Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

AUTUMN - Altitude CD 2009, Metal Blade Records

Člověk by řekl, že mu už ty female fronted metaly začnou lézt krkem. Je pravda, že za poslední roky se těchto kapel vyrojilo bezpočet a tam, kde dříve byli jen The Gathering, se nyní nachází stohy kapel, snažících se vytěžit něco z cesty, kterou jim vyšlapali italští Lacuna Coil. Od kapely Autumn a jejich nového alba, Altitude, které slibovalo býti oproti předchozím počinům více progresivní, jsem nečekal vůbec nic.

Předchozí nahrávky byly poměrně průměrnými počiny, a zpěv hlavní protagonistky Nienke také nebyl rozhodně tím nejlepším, co se dalo v žánru slyšet. Rok se s rokem sešel, kapela vyměnila zpěvačku, a začala hrát pro mé uši konečně pořádnou hudbu. Nutno dodat, že zase nějaké ultra progresivní úlety se nekonají, ale vokál je nyní tak o 150% lepší, velice hezky se poslouchá, pěnice Marjan Welman nejen že je velice pěknou slečnou, I její hlas je prostě moc pěkně podaný, občas mi v některých polohách připomíná krajanku Anneke. Ihned od první skladby, „Paradise Nox“ již víte, kde jste se to ocitli. Na typicky holandském female fronted metalu a to beze zbytku. Od stylových souputníků Delain si Autumn vypůjčují onen uvolněný feeling, kdy kytary jednoduše „jedou“ stále ve stejných tempech, do toho si různě vyhrávají a pozadí dotváří brumlající basa střídající se se skvělými (pro mne skutečně moc skvělými) hammondkovými klávesami, které si, nejen že stále někam ujíždějí, ale občas i prohodí sólo s kytarami, radost poslouchat.

Je pravdou, že oproti ostatním albům v žánru se tato deska ničím zvláště neliší, ale je to hlavně uhrančivý zpěv a stabilně dobré muzikantské výkony, které vás donutí nahrávku alespoň párkrát protočit. Když už nic jiného, rozhodně je to parádní věc na odreagování a pohodové večerní posezení s přáteli. Pokud tedy mají rádi metal alespoň tak, jako vy. Kapela umí včas zastavit, zpomalit tklivými tóny a pohladit vaši, každým dnem stresovanou duši. Marjen skutečně ví, jak zpívat. Kytary bratrů van der Valkových (jeden z nich svého času brnkal i v God Dethroned) pak jakoby jen tak brnkají, občas sice vytvoří pořádnou metalovou stěnu, ale po většinu času si létají v transcendentálnu a svými vybrnkávanými melodiemi vytvářejí onen dojem progressivu. Skladba „Cascade (for a day)“ je jedním z těch druhů songů, které se vám zaříznou do mozku a stále hlodají, dokud si jej nepustíte alespoň stokrát.

Jediná skladba, která mi tak z celého padesáti - minutového alba nesedla, byla devátá „Sulphur Rodents“ a to tak, že vůbec. Nudný riff, ne moc dobře padnoucí zpěv, feeling, připomínající německé rockery Guano Apes. Naštěstí je to jen malá chybka na kráse, ale to se skutečně nepovedlo. Jinak se ale jedná o dobré album pro každodenní relax a pokud od něj nečekáte příliš, Marjan se vám svým andělským vokálem mnohokrát odmění. Mně se líbilo, uvidíme, zda budeme mít někdy možnost je spatřit živě..

Čas: 50:23

Seznam skladeb:

  1. Paradise Nox
  2. Liquid Under Film Noir
  3. Skydancer
  4. Synchro-Minds
  5. The Heart Demands
  6. A Minor Dance
  7. Cascade (For A Day)
  8. Horizon Line
  9. Sulphur Rodents
  10. Answers Never Questioned
  11. Altitude

Zveřejněno: 27. 02. 2009
Přečteno:
3316 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář