Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

CREMATORY - Revolution CD 2004 - Nuclear Blast

techno-death-metal(?) Když před časem Crematory opustili metalovou scénu prakticky na svém vrcholu, dlouho jsem přemýšlel, kdo by je dokázal nahradit. Jak tehdy kdosi prohlásil, existuje-li v metalu inteligentní pop, jsou to právě oni, a to byla tehdy pozice, ve které je nemohl nikdo zastoupit. Před rokem se začaly objevovat informace, že by Crematory přeci jen měli vydat nové album, ačkoli před léty se zdálo, že k tomu nikdy nedojde.

Dnes se mi však dostalo do rukou a mé pocity z něj jsou, mírně řečeno, smíšené. Intro Ressurection je, i přes svou délku, něčím, co bych jako úvod comebacku Crematory čekal - instrumentálka, jemně doplněná klávesovou atmosférou, věrna pověsti starých dobrých Crematory, která přechází do první neinstumentální skladby alba. Až zde mě zarazil celkový sound Crematory - nepříliš výrazný zpěv,potlačený spíše do pozadí, navíc v některých pasážích deformovaný. Jak jsem poslouchal dál, zjistil jsem, že toto jsou noví Crematory. Jejich písně se drží poměrně jednoduchého schématu - "technický" nájezd a ve chvíli, kdy by již dávka kláves / samplů byla pro metalistu nestravitelná, řízný metalový refrén. To je bohužel také ale jediný prvek, který drží spojitost Crematory s metalem.

A výsledek? Jde opravdu o revoluci. Crematory použili hodně z toho, co se dnes poslouchá - do své hudby vložili mnoho nových postupů, které místy tíhnou více k technu než k metalu (pro představu - máte-li jejich album Early Years, stačí si poslechnout CD2 a představit si, že refrény jsou trochu metalověji nahrány). Rozhodně jde o zajímavý pokus, který ovšem (alespoň pro mě) není příliš dobře stravitelný. to ale neznamená, že jde o špatné album - naopak, Crematory opět dokázali, že dokážou složit písně se skvělými texty a refrény. Jen se obávám, aby toto album po komerční stránce nedopadlo jako podobně postavené album Scorpions - Eye to Eye.

Složení:

Felix - zpěv

Matthias Hechler - kytara

Katrin - klávesy

Harald - baskytara

Markus Jüllich - bicí

Seznam stop:

01. Resurrection

02. Wake Up

03. Greed

04. Reign Of Fear

05. Open Your Eyes

06. Tick Tack

07. Angel Of Fate

08. Solitary Psycho

09. Revolution

10. Human Blood

11. Red Sky

12. Farewell Letter

celkové hodnocení: 4/6

www.crematory.de


Zveřejněno: 22. 05. 2004
Přečteno:
3543 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář