Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

Liveevil, kapela, která za šest let prošla zajímavým vývojem, kapela, která na sklonku loňského přišla s vyspělým materiálem v žánru, ve kterém u nás momentálně nemá konkurenci.

„Tváří“ Liveevil je Petr Staněk, možná trochu rozporuplná postava, snad i člověk zahleděný do sebe, ale určitě pozoruhodný muzikant a zpěvák. Ku příležitosti alba Unique Constellation jsme probrali nejen aktuální dění v LE, ale zabrousili i do minulosti.

Zdravím Petře, po dvou letech jste loni v listopadu vyrukovali s novinkovým albem, jehož název lze přeložit (třeba) jako Unikátní konstelace, ale taky souhvězdí. Je název myšlen spíše z hlediska specifického rozpoložení (kapely) nebo má nějakou spojitost s vesmírem?

Ahoj. Unique Constellation je vlastně moment vhodný k tomu něco udělat, nějak se projevit činem. V našem případě deskou a vším, co je s ní spojené; tedy jak obsahem, tak tím, kdo na ní spolupracoval. Unique Constellation je příhodná chvíle, která je možná právě teď, kdy čtete tenhle rozhovor pro Fobii. V textech zpívám o tom, že jsme byli lovci včerejšků, že jsme byli nízko, ale teď jsme novorozenci, jsme teď a tady. 

V čem spatřuješ největší rozdíl mezi ArctAngel a Unique Constellation? Lze to vyjádřit třeba jen jedním, dvěma slovy, nebo si rozdíly zaslouží delší komentář?

Rozdíl dvou let.

Já si myslím, že novinka je mnohem propracovanější – vznikal nový materiál jiným způsobem než ten minulý?

Ano, Unique vznikal déle a s jinou vizí než ArctAngel. Na desce spolupracovali jiní lidi a natáčelo se v jiném studiu. Měli jsme na všechno vcelku dost času, ale skládání vznikalo pro mě obvyklým způsobem. Dobrý hlavní riff nebo dva, sloky a mezihry, to všechno zkrátit nebo prodloužit a kostra skladby je na světě.  

Co ta ruská častuška? Kde se vzala inspirace? Na koncertech se při ní strhne největší mela? Nebo už vám ji někdo vyčetl?

Zatím nevyčetl a snad ani nevyčte. Inspirace se prostě jednoho dne objevila při hraní na kytaru. To jsou riffy podobné těm, které jsem dělal v SSOGE. Je to ve mě. Úpřímně se přiznám, že jsem byl natolik unešen, že skladba neměla daleko k tomu, aby se jmenovala Moskevská noc. Proč né, že jo. Když vám někdo dá papír a řekne ať namalujete moře a vy jste přitom u něj nikdy nebyli, tak ho každý namalujete jinak. Nikdy jsem nebyl v Moskvě, ale takhle bych si ji dokázal představit. 

Můžeš popsat, jak vznikají samplované zvuky? Zkoušíte třeba spoustu různých variant, než jste s výsledkem spokojení nebo máš předem jasnou vizi, co kde bude?

Něco byla vize, ale drtivá většína barev těch zvuků pochází z hlavy Honzy Martyho Friedmana. Úzce jsme na desce spolupracovali a velmi příjemně mě překvapil. Má talent vcítit se do skladby. Vtiskl nezaměnitelnou tvář celému albu.

Tvůj zpěv se také výrazně zlepšil – hodně měníš polohy, od čistého hlubokého po takřka blackový skřehot. Podobný dotaz jako ten předchozí – experimentuješ s polohami zpěvu a zkoušíš různé výrazy až ve studiu nebo je předem jasné, jaký vokál kde bude?

O něčem předem tuším, jak by mohlo vypadat. Ale pak přijdeš do studia a zjistíš, že to není úplně ono a je namístě zkusit to jinak. Kolikrát to dopadne tak, jak jsem si to zprvu nepředstavoval. Je to normální. To, že je na desce tolik poloh, to byl záměr. Přiznávám, že jsem to měl v plánu stejně jako to, že podladíme kytary.

Když si přečtu sestavy, které nahrály ArctAngel resp. Unique a budu číst i další řádky, zjistím, že proti předchozí desce jste docela obměnili sestavu. Za jakési základní kameny lze považovat jen tebe a Zdeňka Pastorka... Aleš Šíma se přesunul do role hosta, Kuba Peszynski (baskytara) je pryč, nahradil jej Zbyněk Rýpar. Proč tyhle rošády?

Kluci měli vlastní vize o budoucnosti. Tak to prostě chodí. Celkem důležitou roli hrála situace po natočení desky ArctAngel. Kluci cítili, že už to je na ně moc metal, že je to jinde než demo Lines. Aleš se rozhodl založit svou kapelu a Kuba skončil s hudbou úplně také kvůli rodině a problémy se zápěstím.

Zajímavou (a podle mě trochu nevděčnou) roli má bubeník Radek Macháček. V sestavě kapely je na obou deskách, přesto ani jednu nenahrál. Proč?

Radek se přidal k LIVEEVIL až po nahrání ArctAngel. Mezi natočením a vydáním desky byl časový rozestup a my jsme se tenkrát rozešli s tehdejším bubeníkem Barym. Vzali jsme Radka a na fotkách jsme prezentovali aktuální sestavu. No a před natáčením Unique Constellation byl Radek rozhodnutý, že s náma končí. Pak se po čase zase ozval, že to bere zpět a že chce s námi pokračovat, jenže my už jsme byli domluveni ve studiu na termínu nahrávání a s Pavlem Balkem, kterého jsme oslovili ke studiové spolupráci. Nebyl čas skladby s Radkem znova secvičovat, protože jsme si nemohli dovolit měnit termíny. Do třetice to snad vyjde. Těším se na to. 

Samply a klávesy jste tentokrát svěřili lidem mimo kapelu. Některé pasáže suplují symfonický orchestr – měl jsi v téhle specialitě předem jasno, nebo lépe řečeno, pochází z tvé hlavy, nebo je dílem Jana Friedmana či Aleše Šímy?

Třeba u Monster World a We Are New Born jsem věděl, jakou melodii chci a měl jsem jasno, že tam budou smyčce a Marty si pohrál se vším tak, jak to můžete dnes slyšet. Nápady obohatil a rozpracoval, dal jim život. Aleš měl na svědomí spíše tu rytmickou část. Smyčky bicích, které podporují  bicí živé.

Tentokrát jste nahrávali v nepříliš známém studiu Bomb Jack. Proč jste dali přednost tomuto studiu před vyzkoušenou Šopou? Hrály v tom roli peníze nebo jste chtěli vyzkoušet něco jiného nebo jste minule nebyli spokojení se zvukem nebo...?

S prací Standy Valáška a studiem Šopa jsem spokojený. Chtěl jsem změnu. Původně jsem chtěl do studia Shark, ale nebyly na to finance. Vendel ze studia Bomb Jack přišel  s nabídkou točit u něj. Po diskusích jsme se dohodli na nahrávání celé desky a důvěra se ve výsledku vyplatila. Myslím, že oboustranně. Taková nepsaná rada je, že není dobré natáčet všechny desky stále v jednom studiu.  

Na albu jsou dva covery. Proč zrovna Duffy a Mew?

Pro mě je prvořadé to, že pokud chci dělat nějaký cover, tak mě musí skladba zaujmout. Už vůbec nehraje roli, jestli je interpret známý či nikoliv. Nespatřuju důležitost v tom, jestli je někdo mega kapela a nevidím důvod jakkoliv kurvit už tak skvělé songy. A tak jsem dal přednost méně známé kapele, která navíc ani nehraje metal. Je to výzva kreativitě. Tak vznikl nápad udělat Snow Brigade od Mew. Baskytarista Zbyněk ovšem namítal, že Mew jsou neznámí a že by raději předělal něco profláknutějšího, něco, co lidi znají. No a já říkám oukej, uděláme covery dva.    

Obal mi moc nevoní... Už v recenzi jsem si dovolil negativní kritiku, tady si dovolím citovat: „Titulní cover je možná na první pohled zajímavý, ale hned na ten druhý se objevuje řada nešťastných drobností, například paznak v oku, bílý proužek tamtéž nebo rozmazané řasy. O čí oko jde se mi rozluštit nepodařilo; snad nějakého „zlého“ tvora. Ve srovnání s hudební náplní působí obrázek klišovitě a odbytě.“ Můžeš můj pohled okomentovat (a třeba i vyvrátit)?

To je nešťastný příběh. Měli jsme zcela jiný obal. Návrh jsme poslali na firmu a ta se vyjádřila, že je neprodejný a ve stylu, který letěl před dvaceti lety. A pak  to začlo. Dostali jsme grafika, který na to měl málo času a kterému jsme práci prý ztěžovali tím, že nemáme vlastně ani představu, jak by měl obal vypadat. Ale my jsme kurva měli svou představu jasnou a dávno hotovou! Udělali jsme velikánskou chybu, že jsme se nechali takhle přitlačit ke zdi. To už se příště nestane. Byla to špatná zkušenost a je docela možné, že v budoucnu na žádost fanoušků uděláme reedici s původním návrhem obalu, který jistě s obsahem desky korensponduje mnohem lépe.    

Sleduješ novinářské ankety? Břitvu předpokládám znáš... S jakým umístěním vaší nahrávky bys byl spokojený? Koho bys dal na první místo za rok 2009 ty?

Na tohle nemyslím. Samozřejmě jakékoliv pozitivní ohodnocení potěší a nakopne do další práce, pokud vám nestoupne do hlavy a nezamlží mysl. Nenapadá mě ani koho bych dal na první místo… určitě to rozhodnou lidi, kteří mají větší přehled o českých nahrávkách vydaných v minulém roce než já.  

Myslíš, že podobné ankety (třeba i ten „prokletý“ Anděl) mají nějakou vypovídací hodnotu a můžou kapele nějak pomoci nebo je to jen „hra“?

Nevím. Jedna strana respektuje taková ocenění, ale setkal jsem se s lidmi, kteří nad výsledky nevěřícně kroutili hlavami a podobné ankety zatracují. Hlavně díky některým výsledkům nominací na cenu Anděl v žánru Hard and Heavy. Každopádně se o kapele napíše a bere se to všeobecně jako úspěch. Určitě je to přínos, ale neudělá to z vás hvězdy.

Jakou „hru“ teď máte pro fanoušky připravenou? Budete na koncertech hrát i starší kusy? Co samply – pojedou z playbacku nebo s vámi bude jezdit klávesista? Kde se v nejbližší době objevíte?

Mrkněte na stránky. Tam průběžně aktualizujeme koncerty. Zanedlouho začne koncertování po zemi české s Abstract Essence a F.O.B. Objevíme se třeba v Mladé Boleslavi, Liberci, Hradci Králové, Táboře, v Brně a dalších. Budeme hrát i na některých z letních festivalů. Samozřejmě představíme hlavně novou desku Unique Constellation, ale dostane se i na skladby z desky první jako Sky and Nails, Extasy a jiné. Budeme koncertovat ve čtyřech bez klávesáka a povezeme harddisk recorder, takže si budete moci vychutnat zvuky smyčců a kláves tak, jak je slyšíte na nahrávce. Těšíme se na Vás!

www.liveevil.cz

www.bandzone.cz/liveevil


Zveřejněno: 27. 01. 2010
Přečteno:
3678 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář