Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

NĚMÁ BARIKÁDA – S maskou lidumila CD 2009, Papagájův hlasatel

„Hardcore / punk pro nás není jen hudebním stylem, ale především svobodnou volbou žít svůj život po svém a nebát se postavit se za myšlenky které propagujeme. Hardcore /punk je součástí našich životů a vnímáme ho jako kontrakulturu vůči společnosti založené na mamonu, sobectví, závisti a lhostejnosti. Věříme, že člověk může žít svobodně a přesto důstojně bez svinstev, která ho potkávají na každém kroku.“ Tolik citace z obsáhlého a informacemi nabitého obalu, ve kterém nechybí slova ke všem řádným skladbám (s nimiž korespondují i kresby na pozadí) a komentáře autorů. Němá Barikáda je typická sociálně – kritická kapela, která tepe do všech nešvarů současného světa – zbrojení, církví, civilizace, uniformovaných násilníků, USA, elitářského systému či stereotypního stylu života. A na rovinu – texty a hlavně vysvětlivky k nim jsou mnohem interesantnější než hudba. Pánové mají jasný názor na okolní dění a daří se jim jej celkem slušně pranýřovat.

Album otvírá hlas recitujícího Rudolfa Hrušínského a i mezi dalšími skladbami jsou použity různé filmové hlášky, nicméně podobných záležitostí už tady bylo… A totéž platí o hudební náplni, Němá Barikáda hraje tuctový a těžkopádný crust namíchaný z punku 77 a thrash metalu 88, navíc s nepříliš přesvědčivými vokály. Hlavní „zpěvák“ špatně frázuje, místy slova drmolí a místy zbytečně natahuje, aby se do muziky jakž takž trefil. Ani hudební stránka nenabízí žádné převratné okamžiky, skladby sice většinou rychle odsýpají, ale monotónnost většiny z nich zachraňují jen solidně zahraná a vymyšlená kytarová sóla. Jistě, od pankáčů člověk nečeká cizelérské provedení a instrumentální skopičiny, ale hudební projev Němé Barikády je kromě zmíněných sól prostě průměrný. Dalším problémem je zvuk nahrávky, který je sotva demáčový (a to ještě nemluvím o živých bonusech), hlavně zbytečně vytažený rytmičák zní plechově a protivně. Mezi 11 novými skladbami (nepočítám půlminutové Intro resp. Outro) se nachází dva covery – Rychlost vítězí od Kryptoru a Dead od Napalm Death. A ani tady není na místě nějaké jásání, Kryptor by asi z téhle legrace pražádnou radost neměli a hodnotit sekundový Dead nemá smysl. Ale abych jen nenadával – některé písničky z naznačeného schématu vybočují a dosahují i nad pomyslný žánrový průměr. Na mysli mám metalizované Svědectví mrtvých očí, chytlavý refrén v A.C.A.B. nebo překvapivě pestrou Pod ochranou boží.

Zato 7 live songů nestojí za nic. Ne, že by byly horší než ty pořízené ve studiu (některé se opakují), ale zvuk je naprosto kanálový a připomíná časy dvacet let tomu nazad, když si kapely nahrávaly demáče ve zkušebnách na mikrofon visící pod stropem. Smysl zařazení na CD mi uniká…

Celkově průměrná záležitost, která zaujme asi jen skalní příznivce kapely a žánrové všežravce.

Seznam skladeb:
  1. Intro
  2. Trashovka
  3. Pod tíhou kříže
  4. Svědectví mrtvých dnů
  5. Konečná bilance
  6. Rychlost vítězí (Kryptor cover)
  7. A.C.A.B.
  8. Pod ochranou boží
  9. S maskou lidumila
  10. Systém nedělá chyby 2009
  11. Poslední hodina před úsvitem
  12. Dead (Napalm Death cover)
  13. Outro
  14. Intro live
  15. Ve válce s rozumem (live)
  16. Zmrazení v čase (live)
  17. Pod ochranou boží (live)
  18. Výkřiky do tmy (live)
  19. Trashovka (live)
  20. Prázdná zpráva pro prázdné adresáty (live)

Čas: 58:54

http://nemabarikada.czechcore.cz

www.phr.cz


Zveřejněno: 27. 06. 2009
Přečteno:
3348 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář