Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

HELLOWEEN – 7 Sinners CD 2010, Sony Music

Ikona světového power/speed metalu, německá parta HELLOWEEN, předstoupila celkem nedávno před posluchače s novou fošnou nazvanou „7 Sinners“ (celkově se jedná již o třináctou řadovku), se kterou definitivně hodlá utišit místy až přehnaně bouřlivé reakce některých fanoušků, které vyvolala předešlá, ve stejném roce vydaná deska „Unarmed“, připravená u příležitosti 25 let od vzniku této kapely. Možná i proto se „dýně“ rozhodli do názvu aktuálního opusu zařadit pro ně magické numero 7, jenž je provází už od jejich nejúspěšnějšího období, legendárních „Keeperů“.

Poměrně delší dobu před emisí desky však zároveň z úst členů skupiny zněly hlasy, že novinka nebude zas až tak úplně tradičním albem Helloween a že stylově bude částečně směřovat do dob „The Dark Ride“, které v čase svého uvedení na trh (v roce 2000) taktéž vyvolalo spoustu negativních reakcí a skalními fans bylo nepochopeno a zatraceno.

Po několika důkladných posleších však můžu s klidem konstatovat, že zapřísáhlí příznivci klasické dýňové tvorby se těchto vět nemusí vůbec děsit. Přesto, že se jedná zřejmě o nejtvrdší nahrávku v dějinách kapely (k čemuž přispívá zejména výborný surový zvuk, díky němuž je CD hodně temné, místy až melancholické; nejedná se tudíž úplně o ten provařený „happy metal“), tak výsledný sound je pořád nezaměnitelný a hned od počátku nahrávky jasně poznáte, že jsou to stále staří, dobří Helloween, pouze v trochu moderním zvukovém kabátě dnešní doby. Jsou zde jejich klasické kytarové riffy, výrazné melodie a výborné mohutné refrény a sbory. Velký prostor tentokráte dostaly klávesy (obsluhuje je Mattias Ullmer), které sice provázejí tvorbu skupiny prakticky po celou dobu jejího fungování, ale až teprve na novince se v některých skladbách dostaly do pozice takřka rovnocenného nástroje vůči kytarám. Nejedná se jen o zahrání prostých ploch, ke kterým jsou povětšinou v metalové muzice používány, ale o ztvárnění vlastních partů, které skvěle pasují do kontextu jednotlivých věcí. Vynikající Andi Deris zpívá opět úchvatně (osobně moc nechápu všechny staromilce, hlavně u nás v ČR, kteří soustavně volají po návratu Michaela Kiskeho, ty neustálé řeči o tom, že bez něj už to nejsou Helloween mi celkem lezou krkem), na album navíc, vyjma dalšího, přispěl i svou tradiční baladou „The Smile Of The Sun. Jako singl byla vybrána píseň s všeříkajícím názvem „Are You Metal“, na kterou byl natočen i videoklip, mezi další zajímavosti pak určitě patří, že intro do „Who Is Mr. Madman?“ (která je jakýmsi volným pokračováním songu „Perfect Gentleman“ z CD „Master OF The Rings“ z roku 1994) namluvil zpěvák britských Saxon Biff Byford, se kterým už kapela spolupracovala i v minulosti, za zmínku jistě stojí i netradiční zařazení flétny, konkrétně její sólo v „Raise The Noise“ a třeba thrashem načichlá „Long Live The King“. Do skladatelského procesu se vyjma bubeníka Daniho ve větší či menší míře zapojili všichni členové metalové mašiny.

Fanouškům, kteží si pořídí limitovanou verzi „7 Sinners“ bude odměnou bonus v podobě skladby „I‘ m Free“.

Pozornost si určitě zaslouží i „kovovým“ námětem opatřený obal a hlavně ilustrace uvnitř bookletu, které vytvořil jistý Marcos Moura, vás jistě zaujmou a pobaví, jelikož je to pro Helloween poměrně netradiční ztvárnění.

Osobně jsem hodně zvědavý na to, s čím po tomhle nářezu, který posluchače  místy opravdu drtí, kapela přijde na svém dalším albu.

Seznam skladeb:

  1. Where The Sinners Go
  2. Are You Metal?
  3. Who is Mr. Madman?
  4. Raise The Noise
  5. World Of Fantasy
  6. Long Live The King
  7. The Smile Of The Sun
  8. You Stupid Mankind
  9. If A Mountain Could Talk
  10. The Sage, The Fool, The Sinner
  11. My Sacrifice
  12. Not Yet Today
  13. Far In The Future

Zveřejněno: 02. 03. 2011
Přečteno:
3562 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář