Nejbližší koncerty
INSANIA

SOLUTION .45 - For Aeons Past CD 2010, AFM records

Výčet kapel, ve kterých působí Christian Älvestam jsem již uvedl zde, čili nemá cenu nosit dříví do lesa a pojďme se podívat, co tento, pro mnohé metalový bůh, jenž „udělal“ formaci Scar Symmetry, schopný growler a skladatel, kterého z nějakých neurčitých důvodů nemám rád udělal s dalším z nekonečného zástupu svých projektů, albem „For Aeons Past“ formace Solution .45, založené Älvestamem a Jani Stefanovicem (oba taktéž Miseration) roku 2007.

 Otvírák „The Close Beyond“ vykopne jak špatně naložený kůň s rychlými sóly, skvěle naleštěnou a napulírovanou produkcí a low growlem páně Christiana. Melodic death metal, kterého se ve Švédsku a nejen tam hrají tuny, jež během několika sekund naruší čisté vokály hlavního principála. První problém, který s touto skladbou mám, přichází již někdy kolem třetí minuty stopáže, kdy si to k vykrádání chorusů Soilwork hoši přihasí s podladěnými (naprosto okatě) slidy Meshuggah. Dobře, z hluboka se nadechneme – my tak nějak chápeme, že Meshu jsou dnes hodně skloňovaní a braní, ale to nikomu nedává žádné právo si jejich kalkulace používat, jak se mu zlíbí. Tedy to právo samozřejmě má, ale ať výsledek k něčemu vypadá.

Skutečně, smíchat pop melodic death metal a technický thrash zní na papíře celkem zajímavě, problém je, že Christiana je už opravdu hodně a téměř to vypadá na to, že za chvíli si tento chlapík bude moci založit vlastní label Älvestam Records a za pár let bude mít katalog tlustší než telefonní seznam. Nic proti takovému přístupu, otázkou však zůstává, kdo mu to bude za těch několik let ještě žrát.
Zkrátím své kecy, pokud jste si zakoupili libovolné album Scar Symmetry „Pitch Black Progress“ počínaje a „Holographic Universe“ konče, Miseration či The Few Against Many (zde bez čistých vokálů, díky bohu), máte již představu, jak znějí Solution .45. Ano, téměř naprosto stejně. Žádný posun, jak zvukový, tak co se nápadů týče, pouze klasický „progressive“ (označuji z povinnosti) melodický death metal, jenž teď shodou okolností hraje každá Christianova kapela. Meh.

Škoda, že jsem fanda Evergrey, to mi pak těžko po pár vteřinách uniká vykradený ústřední riff „End Of Your Days“ ve trojce „Through Night-Kingdomed Gates“ s príma vyvedenými čistými  vox a ryze konvečním přístupem k mdm.
Abych však pouze nehanil a nebyl za ignoranta, titulní „For Aeons Past“ mne se svými sóly celkem baví, byť Christian kastrátské výšky již hodně nestíhá. Pořád nějak nechápu, že tak talentovaný growler tam prostě ty melodické vokály mít musí, ačkoliv mu objektivně skutečně příliš nejdou. Že by se bál o prodeje? Nebýt čistých vokálů, byla by nahrávka sice stejně neoriginální a nepřesvědčivá, ale alespoň ne tolik podbízívá a o poznání více nakopávací. 

Nezlobte se na mne, ale jak tak desku poslouchám, nemohu fandům doporučit vyhodit za ni své poctivě vydělané peníze. Vše, co jste chtěli od Christiana slyšet jste již slyšeli, tohle je taková opakovize, a jakoby snad panáček zkoušel, co peněženka a trpělivost jemu oddaných vydrží. Album si pochopitelně můžete někde sehnat, to abyste pochopili, o čem mluvím, ale s nákupem bych prozatím hodně váhal. Zatraceně, ty Meshuggah mne tam vysloveně dráždí!!
P.S.: A věděli jste, že se do této taškařice připletl i jindy střízlivý vokalista Dark Tranquillity Mikael Stanne?

Verdikt: Maskováni za tvrdost a větší razanci, vyrážejí Solution .45 do boje za bezcitnější melodický metal, ovšem co vám již neřeknou je to, že pod slupkou drsných hochů se skrývají citliví kluci, kteří mají najednou rádi Evergrey (balada „Lethean Tears“) a vlastně tak nějak celkově měknou. Jistě, protože v kapele svého času působil klávesák Mikko Härkin Sonaty Arcticy, je ta vyměklost opodstatněná, jestli je to ještě zábava, ponechám na vašem soudu. Mne to nebaví. Já jdu na The Few Against Many.

64%

Čas:

Seznam skladeb:
  1. The Close Beyond
  2. Gravitational Lensing
  3. Through Night-Kingdomed Gates
  4. For Aeons Past
  5. Lethean Tears
  6. Bladed Vaults
  7. Wirethrone
  8. On Embered Fields Adust
  9. Into Shadow
  10. Clandestinity Now
  11. Spirit Side Dreaming (Japanese Bonus Track)
http://www.myspace.com/solution45

Zveřejněno: 04. 04. 2010
Přečteno:
3760 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář