Nejbližší koncerty
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

DYING HUMANITY - Fragments of an Incomplete Puzzle CD 2009, Maintain Records

Já to říkám pořád, zatímco stará  německá garda a její papundekel metal se může jít dávno zahrabat,  nová metalová krev má  u našich, občas nezdravě expanzivních západních sousedů  na růžích ustláno. Stejně tak si šušňám i u modern metalové sebranky Dying Humanity, jež zcela bez povšimnutí vydala svou druhou dlouhohrající fošnu, nazvanou prozaicky „Fragments of an Incomplete Puzzle“.

 Nad tím, jaké že střípky puzzle to budou, nejspíše netřeba dlouho spekulovat. V případě této služebně poměrně mladé smečky (5 let na scéně) čekejte řádnou porci agresivního growlu Marcuse Dietzsche, jenž opět dokazuje, že němečtí mladíčci se se svými hlasivkami v současnosti nacházejí ve vrcholné formě. Dští oheň a síru na všechny ty bobánky, co přišli na jejich show, a sem tam vykouzlí growl, ze kterého by si Heaven Shall Burn pustili do kalhot. Tak ale opatrně s tím odkazem na melodický death/core, dobře? Dying Humanity mají sice naprosto zřejmý death/coreový  základ, kolem kterého stavějí své syté melodie, ovšem tím to ani náhodou nekončí. Bylo by nespravedlivé a krajně přezíravé tvrdit, že tato kapela je pouhou kopií melodic deathových veličin, která si k tomu všemu přibrala krkolomná sóla a deathcoreové breaky.

 To všechno tam skutečně je, a třeba v takové čtyřce „Sick Desire - Dead Aim“ to na vás pětice bez skrupulí vybalí všechno v jedné skladbě. A víte co? Ono to naprosto přirozeně funguje! Zlomy, jež přicházejí každou chvíli, vám připadnou tak hezky důvěrné (a to ani nemusíte být ubohý recenzent se stovkami a tisíci nahrávek na krku), potěší také šlapavé triggerované bicí party Dannyho Vanise, jehož styl mi přišel celkem unikátní. Jistě, na první pohled je to klasická moderní mlátička, jenže ve chvíli, kdy to sebranka zalomí někam k post metalovému feelingu.. moment v death metalu? Si dělá srandu asi, brepta. Inu nedělá milé schizofrenní já, Dying Humanity se ani náhodou nenechají svázat škatulkami, a pokud by mi někdo tvrdil, že se vlastně jedná o metalcore s growlem, v rámci některých skladeb by mi nezbývalo, než mlčky přitakat, a poukázat na to, že třeba takovým Švýcarům A Thousand Years Slavery toto spojení vycházelo rovněž.

První polovina alba mne příjemně navnadila a zatraceně překvapila, kromě trochu monotónní druhé půlky skladby „Bitch“ je všechno naprosto super.

Proto ani nepřekvapí akustická vybrnkávka „Make Them Forgotten“, jež překlenuje a spojuje obě poloviny alba. Dělá to Neaera, tak proč ne my, říkali si asi kluci. A nenechte se mýlit, on je tenhle postup teď hodně trendy.
Semknutý sound je zdaněn častým pocitem, že riffy skladby předchozí se jaksi přerodily i do dalšího válu, jenže to není za a) vůbec pravda a za b) i kdyby, tak jsou roztříštěny, rozvíjeny slidy a povedenými sóly do té míry, že je vám to úplně putna.
Tohle je jednoduše headbang jako kráva, zvukově i ideově dotažené dílo, které mohu vřele doporučit všem příznivcům rozmanitých hudebních útvarů a struktur, kdy se kapela ani na chvíli nezastaví, snad s výjimkou riffů, jež jsou určeny na pořádné vymlácení řepy.. Sado.

Jak jsem řekl na začátku, současná německá scéna je poněkud jinde, než před pár lety, a jestli to takhle půjde dál, budeme muset časem uznat, že nejlepší moderní metal/core se odehrává právě na ní. Zatím jsou to však pouze spekulace, jen houšť a více spolků typu Dying Humanity.

Čas: 32:54

Seznam skladeb:
  1. Catch The Puzzles
  2. Internal Decay
  3. Worth Of Human Life
  4. Sick Desire - Dead Aim
  5. Bitch
  6. Make Them Forgotten
  7. Perversion For Defenceless Victims
  8. Fragments Of An Incomplete Puzzle
  9. Failing Existence
  10. Instinct
  11. Vicious Silence
  12. A Sleaze And A Shame
  13. Annul The Fragments
http://www.myspace.com/dyinghumanity

Zveřejněno: 22. 01. 2010
Přečteno:
3352 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 01. 2010 14:25 napsal/a Dharm
jooo
tak jsem si to poslechl a musím jenom souhlasit s DW! Tohle je fakt vydařený počin.. z mého pohledu by neškodilo občas trochu zrychlit, ale to je tak jediné, jinak pro mě hoodně přijemné překvápko..