Nejbližší koncerty
  • 23. 05. 2024Fenomenální baskytarista a vynikající zpěvák MARCO MENDOZ...
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 25. 05. 2024Koncert The Exploited se ze zdravotních důvodů bohužel po...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

ADIMIRON - When Reality Wakes Up CD 2008, Karmageddon Media

V krásném, černě laděném digipacku u mne přistálo v pořadí druhé dlouhohrající CD italské prog/thrashové kapely Adimiron se zajímavým, české lužiny a háje často připomínajícího vokálem zpěváka Andrey Spinelliho, jemuž zdatně sekundují technicky (jak ostatně bývá u progresivních taliánských kapel zvykem) skvěle vybavení kytaristé Danilo Valentini a jeho kumpán Alessandro Castelli. Prvním flákem „Desperades“ se ocitáme v prosvětleném, jen sem tam se strojovými bicími podmalovaným thrash/groovy riffem ocitneme v temnějších koutech, v nichž vás kapela pěkně protáhne po prog metalových rytmických postupech (jež tak milují hlavou mlátící materiál neznající zábavychtivé masy na letních festivalech). Pět a půl minuty nádherné souhry kytar a energických, skvěle nazvučených a odkopávaných bicích Federico Maragoniho, jenž na této placce předvádí opravdu excelentní prog metalovou práce a tedy všechna čest.

Doznívá pět a půl minuty dlouhá jednička, na párty doráží dvojka „Wrong Side of the Town“ s efektovanými, zkreslenými wah-wah kytarami, chraplavým vokálem, ne nepodobným některým Skunyho (Sad Harmony) momentům, a pro české publikum až překvapivě srozumitelnými melodiemi, skutečně nečekejte nějakou italskou avantgardu, kdepak. Adimiron na to jdou jednoduše, a nutno dodat, že velmi dobře.
Přesně v tu  chvíli, když už vás jeden riff započne nudit, přicházejí s další dávkou progresivních výjezdů, vyhrávek a sól, a vy tak nemáte ani vteřinu na to, začít se nudit. Kdepak. V ten moment totiž chlapi nasadí k mohutné groovy rifáži, vy notně zaházíte, a jede se dál.
Velký vliv na úspěch přitom má v tomto případě také skvěle obasovaná produkce, přičemž kytary opravdu občas vzbuzují dojem jakési mechaničnosti, studenosti a především ve spojení se strojově odkopávanými bicími jsou progresivní melodické výjezdy vyslovenou pochoutkou pro vaše slechy. Upřímně, dokázal bych si do této hudby představit i mnohem lepší vokál, ale kapela nejspíše ví, co dělá, a nebudu tedy její rozhodnutí zpochybňovat.

Trojka „Forgiveness“, zkreslená balada o odpuštění připomene novější díla Green Carnation (A Blessing In Disguise), sem tam náladu dánských Communic, Andrea si v refrénu dovolí zpívat opravdu melodickým vokálem přesně v italském stylu, a možná bych mu poradil, aby se vykašlal na chraplák, jelikož jeho clean je opravdu lepší! Jistě, bude to nejspíše mou zálibou v pozdějších Novembre, ale i tak, paráda. Čtyři a půl minuty neklidných hudebních vln a pro mne zatím suverénně nejchutnější pamlsek z této nahrávky.

Čtvrtý štych, „Choice For A Mask“ to do vás v úvodních vteřinách nadrtí, jakoby vás chtěla přesvědčit, že Adimiron nejsou žádné měkoty, aby se pak skladba opět dostala do tklivých vod. Překvapí akustické a poloakustické mezihry, výrazná basová stopa, povědomě a citlivě odbouchané bicí party, řezavé thrash metalové riffy a hráčská vyzrálost. Zamrzí dosti nevyrovnaná kvalita vokálu, jež dle mého názoru kapelku sráží tak o jeden stupínek dolů.
O čem mluvím, pochopíte ihned v dalším válu „Mindoll“ s božskými kopáky (o perkusích nemluvě), kdy vokál je vlastně to jediné, co kazí jinak schopně složenou a zahranou prog metalovou skladbu. Záseky, vynikající melodické vyhrávky, opětovné rozjezdy, vše na svém místě. Sice občas jednotlivý riff trvá o několik vteřin déle, než by bylo zdrávo a sem tam se kapela opakuje, ale celek není vůbec špatný.

Postupem času se bohužel deska začne dosti drolit a nic vás již nemůže překvapit. Pokud se navíc do toho ozývá stále stejně štěkající vokál páně Spineliho, člověk má dříve či později sto chutí vyhodit kotouč z okna. Riffy jako by před vašima ušima začaly blednout, jedna skladba se slévá do druhé a vy máte znenadání chuť sáhnout po jiné nahrávce. V té chvíle se Adimiron napřáhnou a ještě trochu zachraňují situaci, ale ve výsledku se někdy u šesté, sedmé skladby začnete dosti nudit.

Kluci pro vás ovšem mají připravenou ještě zajímavou „téměř“ instrumentálku „Spitfire“ (cover Prodigy, doporučuji), taktéž instrumentálku „When Reality Wakes Up“ (spíše čtyř a půl minutová suita na akustické téma), či jedenáctiminutové mega monstrum „The Flag of Sinners“, jež velice pěkně rekapituluje vše, co jsme právě slyšeli. A cože to? Inu, vcelku kvalitní prog metalové album, jemuž ovšem v mých k dokonalosti chybí lepší pěvec a silnější nápady. Na druhé straně mají skvělý zvuk, promakanou techniku a sem tam zabijácké riffy. U mne dnes za šest.      

Čas: 58:43

Seznam skladeb:
  1. Desperates
  2. Wrong Side of the Town
  3. Forgiveness
  4. Choice For a Mask
  5. Mindoll
  6. Das Experiment
  7. Spitfire (Prodigy Cover)
  8. When Reality Wakes Up
  9. Still Winter Within
  10. Endeavouring
  11. The Flag of Sinners
http://www.myspace.com/adimironcrew

Zveřejněno: 17. 10. 2009
Přečteno:
3338 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář