada ticha, pomalá věc, která zní z rozhlasových stanic velmi často dodnes) to byl i Projektil metalový (krátká etapa na konci osmdesátých let, zapomenutý singl Lovci lebek / Kovárna, na kterém Projektil balancoval na hranici mezi heavy a speed metalem); vedle Abraxasu se objevil i v doprovodné Skupině F. R. Čecha (album 1983). Ale nejvýraznější metalovou stopu zanechala jeho skupina Drakar.

Ta vznikla v roce 1988 v sestavě Ivan Sekyra (kytara, zpěv), Martin Ježek (kytara), Vítek Benek (baskytara), Karel Jenčík (bicí) a dá se říci, že předběhla dobu. Drakar se neomezoval jen na jeden směr, míchal heavy, speed i thrash metal (kapela samotná používala termín mystic metal) a texty pojednávaly o temných stránkách člověka. Zajímavá je i skutečnost, že autorem slov byl Vladimír Čort, tehdy šestačtyřicetiletý, který jinak psal zejména pro popové interprety (M. Rottrová, H. Zagorová) či pro rockovou skupinu Progres 2.

Let draka se nahrával na dvakrát – skladby Tunelem zpátky a Dvojník ve výše uvedené sestavě, zbytek pak nabouchal Michal Trůka (ex-Baracuda, později Debustrol). LP vyšlo v roce 1990 u Globusu, leč deska se nedočkala odpovídající distribuce. Ani kapela se v tehdejší době na tuzemských pódiích příliš neobjevovala, zato zamířila do Nizozemí, Belgie a Rakouska a tak není divu, že vznikla i anglická mutace nahrávky. Jenže po dalších změnách v sestavě (Michala Trůku nahradil Lukáš Doksanský, následovaly další výměny, později se soubor rozrostl o kytaristku a zpěvačky) zmizeli Drakar v propadlišti dějin (zbyla po nich ještě zapomenutá kazeta Když se láme čas z roku 1996).

Ale doba přeje retro záležitostem a došlo i na Drakar. Švédské vydavatelství sice anoncovalo reedici již v roce 2009, ale po řadě problémů spatřil oboujazyčný komplet světlo světa až letos v dubnu. K recenzi dorazila jen česká polovina, tudíž tu anglickou necháme stranou. Ona má pro našince Drakaří muzika větší kouzlo v češtině, to je bez debat. Čortovy texty jsou jednak velmi kvalitní, jednak nadčasové. Platí o nich totéž co o muzice – nejde o klasickou metalovou práci, ale o specifikum. Na zdánlivě tradičních základech (drak, démon) se odehrávají příběhy o vnitřních bojích v mysli člověka, o zradách, o touze někoho ovládat, o pocitech schizofrenika... Jediná Poslední křížová výprava má text výpravný, ostatní jsou zaobalené, posluchač v nich musí hledat a o jejich poslání přemýšlet. A že jsou aktuální stále snad není nutné dodávat.

Pro Drakar je signifikantní hlavně kytarová práce Ivana Sekyry. Ten v Drakaru zúročil letité zkušenosti z různých žánrů a jeho hra se od někdejších metalových kytaristů výrazně odlišuje. Ve většině skladeb lze zaregistrovat specifické vyhrávky a artrocková sóla, v některých okamžicích Ivan koketuje s dalšími žánry, snad načichlými jazzem. Stylové rozpětí skladeb je také poměrně široké – nechybí heavymetalové střednětempé skladby, speedové jízdy ani takřka thrashmetalové nářezy. Ivanův zpěv je zvláštní – často ani nejde o typický zpěv, ale o rychlou mluvu; nicméně k temné náladě hudby jeho lehce zastřený hlas pasuje. Jen jedna věc trochu sráží celkový dojem – zvuk. Ale před dvaadvaceti lety nebyly možnosti takové, jako jsou dnes... takže určitá sterilita a „chudost“ je daní doby.

Po dvaadvaceti letech Drak(ar) opět vstal a pouští se znovu do boje, který vyvrcholí letos v červnu na švédském Muskelrock festivalu, kde se Drakar objeví v sestavě Ivan Sekyra (kytara, zpěv), Martin Ježek (kytara), Vítek Benek (baskytara), Karel Jenčík (bicí). Nepřijde vám povědomá?

O spoustu zajímavých informací, nejen o Drakaru, ale o celé své hudební dráze, se s námi Ivan Sekyra podělil v rozhovoru. Nepropásněte jej!

Seznam skladeb:

CD 1
  1. Drak vstává každou noc
  2. Démon uchvatitel
  3. Tunelem zpátky
  4. Dvojník
  5. Crazy Boy
  6. Poslední křížová výprava
  7. Zrada a pomsta
  8. Siam

CD 2
  1. Gold Of The Hell
  2. The Snatcher
  3. Monster Brain
  4. Kingdom Of The Walls
  5. Crazy Boy
  6. The Last Crusade
  7. Crown Of The Clown
  8. Out Of My Dream

Čas: 41:12 + 40:47

www.bandzone.cz/drakar

www.ihate.se



Zveřejněno: 04. 05. 2011
Přečteno:
5533 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 11. 2022 13:58 napsal/a Rezmicek
Let draka
Je možné ještě sehnat CD let draka
04. 05. 2011 08:39 napsal/a Mafek
Super
tohle LP mě tenkrát dost oslovilo! Pěkná recenze!