Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

ABORTION – Old Music For Old People / IDIOTS PARADE, Split CD 2010, Lecter Music Agency

Tento materiál vyšel původně před třemi roky na vinylu pod křídly firmičky Rarach Katus Records. Loni jej exhumovala značka Lecter Music Agency a ve formě kompaktního disku vydala v limitované edici 333 kusů a materiál tak zachránila pro všechny diskofily, jenž nevlastní gramec.

Jedna z nejstarších aktivních slovenských kapel, Abortion (vznikli v památném roce´89), mě na mojí cestě hudebním undergroundem vždy míjela a krom pár ochutnávek z různých obskurních kompilací jsem zůstával její tvorbou dosud nepolíben. Ostatně, kdo by také toužil po tom, mít doma nahrávku se skupinou, jejíž název znamená v překladu "potrat", že:o)? A pak je tu také hlavní persóna basák a zpěvák Lepra, svého času vydavatel krutého fanzinu Death Fist (fungoval od roku 1991 do roku 2007 a vyšlo celkem 23 čísel). Nakonec se tedy přece jen s Abortion setkávám na plnohodnotné nahrávce se zajímavým názvem. Abortion jsou známí vtipníci, takže podle toho vypadá i jejich strana obálky. Na ní je fotografie dvou klasických amerických komiků Laurela a Hardyho, které zná snad úplně každý. Materiál samotný nabízí otrlému posluchači nálož jedenácti našláplých, nijak zvlášť dlouhých (stopáž skladeb se většinou pohybuje maximálně do dvou minut) vypalovaček. Servíruje se řádně nabroušená smršť grind/mince corových rytmů vysoké jakosti. Jestliže milujete třeba takové Agathocles, tak Abortion by vám jistě neměli uniknout. CD obsahuje oproti LP čtyři skladby navíc, které vyšly v roce ´98 na split EP s kanadskými drtiči Mesrine. Jmenovitě Respect Is Fear, I´m Your Plague, Ratt Is Coming a cover verzi Moon Cheri, od německých ochmelků Tankard (originál skladby Mon Cheri vyšel na třetím studiovém albu The Morning After ´88). Jistě, co by to bylo za "funny mjůzik", kdy by zde chyběly grindy pindy. Tedy nějaké ty hlášky z TV, že. Sám poznávám jen krátký úryvek z kultovního seriálu Červený trpaslík, před osmým songem Made In Poison. Celkem tedy jedenáct kulervoucích písniček, z nichž třeba takovou punkovou Bomby na Nitru, si zaručeně oblíbíte. Za zmínku stojí také poslední skladba s názvem Žltý kábel. Krátká Beatboxová legrácka. Ok, zvuk z osvědčeného studia Moonset (Sanatorium, Angel´s Decay, Godless Truth...) je nabroušený a nahrávka má koule. Na závěr cituji hezkou větu, kterou jsem našel na webových stránkách kapely a lze s ní naprosto souhlasit: "Traja kokoti zo Slovenska hrajúci grind/thrashcore už 20 rokov! Neuveriteĺné!!!"

Dalším souborem lidových písní a tanců, jsou pro změnu mladá krev ze Zvolena. Kvartet Idiots Parade. S ničím se evidentně nepářou a hrnou intenzivní fastcore/grind bez jakýchkoliv kompromisů. Vše pod vlajkou s heslem "K.R.Z.!" Krátce, rychle a zběsile - toť jak se zdá i heslo naší dnešní hektické doby. Celkem patnáct úsečných, krátkých (stopáž songů nepřesahuje jednu minutu) hořkých pilulek. Produkce Idiots Parade na mě zapůsobila jako smrtící vlna cunami. Ano, je velmi energická a smete vše, co jí stojí v cestě. Materiál začíná netradičně "instrumentální" skladbou, lze-li to tak nazvat, tedy bez zpěvu, Putá pokroku. Zpěv, to je ostatně zajímavá kapitola, protože svoje hlasivky zde trápí půvabná zástupkyně něžného pohlaví Petra. Nutno uznat, že vříská a ječí vskutku znamenitě, což vzorně koresponduje s nátlakovou hudební složkou a dohromady vytváří poměrně třaskavou směs, ovšem jen pro otrlé sluchovody. Sound je čistý, čitelný a vcelku dymanický, ale určitě není stoprocentní. Názvy skladeb jsou ve slovenštině, ale o čem idioti vyřvávají, nevím, protože zběsilému ryku beztak není rozumět ani slovo:o). Nalézá se zde i jedna cover verze od zaniklé slovenské skupiny Sangre De Cristo, která se svými čtyřiceti sekundami nijak nevybočuje z nastoleného extrémního stylu. Také materiál Idiots Parade je oproti LP verzi obohacen o čtyři skladby. Konkrétně jsou to poslední čtyři vály. Na závěr musím uznat, že Idiots Parade mi řádně provětrali květák.

Příjemné splitko ze slovenského podzemí, dvě sympatické kapely které si na nic nehrají a hrají přesně tu muziku, která je jim nejbližší. Poctivý nářez.

Seznam skladeb:

ABORTION:
Respect Is Fear
I´m Your Plague
Ratt Is Coming
Moon Cheri (Tankard cover)
Crown Without Head
Born To Lies
Barbar Developer
Made In PoisoN
I´m Witness 10. Bomby na Nitru 11. Žltý kábel

IDIOTS PARADE:
Putá pokroku
A na konci...
Zrkadlo
Tma
Hlad
Vyhasnutá iskra
Mozaika
Dajte mi pokoj
Hra (Sangre De Cristo cover)
Sen
Vojna v duši
Doležité zbytočnosti
Prostriedok (ne)štastia
Pády a vzostupy
Neúmorný konzum

Čas: 29:30

www.bandzone.cz/abortion

www.myspace.com/abortiongrind
www.bandzone.cz/idiotsparade
www.myspace.com/idiotsparade666

Abortion - 8
Idiots Parade - 7


Zveřejněno: 17. 04. 2011
Přečteno:
3624 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář