Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

HEAVING EARTH - Diabolic Prophecies CD 2010, Redrum666

Disclaimer: Nebudu spekulovat jestli je lepší Střap nebo Sepp. Netuším. Nebudu tu kapelu přirovnávat k Immolation, Incantation,  nebudu řešit, jestli jsou v riffech Portal nebo Gorguts. Budu desku brát tak, jak je, se vším, co je na ní fajn i není.

Předně obal – to jsou takové ty zeppelinovské schody do nebe, jenže v polovině jich pár chybí a tak se člověk chtě nechtě musí spokojit s jámou pekelnou. To dokáže zkazit den. Pak ovšem posluchač hodí očko na to kdo to vlastně hraje a vidí  Zajíce Jürgena, kterej to prostě na ty škopky umí a nikdo vlastně ani není s to oponovat. Tomáše a Patrika z Brutally Deceased, jejichž loňská nahrávka je v mém osobním TOP 10 ČR na samotném vrcholu. K tomu Sepp a jeho „poison spitting“ (vole až tak) a člověk chápe, že „Bouřící se Země“ je další all-star-projekt typu Supreme Conception.

Ale než to stihne pochopit tak se hlína dává nasraně do pohybu a ze svých útrob vychrlí nejen žhavé magma (Austin Powers je king) ale i „Serpents Domination“ připomínající us bdm ze staré a starší školy. Docela dobrá diskotéka, pánové. Sice si nejsem jistý tím zahuhlaným zvukem z Vyškova, ale alespoň ty sypačky znějí docela dobře. Technicky vše zvládnuté dokonale, rychlovka, která slouží jako agresivní úvod do toho, co nás na desce čeká. Chirurgicky přesné bicí party.

Noříme se hlouběji s „Beyond The Void“ která děti učí, že pokud někdo předstírá že koná něco dobrého, neznamená to, že mu hned sedneme na lep, že dětičky? V tomhle válu, aby se to nepletlo si zahostoval Franta v posledních měsících známý z výše zmíněné nakládačky SC (jinak třeba Intervalle Bizzare) a mrzí mě, že HE nesáhli ještě k o poznání většímu chaosu, který by si rozhodně pinchovací vál zasloužil. Určitě chválím chorus, tam se dští oheň a síra po kanystrech, ovšem když přijde tak trochu vynucený break neboli diabolické intermezzo, člověk zjišťuje, že kdyby skladba nebyla stále zastavovaná a zasekávaná, měla by o poznání větší flow. A právě flow je to, co na těch brutálech tolik žereme, neasi. Jo a ty triggrovačky ve druhé polovině, podpořené správně apokalyptickým sólem (jediné, co mně na CD opravdu sedlo) fakt beru.

„Seething Fragments“ začínají odkazem na klasický NL death metal, zamrzí trochu slabší chorus, který je sice taková lepší bagrovaná, avšak opět platí - zastavovačky jsou všude a groove nikde. Chápu sice určitou ikonizaci Morbid Angel ke které pánové na této desce sáhli, ale co je moc, to je příliš.

To „Atavistic Revelations“ je natriggerovaná nádhera se vším všudy, rozhodně baví disharmonické rozjezdy pro hvězdy  navíc stopáž pouhých 4 minut je právě tak akorát. Sice bych možná trochu nesouhlasil s až příliš naivním sólem ke konci seku, ale to je tak vše, co můžu vytknout. Jízda jak má být .

„The Shrine Of Desolation“ je naopak zpočátku rozvláčným metalovým monumentem se záhrobními vokály, tech deathovou rytmikou, přepočítanými rytmy, zajímavými riffy a blíže nespecifikovatelným „epic peklo death“ feelingem. Nefalšovaný old-school, plíživý death metal jenž na zem sesedá z rezavě rudých mračen. Trochu mne mrzí kytarová práce zvláště v sólech, myslím, že kluci by ze sebe mohli dostat trochu víc, celkově mi přijde jako by to hráli, jak to přijde (absolutní rým rulz). Je to velká škoda, jelikož jinak se jedná o propracovanou, pečlivě sehranou a secvičenou skladbu, která rozhodně patří k tomu lepšímu na Diabolic Prophecies.

Mrzí mne, že postupem času se deska až příliš slévá dohromady, je vidět, že pánové nad materiálem skutečně nějakou chvilku přemýšleli, i jejich přístup je opravdu dobrý, jen je politováníhodné, že toto snažení zabíjí zvuk a nedostatečné kytarové nasazení . Proč do pomalejších pasáží nevystřelit nějakou kytarovou lahůdku? Věřím, že technicky na tom jsou pánové více než dobře a tedy na svůj um se vymlouvat nemohou. No nic, pro mne asi od kluků opravdu spíše ty Brutally Deceased

Ale jo, není to špatná placka, jenže mohla být ještě zatraceně lepší, kdyby se nejelo tak na jistotu a předvedlo, že pánové mají na to stát se hrdými vlajkonoši české peklo death metalové scény. Není nutné jet modernu, přesto by neuškodilo ukázat jistou skladatelskou invenci, jež právě v této „odnoži“ deathu výborně vynikne. A sem tam pěkné disharmonické sólo či zajímavé rytmické změny v pomalejších pasážích rozhodně nebudou na škodu!

Cover: Marco Hasmann (ex-Blasphemer ITA)   

Čas: 45:29

Seznam skladeb:
  1. Serpents Domination
  2. Beyond The Void
  3. The Seething Fragments
  4. Atavistic Revelations
  5. The Shrine Of Desolation
  6. Humanity Exiled
  7. Disciples Of Obscurity
  8. Hideous Idolatry Violation
http://bandzone.cz/heavingearth

Zveřejněno: 06. 02. 2011
Přečteno:
3765 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 02. 2011 10:37 napsal/a DW
Nn
podle mě byly loni lepší kousky z ČR.. Takže máš tuším pravdu:)
06. 02. 2011 19:55 napsal/a O.
mno
tak nevím...přijde mi, že jsi se s touhle reckou a materiálem tak nějak moc nepopral...