Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

BLACK SABBATH – Forbidden, CD 1995, I.R.S.

Uplynul pouhý rok od vydání alba „Cross Purposes“ a BLACK SABBATH nezahálejí a vydávají další studiové album, „Forbidden.“ Ještě předtím ale proběhla nezbytná personální vichřice v řadách BLACK SABBATH, která odvála navrátivšího se Geezera Butlera a Bobbyho Rondinelliho, na jejichž místech se znovu uchytili Neil Murray a Cozy Powell. Dali tak vzniknout desce se zvláštním kresleným obalem a ještě zvláštnějším obsahem.

Už první skladba zvedne u ortodoxního fanouška BLACK SABBATH vlnu obav z toho, co bude následovat. V The Illusion of Power totiž dochází ke zvláštnímu mixu něčeho, co je, i v současné době, metalové tvorbě tak trochu zapovězeno – mix těžkého metalového riffu s mluveným (rapovaným?) slovem. Výsledek tak zní jakoby se Tony Martin snažil hrát klasické riffy BLACK SABBATH v černošském ghettu plném rapu. Korunu tomu pak nasazuje skutečně odrapovaná pasáž nějakého chlapíka jménem Ice T. Nicméně celé je to zvláštním způsobem spojeno a ve výsledku to funguje, i když skutečný vztah k této písni lze získat až po několikerém poslechu.

Značně klasičtější je již dvojka Get a Grip. Svižná skladba s ještě svižnějším závěrem, která otevírá cestu písni Can't Get Close Enough – polobaladě, která s pomalu rozvíjí od klasické vybrnkávané pasáže až v příjemně šlapavý kousek.

Vzpomínky na staré BLACK SABBATH pak ožívají ve skladbě Shaking off the Chains, která je postavená na klasickém Iommiho těžkém riffu, se kterým Tony Martin unisono vyzpívává slova slok písně. Čas je ale čas a tak i Shaking off the Chains končí slušným speedmetalovým nářezem.

Razí baladou je pětka alba, I Won't Cry For You. Smutná depresivní píseň, po které vyloženě přijde k duhu následující dvojice svižnějších kousků – Guilty as Hell a Sick and Tired, ze které dýchá lehce bluesová nálada.

Následuje další svižnější kousek, Rusty Angels. Zde se BLACK SABBATH dopustili lehkého matení posluchačů, když tuto píseň rozdělili na dva díly, takže ve chvíli, kdy má posluchač dojem, že začíná nová píseň, stále pokračuje stará dobrá polobalada o rezavých andělích.

Titulní písní alba je v pořadí až devátá skladba, šlapavá Forbidden. I přes slušnou konkurenci jde o asi nejsilnější kousek umístěný na albu. Ve Forbidden mísí BLACK SABBATH vše z let minulých – melodické sloky, refrén postavený na komplikovaném sabbathovském riffu, který doprovází zpěv na stejné melodii.

Poslední písní posledního sabbathovského alba je trochu symbolicky skladba Kiss of Death. Skladba, připomínající The Eternal Idol s prvky klasické tvorby BLACK SABBATH. Spolu s polibkem smrti a slovy „Nothing you can do will hurt me, I am indestructible“(„Nic z toho, co mi můžeš udělat mě nezničí, jsem nezničitelný“ pozn. aut.) končí i poslední studiové album BLACK SABBATH.

Pokud bychom se ale dnes dívali na „Forbidden“ ne jen jako na řadovou desku kapely BLACK SABBATH, ale trochu symbolicky jako na poslední řadovou desku kapely BLACK SABBATH, dalo by se konstatovat, že lepší závěr kariéry si tato kapela ani nemohla vymyslet. Album je tajemné, zvláštní, na mnoha místech rozporuplné a v mnoha věcech se vrací zpět ke kořenům, ze kterých BLACK SABBATH vzešli.

Druhou stranou věci je ale samotné zpracování alba. „Forbidden“ by bylo asi nejlépe přirovnat k „Dehumanizer,“ a to tím, že obě alba mají velmi syrový zvuk. Tím ale veškerá podobnost končí. Zatímco „Dehumanizer“ má velmi syrový zvuk, který je doveden k dokonalosti, „Forbidden“ má tak syrový zvuk, že zavání tím, že na něj nikdo nesáhl. V mnoha místech alba lze nalézt takovéto náznaky – kytara posazená pouze kamsi doprostřed (na rozdíl od „Cross Purposes“ a předchozích alb, kde je rozšířena do obou kanálů), syrový Martinův hlas jen s minimálními doplňky, občas nevyvážené klávesy (někdy utopené, jindy až příliš dominující) a hlavně podivně nedozvučené bicí, ze kterých místy činely připomínají hluky ze šrotoviště. Bicí navíc opět nejsou nazvučeny do dvou kanálů, ale pouze „monofonně.“ Celkově tak album budí dojem, že jde pouze o demo alba „Forbidden“ hozené na stříbrný kotouček a vydané těm, kdo jsou ochotní ho slupnout i s navijákem.

Čas: 44:10

Seznam stop:

  1. The Illusion of Power
  2. Get a Grip
  3. Can't Get Close Enough
  4. Shaking Off the Chains
  5. I Won't Cry for You
  6. Guilty as Hell
  7. Sick and Tired
  8. Rusty Angels
  9. Forbidden
  10. Kiss of Death

Web: http://www.black-sabbath.com


Zveřejněno: 07. 05. 2009
Přečteno:
4203 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář