Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

Klávesák a zpěvák Delgrast představuje slovenskou skupinu Nevaloth.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Nazdar. Takže po poradí: Nevaloth vznikol začiatkom leta roku 2008, názov sme vyberali z viacerých možností a napokon sa zvolil tento, pretože bol suverénne najlepšie znejúci. Až neskôr sa ukázalo, že čo toto slovo, pochádzajúce zo starej hebrejčiny, znamená: je to čosi ako kacíri, apostáti, bezverci. A čo sa týka hlavného impulzu pre vznik kapely, bola to túžba hrať atmosférický black metal, keďže je to hudba, na ktorej sme vyrástli a ktorou sme silne ovplyvnení.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Ja obsluhujem klávesy a mikrofón, Vilozof gitaru a mikrofón, Nargil gitaru, Daddar basu a Svjatogor bicie. Čo sa týka vekového priemeru, je to asi 20 rokov, riešiť, že kto ako ovplyvnil toto číslo asi nikoho nezaujíma. Sme tak trochu nováčikovia, ešte nikto v kapele nehral pred Nevalothom v nejakej kapele, ktorá by to myslela vážne. Časom nám už ale vznikli aj iné hudobné povinnosti, basák Daddar hosťoval v hardrockovej kapele Flames a mal by hrať aj v zvolenskej thrashovej kapele Damage, ale mám pocit, že tento projekt stojí na mieste. Inak myslím, že všetci členovia našej kapely si skladajú veci do šuflíka, ja svoj šuflík ventilujem cez ambientný Abbey ov Thelema. Na hudobné nástroje hráme už tak 4-5 rokov.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Nahrávali sme v zvolenskom štúdiu Total Music za asistencie Fera Fleischackera, už vtedy sme boli dohodnutý s labelom Sonic Temple Records, že nám hotový materiál vydá. Niekoľko vecí nedopadlo celkom tak, ako sme očakávali, párkrát sme museli improvizovať, ale celkovo som na náš debut hrdý. Label si pochvaľuje, že na odbyt ide celkom dobre, z celkového tisíckusového nákladu je už štvrtina preč, naše CD nosiče už tuším boli rozposlané na všetky kontinenty. Cena CDčka je 5 €, pre záujemcov z Česka 125 Kč. Náš label sa však nebráni ani vymieňaniu CD.

Texty – proč jste rozhodli zpívat slovensky / anglicky / latinsky..., kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Kombinácia jazykov na albume slovenčina / angličtina / latinčina nebola zámerná, keďže album nebol koncepčný a text žiadnej piesne priamo nenadväzoval na text inej, proste to nejako takto dopadlo, v budúcnosti budú albumy bývať v jednom jazyku. Texty píšem ja: jedná sa o rôzne mytologické alebo teologické výjavy alebo filozofické koncepty. Cítim sa pri písaní byť ovplyvnení spismi F. Nietzscheho, A. Crowleyho, W. Blakea alebo M. Stirnera.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Autorom loga a naším webmastrom je náš bicmen Svjatogor, je v tejto oblasti veľmi nadaný. Za obal albumu „La Diabolica Commedia“ poslúžila maľba od Johna Martina (1789-1854) „Pandeamonium,“ prevedená do čiernobiela. Je to skvelý anglický maliar zameriavajúci sa na maľby k Miltonovmu Stratenému Raju alebo k výjavom z Biblie. Vnútro bookletu zasa zdobia rytiny od Gustava Dorého. Myslím si, že v dnešnej dobe nemožno brať grafickú stránku veci na ľahkú váhu a nezanedbávame ju ani my. Grafická stránka veci je prirodzené doplnenie hudby a mala by hudbu vystihovať, podporovať u poslucháča fantáziu a obrazotvornosť.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

U každého člena kapely je to iné, mení sa to časom, určite dnes počúvam trochu inú hudbu ako keď som zakladal kapelu, a tiež to záleží aj od momentálnej nálady. Ak by som ti mal dať povedať kapely ktoré mňa inšpirujú, vymenoval by som ti Dimmu Borgir, Satyricon, Hermh, starý (do roku 2000) Cradle of Filth, Deathspell Omega či aj žánrovo trochu odlišný Behemoth.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Nie nie, ako som už napísal s majiteľom Sonic Temple Records sme sa dohodli ešte skôr ako sme vôbec šli do štúdia. Sme z toho istého mesta, ten človek videl nejeden náš koncert a usúdil, že sa mu oplatí nás vydať, a ani sme neuvažovali nad tým, že by sme vydávali album La Diabolica Commedia niekde inde, alebo že by sme si ho vydali sami. S novými nahrávkami sa však pokúsime osloviť aj väčšie vydavateľstvá.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Už to nepočítam, asi cez tucet. Za najlepší považujem náš nedávny koncert v novootvorenom Music Rock Café v našom rodnom meste Zvolen, kedy sme krstili album, prišlo naozaj veľa ľudí a atmosféra bola skvelá. Netušil som, že tu máme toľko fanúšikov. Tiež sa s nádejou pozerám na koncert v Nitre s Anaal Nathrakh ktorý sa bude konať 30.9.2010.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Samozrejme, napr. také Česko sa ani veľmi za zahraničie považovať nedá, metalová scéna mi pripadá byť stále „československá.“ Samozrejme by sme ale ochotne zahrali aj inde. Na naše prvé vystúpenie v zahraničí však ešte stále čakáme, tak nech je toto aj výzva organizátorom, aby nám to čakanie skrátili.

Plány do budoucna...

V blízkej budúcnosti by to bolo odohrať čo najviac koncertov na podporu albumu, no a v dlhšom časovom horizonte by som nás rád ešte dokopal k nejakým ďalším albumom a možno aj k dákemu turné. Tiež by som rád trochu pootočil smerovaním našej hudobnej zložky k väčšej progresií a technike. 

www.nevaloth.tym.sk

www.myspace.com/nevaloth


Zveřejněno: 25. 08. 2010
Přečteno:
3657 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář