Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

MANIAC BUTCHER – Masakr CD 2010, Negative Existence

Když v roce 2000 vydali průkopníci rychlého severského black metalu v českých zemích, původem žatečtí Maniac Butcher, nové cd „Epitaph“ , kterým svým překvapeným fanouškům zároveň oznámili konec  fungování kapely, málokdo asi věřil, že se toto razantní stanovisko obou hlavních protagonistů zpěváka Radima Hory (alias Barbaruda) a kytaristy Vládi Dědka (Blasphemer) někdy změní.

Dekádu poté je však smečka zpět s aktuálním albem nazvaným „Masakr“,  vycházejícím u amerického labelu Negative Existence a výše zmíněnou dvojici nezdolných tahounů na něm doplňují ještě kytarista Infernal, basák Lord Obst a bubeník Coroner. CD obsahuje – u této skupiny již tradičních –  šest songů, v celkové délce okolo příjemné půlhodinky, opatřených předlouhými, ve staročeštině vyvedenými názvy (tato tradice se poprvé objevila v roce 1998 na disku „Černá krev“), jež vystihují podstatu Barbarudových textů, které jsou součástí (jak v české, tak anglické verzi) nádherně vyvedeného 16stránkového bookletu, který si opravdu stojí za to prolistovat.

Co se týče hudby samotné, začíná se mrazivým intrem protnutým ptačím skřehotáním, které navozuje tu správnou, „Masakru“ hodnou atmosféru, a poté už kapela nabírá na obrátkách a naplno se rozjíždí úvodní věc  „Desatero krutých zim přežitých v teple žhnoucí záře slávy minulé“. Kdo by od začátku do konce čekal strhující pekelnou jízdu známou z předchozích alb, bude možná trochu zaskočen. Na první poslech je sice ihned znatelný Blasphemerův rukopis, skladby se však oproti svým předchůdcům nesou v malinko pomalejším tempu, na úkor melodičtějších pasáží částečně ubylo i klasických sypaček. Celkovému vyznění nahrávky dle mého názoru neprospívá výsledný zvuk, který je sice zřejmě nejplnější a nejpromakanější ze všech dosavadních „Řezníkových“ CD (jak jsem se dočetl v obalu, záznam se pořizoval celkem na třech místech, zpěvy zvlášť, kytary zvlášť a bicí taktéž), ale na druhou stranu se hodně vytratila syrovost, údernost, dravost a částečně mi chybí i ten klasický zvonivý zvuk kytar, který byl celkem jasným poznávacím znamením a ke tvorbě kapely vždy neodmyslitelně patřil. Prostě a jednoduše řečeno – zdá se mi to až moc uhlazené. Zaskočil mě i Barbarudův vokál, který je až na pár slovíček takřka zcela nesrozumitelný, což dříve rozhodně nebývalo zvykem. Je to určitě velká škoda, jelikož Radimova lyrika je zajímavá, naštěstí, jak jsem již zmiňoval, jsou texty umístěné v bookletu, takže není problém pochopit o čem jednotlivé písně vypráví.

Co říci závěrem? Celkově to samozřejmě stále jsou klasičtí Maniac Butcher, jen v trošku, řekl bych kultivovanější a méně agresivnější zvukové podobě.  Ale nemůžu si pomoci, od  kapely tohoto formátu bych přece jenom čekal trochu více.

Seznam skladeb:
  1. Desatero krutých zim přežitých v teple žhnoucí záře slávy minulé
  2. Projížďka hvozdem hlubokým za oučelem sčítání stavůch vlkůch a vlkodlakůch
  3. Rozhodnutí nezvratné všecken mír rozhodně rozvracející
  4. Bezbožné rouhání zpovědní před tažení vojnového započetím
  5. Masakr krvavý pro plnění zájmůch vyšších i řezničení nadbytečné pro kojení pudůch nízkých
  6. Zakončení ouděsné bezpočtům krutou jistotu slibující, však mne bezpočet slibných nejistot skýtající

Čas: 29:46

www.maniacbutcher.com

www.negative-existence.com





Zveřejněno: 07. 01. 2011
Přečteno:
3856 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář