Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Madcult - 4 Reasons 4 Failure(s) EP 2010, Vlastní náklad

Po krátké předehře dostanete bez milosti pořádnou facku, vybafne na vás totiž pořádný sypec se silným zvukem a rázem plavete ve vodách metalu/coru, který je momentálně hodně na výsluní. S tímto konstatováním by šlo i skončit, ale to by byla škoda. Proč? Protože Madcult ze slovenského Zvolena natočili čtyřpísňové EP na, kterém si dali evidentně hodně záležet, a ono je to dost dobře vidět, nebo chcete-li,  slyšet. Zvuk, ten má totiž grády, a tak nezbývá, než uznat, že pánové, kteří se na výsledném efektu podíleli, zvládají své řemeslo na vysoké úrovni. Natáčelo se u Rolanda Grapowa a nahrávka byla mixovaná Johnem Mitchellem, kteří v minulosti spolupracovali se zajímavými jmény. Tudíž nápad svěřit jim zvukovou podobu alba byl trefou do černého.

Co by byl ale kvalitní zvuk platný bez dobré hudby, v případě Madcult tyto obavy naštěstí odpadají. Hardcore/alternativa, to je žánr, jaký o sobě píšou na BZ profilu, jenže co si pod tím přesně představit? Základ je postaven na HC stylu, ale vystačit si pouze s tímto termínem u Madcult prostě nejde. Ať už u nich jde cítit deathcore, metalcore, sem tam i rockové vlivy, tak vše je umě zakomponováno a chutně podáváno v moderním balení.

Každá ze čtyř písní na tomto EP je něčím zajímavá, ale to, co mají společné, je důraz a pořádný tah na branku. Výjimkou je začátek třetí Strike A Bargain, která začíná jako by byla od americké středoškolské kapely, aby se po chvilce zvrhla v pořádný daethcorový nášup s šíleným řevem. Připravte se na pořádně intenzivní chvíle, kde se ale najde i prostor pro výrazně melodické linky. Ono už v první Marionettes je naznačeno téměř vše, od technického provedení, kdy kytarista vytahuje všechny své trumfy a dokazuje že umí, a nejen on,  až po chytlavé vygradování této skladby.

Ať už je to metal, hardcore a všelijaké jeho odnože nebo svým vokálem screamo, Madcult mají cit vše dobře a nenásilně zkombinovat a vytvořit pořádný intenzivní rachot, který je sice jeden z mnoha, ale já to těmto Slovákům věřím a tohle EP mě zkrátka baví, ale zároveň na rovinu říkám, že netuším, jak by to bylo u dlouhohrající desky.

Nakonec bych se ještě rád zastavil u obalu, který je namalován divokými barvami, otázka vkusu, mně to spíš připomíná výjev z animovaného večerníčku. Moc těmto malbám neholduji, ale to už je jen můj problém, je možné, že se najde věrný fanoušek, co si tuto malbu nechá vytetovat na záda.

Čas: 12:13

Seznam skladeb:

  1. Marionettes
  2. Lifeless Sea
  3. Strike a Bargain
  4. Buried In a Glass Casket

www.bandzone.cz/madcult
www.myspace.com/madcult
www.facebook.com/madcult


Zveřejněno: 09. 12. 2010
Přečteno:
3468 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář