Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

SIX DEGREES OF SEPARATION – Ubl DVD+CD 2011, Triotus Production

Po velmi pěkných počinech Asmodeus nebo Dying Passion nachystali obdobný komplet, obsahující DVD a CD, i SDOS. Jejich digipack obsahuje dvě kolečka, plakátek s fotkou resp. texty a jako bonus hlavolam, který je nedílnou součástí obalu. Jeho vyluštění mi zabralo zhruba pět minut, po kterých se mi podařilo vyndat první kotouček z netradičně řešeného uchycení disků (úsměv).

Po této anabázi už šlo všechno hravě, DVD putovalo do stroje a za chvilku už na mě z obrazovky koukali všichni čtyři pánové a menu nabízející koncert a bonusy.

Koncert (67:17)

Jedním slovem strhující. Výborný zvuk, perfektní obraz (formát 16:9), podařený střih – co víc si u živého záznamu přát? Třeba oblíbené skladby... Ale není na světě dramaturg ten, aby se zavděčil posluchačům všem... Leda by koncert trval tři hodiny. Má ouška jsou ale spokojena. Jednak nechybí mé favoritní skladby, jednak kvituji, že prostor dostala všechna čtyři řadová alba a nebyl opomenut debut Moon 2002: Nocturnal Breed, ze kterého se do setlistu vešly hned tři kompozice. A mezi novějším materiálem se tyhle „stařenky“ neztrácí ani po těch devíti letech a kapela si jejich interpretaci vysloveně užívá, samé úsměvy; ani hlas „vypravěče“ puštěný z plybacku nepůsobí v Prayer rušivým dojmem. Ale novější songy jsou samozřejmě o poznání vyzrálejší. Po přelomovém Tri-albu se SDOS dostali na pozici jedné z nejvýraznějších tuzemských kapel a hity jako Separated, Masterpiece Of Pain, Lucius, Tekno-Prophet nebo For Hannah jsou pecky jako hrom, které mají na živo neuvěřitelnou sílu.

Bonusy

První na ráně je dokument o přípravách February Hard Show, němý film (4:27) plný vtipných sekvencí gradující stavbou pódia, při níž rychlost „mravenců“ připomíná nejlepší okamžiky Františka Koudelky.
Následují rozhovory (7:02) s hudebními publicisty (Michal Husák, Petr Korál, Viktor Palák), bývalými členy i muzikanty z jiných kapel či kamarády. Nelze čekat nic jiného, než chválu (úsměv) a přání světlých zítřků, takže je to tam. Ale právem, „né že né“.
Fotogalerie (4:45) „against time“ začíná „tady a teď“ a končí „kdesi v čase“, takže lze vzpomínat na starší outfity, sestřihy i bývalé spoluhráče. A samozřejmě čím starší obrázek, tím větší úsměv... (úsměv).
Asi největší „sběratelskou“ hodnotu mají archivní záběry z koncertů (11:43), které začínají rokem 1997. Nejstarší záznamy samozřejmě trpí velmi špatnou zvukovou a obrazovou kvalitou, ale to je pochopitelné. Naopak je nepochopitelné, jak z ušatého baskytaristy mohl vyrůst takový fešák (smích). Pro mě má tohle oddělení největší cenu, ukazuje, jak se kapela vyvíjela, jak se měnila sestava i muzika. Klidně bych snesl více delších ukázek.
Načtvrt dokument, natřičtvrtě live záznam z Metalmanie 2008 (4:19) zachycuje kapelu při balení veteše do dodávky a následně na velkém pódiu za svitu velkých světel na velké akci. A SDOS zde obstáli ze ctí.
Samozřejmě nemůžou chybět videoklipy, oficiální mají SDOS dva. Ten k Light Hates Me je asi všeobecně dobře známý, nechyběl svého času (2005) na televizní obrazovce ani na DVD Shadows From Underground (2007). Guilt Is A Vector Of Time je hitovka z posledního alba Of Us (2010) a video je pojato méně excentricky než předchozí – jde o klasický model „kapela on stage“ s jednou neladící věcí – a tou jsou světlé Vlasovy kalhoty (úsměv).
Největší „peckou“ je bezesporu folklórní vsuvka (0:35) „Hej háj hore dědinů“, v níž do záběrů z nějaké vesnické slavnosti hrají SDOS svým způsobem lidovou skladbu a kdosi zpívá tak děsivým hlasem, že z toho zebe (smích, smích, smích).
Dokument o nahrávání Of Us (9:48) je taky samá legrácka a DVD trailer (6:55) zrovna tak. Mladší generace možná ani nepochopí znělku Aktualit (pořad socialistické televize „na aktuální téma“, 80. léta minulého století), nebo text z Rudého Práva odsuzující v roce 1988 Törr, jež moderátor vpasoval do typicky komunistického výraziva, kterým soudruzi před třiadvaceti lety častovali své „oblíbené“ hudební soubory.

CD

A to ještě není vše, další muzika je k poslechu na přiloženém CD, které obsahuje šest skladeb, z toho čtyři nové vlastní a dvě starší převzaté. Novinky jsou různorodé a většinou odlišné od běžné tvorby SDOS, jako kdyby si pánové chtěli vyzkoušet něco trochu jiného, alternativního. Mně se nejvíce líbí Phoenix, lehčí skladba ve středních tempech s jakoby ležérním zpěvem a přitom s uhrančivou atmosférou. Naproti tomu v Contemporary Misanthrope Radek míchá vokální polohy a sahá i k takřka blackmetalovému skřehotu, který do ponuré pomalé muziky skvěle zapadá; v první polovině songu hraje výsostnou roli výrazná baskytara, ve druhé se na výsluní dostávají svébytné kytarové postupy. První cover verze, Thirsty Dog (původně od Nicka Cavea), se nese v hodně rychlém tempu, a i přes určitou monotónnost (či jednoduchost) je vítaným zpestřením. Těžko říci, jestli se objeví v koncertním programu, každopádně by při jejím živém podání asi fanoušci bořili sály. Nejpřekvapivější položkou je křehká Leech, která postupně nabírá obrátky a končí v úplně odlišném duchu, než v jakém začala. Vypalovačka A Third-Of-Life Crisis by se na Of Us neztratila, k tradiční muzice SDOS má nejblíže a největší pozornost v ní zasluhuje pestrý vokální projev. Závěr patří největšímu překvapení, Beds Are Burning od Midnight Oil, což je v podání SDOS docela „mela“, v níž nechybí dechové nástroje (trubka, trombon) ani expresivní řev, který kdyby MO slyšeli, asi by nevěřili vlastním uším (úsměv). K audiu mám jedinou připomínku – když už se pořizovalo speciální CD, možná by neškodilo zabloudit do hluboké minulosti a oprášit nějaké kousky z demosnímků z devadesátých let a dát jim nový kabátek. Jinak je samozřejmostí výtečný zvuk ze studia Šopa a precizní instrumentální výkony.

Svérázný obrázek na obalu, který namaloval Pickard, působí znepokojujícím dojmem, ale s názvem dvojdisku nemá nejspíš nic společného. Jestli si Doctor nevymýšlí, tak ubl znamená ve staroslověnštině pramen... A „dygrýsovský“ pramen kreativity rozhodně nevysychá… Při sledování dvouhodinového DVD a poslechu půlhodinového CD jsem se totiž ani vteřinu nenudil a věřím, že fanoušci skupiny na tom budou úplně stejně. A doufám, že se jich najde dost, kteří úsilí SDOS podpoří koupí tohoto podařeného díla. Kdybych já byl členem SDOS, byl bych na sebe a na Ubl pyšný.

Seznam skladeb:

DVD:
  1. Intro
  2. F-2370
  3. Lucius
  4. Shade Of Triotus
  5. Of Unrealistic Ambitions
  6. For Hannah
  7. Prayer
  8. The Whisperer
  9. Raven Comes
  10. Guilt Is A Vector Of Time
  11. Masterpiece Of Pain
  12. Tekno-Prophet
  13. Separated
  14. Outro/Credits

CD:
  1. Contemporary Misanthrope
  2. Phoenix
  3. Thirsty Dog
  4. Leech
  5. A Third-Of-Life Crisis
  6. Beds Are Burning

Časy:
DVD: cca 127 min.
CD: 27:01

www.sixdegrees.cz

www.triotus.com

Zveřejněno: 23. 03. 2011
Přečteno:
3975 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář