Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CANDY MEATWORKS – First twenty-five minutes and one second with Candy Meatworks, CD 2010, vlastní náklad

V naší malé zemičce máme několik stovek nevkusných kopírek Korn, minimálně na desítky by se dala počítat Metallica, něco SOAD by se taky našlo, loni se dokonce objevil i český Mike Patton alias Mr. Bungle v podobě projektu Dinosaurier Kopf, tak proč by mě měla překvapit česká odezva na Primus a jedním dechem dodávám i starší tvorba Red Hot Chili Peppers.

Jenže Candy Meatworks si nezaslouží jen tak odsoudit za plagiátorství, jelikož, i přes jasně citelný vliv amerických ikon,  jsou zajímavým a hlavně muzikantsky vyzrálým zjevením. Samozřejmě by je šlo jednoduše natřít a napsat, že se snad zbláznili a v hlavách se jim zjevilo poslání natočit nový materiál za Primus, když už ti tak dlouho nic nového nevydali. Jakoby nestačilo, že je muzika téměř stejná a ten chlapík se snaží i tak napodobit zpěv. Jenže může tady být pohled i z druhé strany, a to v tom smyslu, že se tady objevila zábavná a chytlavá muzika, která je na vysoké instrumentální úrovni, se skvělými postupy a chytrými písničkami. A nebo je tady třetí varianta, že se frontman Primus Les Claypool léčí ve známé psychiatrické léčebně v Kroměříži, a v rámci terapie po večerech cosi kutí s klukama z Candy Meatworks.

Pravda je taková, že se této trojčlenné formaci z Kroměříže povedlo vytvořit povedený materiál, jenž obstojí v dnešní době zcela bez problému. Na tomto pětipísňovém demu je cítit nepopíratelný vliv již několikrát zmíněných Primus, umím si představit, že když tuhle kapelu kluci ve spojitosti s nimi slyší, tak se jim ježí vlasy, a ještě dodávám, že tam ty Redhoty (z období Blood Sugar Sex Magic) také hodně cítím, uplně nejvíc ve čtvrté Joan of Park. Naštěstí celkovému vyznění dema dodávají Candy Meatworks dost vlastních postupů a povedených songů, což je samozřejmě to nejdůležitější. Čerpání nebo podobnost s takovými klasiky, o nichž byla řeč, může být na odstřel, ale když se to dělá tak dobře, jako v tomto případě, ledacos se mile rádo odpustí. Nevyrůstat na této scéně a nemít výše zmíněné kapely „najeté“ tak jsem bez milosti nadšen a chválím. Jenže když se člověk nad tím vším zamyslí, musí zůstat tak trochu rozpolcen - odsouzení z ubohé kopírky si chlapi nezaslouží, ale bezmeznou chválu také jistě ne, na to jsou zatím málo originální. Ale hlavní věc je, že těch jejich pět věcí se poslouchá velmi dobře... až jsem se v myšlenkách vrátil do doby, kdy frčely kostkované flanelové košile (úsměv).

Seznam skladeb:

  1. The Brick Moon
  2. Sweet Savage
  3. Broken L (Quadriplegic)
  4. Joan Of Park
  5. Mental Swill

Čas: 25:01

http://bandzone.cz/candymeatworks


Zveřejněno: 02. 02. 2011
Přečteno:
3444 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář