ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

BLAMAGE – Exit Absolut, CD 2008, selfrelease

Po českých luzích a hájích (nebo hospodách a pódiích?) se potuluje hromada kapel, které člověk nemá ani možnost všechny monitorovat, a tak se s řadou z nich prostě setká až časem vyloženě náhodou. Jednou z těchto kapel jsou českobudějovičtí BLAMAGE, kteří v minulém roce vydali své již třetí CD „Exit Absolut.“ Od jejich prvotiny, kterou bylo čtyřskladbové demo „Plameny,“ tak „Exit Absolut“ dělí dva roky. Během těchto dvou let kapela posílila o druhého kytaristu a vydala své první řadové CD „Vzpoura otroků.“

Asi první reakce, kterou CD vyvolá ještě před samotným otevřením krabičky, je mírně ironický úsměv při pohledu na bílého králíčka, vykukujícího z kopáku bicích Tomáše Lapiceho. Při představě, jak by tenhle něžný tvoreček dopadl po několika sekundách hry, ožívají snad všechny mozkové závity reagující na černý humor.

Nyní ale k tomu, co se ukrývá pod bílým králíčkem. Po několika posleších musím uznat, že chlapci z BLAMAGE mají velmi slušný přehled o metalovém světě. V jejich skladbách lze nalézt odkazy na všemožné metalové klasiky, ať už jde třeba o RAGE, místy se objevují náznaky vyhrávek IRON MAIDEN nebo i STRATOVARIUS (úvodní riff ve Vlak do pekel). Co je ale mezi vším nejvýraznější, je podoba tvorby BLAMAGE s českou legendou ARAKAIN. Těžko říci, zda jde o podobnost úmyslnou, nebo pouze o přirozený důsledek hudební fúze všech uvedených metalových těles. Nicméně, výsledek je jasný – BLAMAGE na své CD umístili devět výborně zahraných metalových kousků opatřených zajímavými texty na dobré úrovni.

V textech a celkově na celém albu se BLAMAGE vyhnuli jakékoliv blamáži – texty jsou přímočaré, ale vybízejí k zamyšlení, jako třeba velmi výstižně napsaná píseň 11. přikázání. Plusem alba je i absence balady, kterou mnozí považují za téměř nedílnou součást metalového alba. Namísto toho BLAMAGE na své album umístili přesný opak romantických balad – „rozchodouvou“ Kdo z nás, k níž natočili i videoklip, který je na albu umístěn jako bonus. Album tak působí kompaktněji a věrohodněji.

Za zvuk hovoří již samotný původ alba – „Exit absolut“ spatřil světlo světa v Žirovnici, ve studiu Miloše Dodo Doležala, který ošetřil i výsledný zvuk CD, které tak zní naprosto profesionálně. Trochu záhadou jsou mi ale kopáky, které při poslechu na některých zařízeních zní trochu odsunuté do pozadí, na jiných jsou zase OK. Že by starost o bílé králíčky?

Chlapi, děláte mi zbytečné vrásky. Jako vždy, má člověk alespoň dvě možnosti. Tou první je, že vám budu nadávat za vaší nezastíranou inspiraci všemi možnými kapelami, mezi nimiž vyčnívají hlavně ARAKAIN, hlásat nedostatek vlastní invence a hromadu dalších keců. Druhou možností je prostě uznat, že dnes již přijít s albem, na kterém není znát ovlivnění jinou kapelou je zhola nemožnou záležitostí, a blahořečit vás za to, že jste dokázali složit CD srovnatelné s legendou jako jsou ARAKAIN.

Třetí možností je na tohle všechno se vykašlat, uznale pokyvovat hlavou do rytmu vašich písní a prostě si říct, že tohle se sakra dobře poslouchá a až mírně monotónní vyznění alba je to kvalitní příspěvek do domácí heavymetalové scény. Navíc musím kladně hodnotit použití naší mateřské řeči. Je to rozhodně rozumnější, nežli nezřízené prznění angličtiny.

Seznam stop:

  1. Exit Absolut
  2. Země barbarů
  3. Vlak do pekel
  4. 11. přikázání
  5. Kdo z nás
  6. Škorpión
  7. Krev mojí krve
  8. Závrať
  9. Konec iluzí
  10. bonus: klip Kdo z nás

Čas: 38:55

Web: http://www.blamage.cz/


Zveřejněno: 05. 04. 2009
Přečteno:
3627 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 04. 2009 10:32 napsal/a DW
S tou poslední větou
prostě nejde nesouhlasit :).. Heavy/power/speed kapely u nás by si měly rozmyslet, jestli na tu anglinu výslovností, frázováním a vším ostatním mají a po zralé úvaze pak zhodnotit, jestli přeci jen není lepší brázdit vody ještě chvíli s češtinou.. Já myslím, že všichni tak nějak víme, koho se to u nás třeba týká :)