Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

AB BAND – Grizzly CD 2010, TTT Aleš Brichta s.r.o.

Jeden z matadorů české metalové scény, předloňský padesátník Aleš Brichta zřejmě usoudil, že už je mu rodná hrouda malá a tak se na stará kolena rozhodl prorazit na zahraniční trh. Pod hlavičkou svého domovského AB Bandu a s využitím jména své bývalé kapely jako titulu CD, vydal koncem roku 2010 profilovou, anglicky zpívanou (po albu „Thrash“ od Arakainu, ve své kariéře druhou) desku, na kterou zařadil znovunahraný materiál z různých období své dosavadní kariéry (vyjma Arakainu). Premiérově se zde rovněž při studiové práci představují noví Brichtovi spoluhráči, kytaristé Libor Matejčik a Zbyněk Haase a bubeník Klauda Kryšpín, posledním do party je pak již neodmyslitelný basák Karel Adam. A jedním dechem musím dodat, že obměněná kapela šlape jako hodinky.

Jak jsem již zmínil, vyjma toho, že jsou písně přetextovány, dostaly i nový svěží kabát v podobě pozměněných aranžmá, ať už ve větší či menší míře u jednotlivých titulů. Důležitou věcí v tomto směru určitě bylo vypuštění do té doby v Alešově tvorbě tradičně přítomných kláves, díky čemuž dostávají skladby mnohem rockovější, syrovější tvář, což je ještě umocněno opravdu vynikajícím  dynamickým zvukem celé nahrávky (natočeno ve studiu Propast, mastering ADK Prague).

Už bylo uvedeno, že se jedná o album profilové, takže zde můžeme najít například baladu „Barák na vodstřel“ z první sólovky „Růže pro Algernon“, dále „Nevěřím“, skladbu, kterou Brichta původně nazpíval jako duet s dnes již žel zesnulou zpěvačkou Pavlou Kapitánovou, od kapely Grizzly pocházející „Není nutný plakat“, fotbalový projekt Hattrick je zastoupen asi svým nejpopulárnějším songem „Nechte vlajky vlát“ a tak bych mohl pokračovat. Stabilní zpěvákovi posluchači jednotlivé kousky jistě odhalí ihned při prvním poslechu. Původní tvorba je navíc obohacena třemi převzatými věcmi v podobě motorbandovského „Heart Of The Machine“ (původní verze vyšla na stejnojmenném CD v roce 2009), dále je zde „Ride The Sky“ od německé hardrockové party Lucifer’s Friend a zřejmě nejpřekvapivějším kouskem na téhle kolekci je taktéž stejnojmenná skladba od skupiny Lucie (z CD „In The Sky“ 1991), zde pod názvem „Sleep Sweet Lucien“, za kterou už mimo jiné schytal Brichta na různých diskusních fórech co proto, konkrétně za svůj pěvecký projev v ní. Jelikož jazykem anglickým příliš nevládnu, nejsem tím pádem schopen posoudit a ohodnotit, jak dobrá nebo špatná je Alešova výslovnost, ale klasickým obyčejným poslechem bych řekl, že to bude zhruba na stejné úrovni jako u dalších našich předních zpěváků a skupin používajících ve svých písních tuto mluvu.

Určitě bych měl zmínit i pěkně vyvedený obal s kompletními texty, jehož titulní stranu zdobí ukřižovaný a řetězy přivázaný medvěd Grizzly, který vévodí aleji dřevěných křížů.

Na domácí trh bylo album uvedeno pouze v omezeném množství, drtivá většina nákladu putovala za hranice naší země. Fanoušci, na které se CD ve fyzické podobě nedostalo, však nemusí smutnit a mohou si ho zakoupit v elektronické podobě (v našich končinách se jedná o novou záležitost) na webu kapely.

Seznam skladeb:
  1. Good News From Heaven
  2. Stop The Morning
  3. The Last Legionary
  4. Grains Of Sand
  5. Don´t Believe
  6. Send Them To Hell
  7. Heart Of The Machine
  8. Sleep Sweet Lucien
  9. Born To Win
  10. Ride The Sky
  11. Pearls In Her Hair
  12. Grizzly

Čas: 48:09

www.brichta.cz
bandzone.cz/alesbrichtaband
www.myspace.com/alesbrichta/music




Zveřejněno: 19. 01. 2011
Přečteno:
5697 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář