Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
INSANIA

ABYSMAL TORMENT - Omnicide CD 2009, Brutal Bands Rec.

Kapelka Abysmal Torment byla v mých očích vždy jakýmsi promotérem dobrého jména extrémně metalových kapel ostrova Malty, se vším, co k tomu patří. Tedy řádnou porcí nasranosti a hlavně, neoddiskutovatelným talentem, se kterým dokázali vždy zkomponovat mimořádně silné skladby. Jejich debutové album „Epoch Of Methodic Carnage“ z roku 2006 se mi podařilo sehnat až asi rok po vydání, novinku, nazvanou „Omnicide“ jsem stihl tak akorát. Jako v případě minulé nahrávky, i tentokrát nám sebranka předvádí gutturální death/grind se špetkou techniky a snad i progresivu (jejich brutální sound je sem tam ozvláštněn nejen blast beaty, ale i veskrze progresivními „ruchy“, a hlavně kytarovými čuňačinami ve stylu poslední nahrávky taktéž notně pošahaných Brain Drill). Po krutém intru „Nefast Omen“, plném zajímavých, takřka „cynických“ kytarových postupů, zkombinovaných se zdánlivě nezkombinovatelnými blast beaty nabere tato úderka masivními triggery a gravity blasty směr Očistec a buďte si jisti, že vás v něm nějakou tu chvilku zdrží. Nelidské skřeky obou pěvců, jak Gordona Formosy, tak Nickyho Farrugia vás přišpendlí k sedadlu, zatímco kytarové party Davida Depasqualeho zničí zbytek vaší šedé kůry mozkové. 

První věc, která vás pravděpodobně mile překvapí, je poměrně slušné nazvučení (sice kopáky naprosto postrádají basy, ale mně to v tomhle případě vyhovovalo) a hlavně, vynikající technika hry bicmana Waynea Velly, který si skutečně nebere žádné servítky, blastuje jedna báseň a jeho vynikající užití dvoukopáku vás ihned uhodí do uší. Ačkoliv kytarové party jsou taktéž vele povedené, v nejlepší tradici „old school“ brutal death metalu ala Suffocation, jsou to právě bicí, které vás ihned strhnou na stranu kapely. Kapelka se navíc často zastaví u krásných slam pasáží, kdy si hrátky s vaší myslí opravdu vychutnává.

Povětšinou se však novinka odehrává v rychlých a středně rychlých tempech, kdy do vás formace pere riff za riffem v tak rychlém sledu, že často ani nestihnete sledovat, kolik háků a slidů se vlastně v té které skladbě událo. Na albu se pak nachází několik neuvěřitelných klenotů pro všechny fanoušky death/grindu, za všechny lze jmenovat třeba lahůdkovou kompozici „Scorched Beneath Flaming Wings“ se sjížděnými kytarovými háky ve stylu posledních Cattle Decapitation, nevím, zda se letos všechny kapely zbláznily do techniky, ale pro posluchače a milovníky technického metalu je to naprostá pecka! Následující, šestka „Embalmment“ se vrací právě ke středně tempému slamu, kdy často jakoby se brutální rifáž zastavila v čase. To, jak jsou gutturální vokály, jež tato představení vždy provázejí, libové, snad netřeba příliš zdůrazňovat. Jede se dál a valivých, skvělou technikou i nápady nabouchaný masakr s průměrnou délkou skladeb kolem 4 minut posluchačovy sluchovody masíruje dál a ačkoliv se sem tam vyskytne nějaký ten slabší riff, ve výsledku jsou všechny ty malé nedostatky prominuty.

Co se nazvučení týče, nahrávka byla zmixována na rodné Maltě ve studiu „SpineSplatter“ a nutno dodat, že se jedná v rámci žánru o naprostý standart. O kopácích již pak byla řeč, představte si hřebíky bez téměř jakýchkoliv basů. Kytary mají zastřený sound a baskytara je, ač nikterak nevybočujíc, poměrně dobře čitelná. Ve výsledku nemám, co bych nazvučení vytkl, chlapíkům si nikam nevytratila tolik potřebná gore živočišnost, avšak zároveň si dokázali vytvořit solidní sound pro ty techničtější party.

Pokud hledáte kapelu, která je schopná na ploše jedné skladby vystřídat prvky progresivu, tech deathu i slamu, jste na správné adrese. „Omnicide“ totiž opět dokazuje, že tito hoši z Malty mají slabost pro jakýkoliv styl, který jim pomůže ve vyjadřování jejich úchyláren. A že jim to šlape!

Čas: 45:03

Seznam skladeb: 

  1. Nefast Omen
  2. Omega
  3. Colony Of Maggots
  4. Supreme Tyrant In Putrescence
  5. Scorched Beneath Flaming Wings
  6. Embalmment
  7. Gestation Of Malevolence
  8. Chronicles Of Gouged Eyes
  9. Recursive Hatred
  10. Rinsed In Shreds
  11. A Glimpse In The Cesspit

http://www.myspace.com/abysmaltorment


Zveřejněno: 20. 04. 2009
Přečteno:
3278 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář