Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

THE SEVENTH - Cursed Earth Wasteland, CD 2007, Shiver Records

O tom, že belgický metalový underground, má svoje kvality, se mě snaží přesvědčit i tamní kapela The Seventh. Jak se jí to tedy na dva roky starém debutovém albu, pojmenovaném Cursed Earth Wasteland, daří?

Na mém prvním rande s prokletou pustinou, to zprvu vypadalo, že je to jedna z těch desek, která mě nějak moc nerajcuje. Uznale kývnu hlavou a jdu dál. Ovšem tenhle způsob je dost povrchní a to není můj styl. Rád zkoumám věci do hloubky. Po pár přehráních, jsem postupně odkrýval jednotlivé slupky a ledy povolily. CD začíná krátkým instrumentálem, kde znějí potemnělé tóny akustických kytar a vytvářejí klid před bouří. Ta přichází hned se songem Structure, kdy domnělý klid náhle končí s nástupem našlapaných bicích, jedovatých kytar a murmuru. Ano, The Seventh hrnou modernější pojetí death/black metalu. I když jejich inspirace leží více v minulosti a pro jména jako Hypocrisy, Bolt Thrower, Krabathor, nemusím chodit daleko. Neobjevují Ameriku, ale dělají to poměrně chytře a činí tak s velkým citem pro styl. Velkou měrou k tomu napomáhá také slušivý soudobý (chcete-li trendový) zvukový šat. Ten byl spíchnut v německém studiu Soundlodge (God Dethroned, Dew-Scented, Nightfall...) a o mastering se postaral v dánském Antfarm Studiu nikdo jiný, než Tue Madsen (Moonspell, Gorefest, Ektomorf...), který je zdá se v kursu. Na druhou stranu, kvalitní produkce ještě není sama o sobě zárukou kvalit kapely. To ovšem není tenhle případ, neboť The Seventh mají určitý potenciál. Výslednému soundu je pak těžké něco vytýkat a všech jedenáct nabízených skladeb se poslouchá velmi nenuceně a příjemně. Byť nahrávka je i řádně agresivní. Díky hutnému vyznění, mi semo támo The Seventh evokují i dnes nezbytný a vševlezlý metalcore, ale díky deathovému základu, který vše úspěšně válcuje, to je gut. Nahrávka je obdařena takými těmi temnými spodními proudy, kde se to všechno bahno mele ve vírech a získává tak moje sympatie. Prim hraje nabušená rytmika, kytary spíše kouzlí zhoubné harmonie a plochy, takže žádné kytarové onanie se nekonají. Vše pro celek. Křikloun Tim D, střídá s velkým přehledem dvě polohy svého hlasu - hlubší growling a nakřáplý agresivní chraplák. Záleží zrovna na tom, jakou náladu chce navodit. Za zmínku také stojí (sedí) chlapík na bubenické sesli Tony T, který jinak působí i v u nás známé skupině Leng Tch´e. Ale vše má své mouchy. Těmi jsou hodně podobná struktura všech songů a jejich malá hudební pestrost, která mě nijak zvlášť neuspokojuje. Ale jak píšu, je to jen můj pohled na věc, jinak tohoto celkem povedeného debutu.

Sedm hlavních smrtelných hříchů, sedm dní v týdnu, sedm černých jezdců, Shěhurka a sedm trpaslíků... Zdá se, že číslo sedm má v naší kultuře svoje místo. A to nemluvím o posvátné magii čísel, ale to už by bylo asi na jiný článek...Sedm kulí jako v Sarajevu, to je moje hodnocení.

Čas: 41:17

Seznam skladeb:

  1. Shades Shall Lead (Instrumental)
  2. Structure
  3. Creator Of A Desert Land
  4. Cursed Earth Wasteland
  5. Dominion
  6. Mankind-Humane
  7. Newborn Breed
  8. Born In Winter
  9. Tessellation
  10. The Great Mortality
  11. Vigier

Zveřejněno: 13. 03. 2009
Přečteno:
3330 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář