INSANIA

DAVID SPILKA A JAMES D.S. – Ghost CD 2010, IFA Records

Za pro někoho třeba nic neříkajícím názvem kapely JAMES D.S. najdeme především mladého talentovaného (nejen) zpěváka Davida Spilku, finalistu jedné ze sérií mně ne zrovna příliš sympatické vyhledávací hudební soutěže, což je také všem posluchačům ihned předkládáno na titulní straně obalu v podobě, dle mého názoru, poměrně laciného nápisu „První metalová Superstar“, což mě osobně tedy jako moc dobrý tah zrovna nepřijde (pochopil bych to v případě, že by se jednalo o nějakou soutěž, která je vyloženě spojena s rockovou muzikou, jejíž posluchače se podle mého hlavně David snaží oslovit). Pro mě však jde především o syna vokalisty a dlouholetého tahouna skupiny Calibos Miroslava Spilky (dnes vlastní band Callibos M.S.).

Nahrávka „Ghost“ měla pod křídly IFA Records původně vyjít už během jara, nakonec bylo její vydání odloženo až na podzim roku 2010, fanouškům byla nabídnuta nejen plnohodnotná verze ve formě digipacku (za velmi přijatelných 150 Kč), ale po předem stanovenou dobu dvou týdnů se CD objevilo pouze v papírové kapse i na pultech novinových stánků a trafik (za více než lidovou cenu 49 Kč).

Komplet 10 zde umístěných skladeb by se asi prostě a jednoduše dal označit jako nu – metal, při podrobnějším poslechu však zjistíme, že se v jednotlivých písních objevují vlivy, které nás od této škatulky odvádějí zcela jiným směrem a upřímně říkám, že na můj vkus je těch vybočení celkem dost a ve výsledku to na mě působí dojmem, jako by se David ještě úplně nerozhodl, jakou muziku chce vlastně dělat a kterou cestou se ve své tvorbě vydat. Na jednu stranu útočí na posluchače těžkotonážními riffy a kulometnou palbou bicích (úvodní „Second Dimension Of Toys“, titulní „Ghost“), aby se o pár minut později vytasil s procítěnou, dívčím zpěvem obohacenou „Memorial“ a o něco dále zařadil prakticky klasický zábavový ploužák (samozřejmě s trochu odlišným aranžmá, možná o malinko tvrdší kytarou a zpěvem, ale základ, na němž je to vystavěno, je totožný) , ve kterém se střídají drsné pasáže s citlivými („Death Or Faith“). Pochopitelně, že jako umělec vyjadřující se svojí tvorbou má na tyto odchylky nárok, mně to ale opravdu přijde jako nesourodé a až příliš roztříštěné. Pakliže to malinko přeženu a nadnesu, tak to zní, jako by se na CD prezentovalo více interpretů.

Kladem celého alba je určitě velmi dobře zmáknutý masivní zvuk (za poslední období jsem zaznamenal větší množství domácích nahrávek s velmi kvalitním soundem, což je určitě oproti minulosti pozitivní změna, právě na nekvalitní zvuk v porovnání se zahraničím bylo často poukazováno) a dobře hrající kapela ve složení Libor Havelka – kytara, Zdeněk Vlček – basa, Jarda Flake Fridrich – klávesy a Robert Vémola – bicí. Autory skladeb jsou David Spilka a Libor Havelka (každý samostatně, společně pouze v jediném případě), textařem je Jaroslav Novák. Na disku najdeme i bohatou multimediální stopu, kde je umístěn například videoklip k titulní skladbě nebo kompletní texty, včetně českých překladů atd.

Jako hosté se na CD podíleli Honza Toužimský, Adam B.Sychrow, Gabriela Sun a Tereza Nejedková.

Seznam skladeb:
  1. Seconds Dimension Of Toys
  2. Ghost
  3. Memorial
  4. Joker
  5. Misery
  6. Lord Of Machines
  7. Gabriel
  8. Death Or Faith
  9. Away From Eden
  10. Fear
 
Čas: 38:41
 


 

Zveřejněno: 25. 01. 2011
Přečteno:
4070 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář