Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

HYPNOS – Halfway To Hell MCD 2010, Crystal Production

Hypnos jsou zpět! Už se o tom ví nějaký ten pátek, ale až s vydáním nosiče s novinkovým materiálem je vše potvrzeno. Bruno a Pegaz se vrátili k názvu bez přehlasovaného „O“ a ke starému dobrému černotou načichlému death metalu a pořídili si i nové, jak jinak než ortodoxně staroškolské logo.

Hned první výplach Mesmerized obsahuje vše, co každý příznivec kapely chce – zběsilé tempo s řádným dusotem bicích a řezající kytarou, trochu pomalejší houpavé momenty i Brunův charakteristický řev; ale přichází i překvapivé odlehčení s čistě znějící kytarou a promluvou chorobným skřehotavým hlasem. Osm a půl minuty trvá tryzna Where The Rooks Fly To Cry, osm a půl minuty smutku, osm a půl minuty pomalého death metalu nebo rychlého doom metalu (to podle libosti), pokaždé s blackovým odérem. V textu se autor s někým loučí, a podle některých indicií lze hádat, že by tím „spícím ocelovým tělem na katafalku“ mohl být Peter Steele (april…).

I´m sadly looking down from lonesome Brooklyn bridge,
My tears are disguised by drops of April rain,
On stone catafalque body of steel sleeps,
Surrounding throng of rooks forms funeral parade.

Skladba je to působivá a na poměry Hypnos určitě netradiční. Uvozuje ji havraní krákání, charakterizují dlouhé kytarové tóny, posmutnělé melodie, umírněné bicí a specificky zabarvený, dobře srozumitelný vokál. Podle mě nejlepší song MCD.

Naproti tomu v Paranormal Vertigo se s tím pánové neserou. Po volnějším úvodu se jede tvrdě, svižně, se spoustou změn tempa i hlasových poloh. Prostřední pasáž koketuje snad až s industriálním black metalem, takže o pestrost je opět postaráno. Instraseal Fibrom je vypůjčená z repertoáru slovenské úderky Dehydrated, ve které Pegaz (jako Pegas) působil před rokem 1994, než nastoupil do rozjetého Krabathoru. Skladba (originál neznám) je to čitelnější, oldschoolová, dává vzpomenout na doby dávno minulé, třeba několikanásobným opakováním některých pasáží...

Zatímco většina kapel (nebo všechny?) dává klávesové instrumentálky na začátek desky coby intra, Hypnos si to dělají po svém... Klávesová dramatická mezihra je opravdu parádní, má krásný křišťálový zvuk a silný nosný motiv. Když už jsem nakousl zvuk – zdá se, že bicí jsou zde programované (nebo nějak upravené), protože zní úplně jinak než v okolním materiálu.

Zvuk – to je snad jediná záležitost na nahrávce, ke které mám nějaké výhrady. Ono to ani při prvním, druhém poslechu nepřijde, ale třeba po klávesové symfonii zní kytara v následujícím songu tak nějak špinavě, malinko zahuhlaně... nevím, třeba to tak Hypnos chtěli... Navíc se mi zdá, že zvuk se v průběhu nahrávky liší a první polovina má lehce odlišný zvuk od té druhé. Třeba Where... hraje úplně jinak než Burning..., mnohem čistěji a výrazněji. A protože se nahrávalo nadvakrát, důvod bude asi v tom „nadvakrát“.

Závěrečná Burning Again je asi tím, co všichni od návratu Hypnos očekávali – valivé pasáže se střídají s nářeznickými, Bruno chrlí „we´re burning again” a basa brutálně „přede”. Myslím, že na koncertech to bude pecka jako hrom! A přesvědčit se o tom bude moci každý návštěvník letošního Brutal Assaultu, na který je ohlášena koncertní premiéra vzkříšených Hypnos.

Seznam skladeb:
  1. Mesmerized
  2. Where The Rooks Fly To Cry
  3. Paranormal Vertigo
  4. Instraseal Fibrom
  5. Symphony V. – La Resurrezione Ferale
  6. Burning Again

Čas: 28:48

www.hypnos.wz.cz
http://bandzone.cz/hypnos

Zveřejněno: 03. 08. 2010
Přečteno:
3386 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 02. 2012 18:05 napsal/a DW
trailer
zní to fajn :).. Ne teda, že bych z toho zrovna dvakrát moc poznal :)
06. 02. 2012 07:43 napsal/a vader
trailer - nové album
http://www.youtube.com/watch?v=W0CxX2cj-ww
17. 08. 2010 19:36 napsal/a Johan
-> Marty (Hypnos)
Díky za upřesnění...
17. 08. 2010 17:00 napsal/a Marty
Bicí v orchestrálním kusu
Bicí jsou programované, bylo potřeba tympány a velké činely, komplet vše jde z Kurzweil PC3.