Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

BLACK SABBATH – Born Again, LP 1983, Vertigo Records

Bylo nebylo, jednoho dne, dobou ne příliš ranní, se probudil jistý Ian Gillan z DEEP PURPLE, a zjistil, že je zpěvákem BLACK SABBATH. Fajn pohádka? Rozhodně ne, jde o krutou realitu, neboť alespoň takhle si to střízlivější svědkové té doby pamatují. Důkazem toho navždy budiž album „Born Again.“

„Born Again“ je jedenáctým studiovým albem BLACK SABBATH a fakticky tak znamená znovuzrození kapely a start do druhé desítky natočených alb. A s tím souvisejí i další změny v kapele. Tou fyzickou změnou byl, kromě příchodu Iana Gillana, návrat Billa Warda, který nahradil Vinnyho Appiceho, kterého si Dio odvedl na svou sólovou dráhu. Tento návrat byl ale Wardovou labutí písní, protože „Born Again s kapelou prakticky jen nahrál a poté byl (opět) kvůli problémům s alkoholem a drogami definitivně odejit.

Tou zásadnější změnou ale byla změna, která nastala v hudebním výrazu kapely. Tony Iommi uložil k ledu „usedlý“ hardrockový zvuk kytary, který vyměnil za pekelně nabroušený hutný metalový zvuk. Právě – ale nejen – silně agresivní zvuk alba umí vyhnat i nezvanou návštěvu. Notně mu napomáhá i vypjatý, do výšek vytažený kňučivý hlas Iana Gillana. Ovšem to, co někoho přivádí k bolestem hlavy, od nich může jinému pomoci.

BLACK SABBATH se od prvního tónu Trashed nekompromisně narvali do vod heavy metalu. Při prvním poslechu může znalcům DEEP PURPLE Trashed připomenout stejně svižnou Highway Star ovšem se zvukem, který by dokázal přeříznout železobetonový pylon.

Hned za Trashed umístili BLACK SABBATH těžiště alba „Born Again“ - čtveřici skladeb Stonehenge / Disturbing the Priest a The Dark / Zero the Hero. Instrumentální kompozice uvedené před lomítkem přitom tvoří mystická intra k následujícím skladbám. Stonehenge se zvolna objevuje na klávesových efektech, přenáší se přes různé zvuky a stejně jako se z ničeho vynořilo poklidně končí tlukotem srdce.

O to větší šok pro posluchače představuje následující Disturbing the Priest vyzbrojená téměř nu-metalovým riffem, Gillanovým ďábelským smíchem a hororovou atmosférou. Během této písně Gillan ukazuje svým kolegům zač je toho loket a kdo tady vládne výškám nejvyšším. Kromě agresivních riffů ale do Disturbing the Priest BLACK SABBATH vpašovali i téměř recitované pasáže podbarvené basovými linkami.

Podobně mysteriózně laděné je i intro The Dark., ze kterého je doslova slyšet sténající duše mrtvých. Do jejich nářků pak pomalu vplouvá Iommiho kytara, aby přinesla Zero the Hero – rozsáhlou skladbu, která se nese na riffu tekoucím jako roztavené olovo. Toto grandiózní těžiště alba uzavírá druhá svižná věc – Digital Bitch, jejíž nájezd si v ničem nezadá s velikány NWOBHM.

Ještě před závěrečnými, spíše heavy rockovými písněmi Hot Line a plačtivou Keep It Warm si ale BLACK SABBATH ještě střihnou titulní píseň alba, Born Again. Heavymetalovou antibaladu, kterou od všech těch „překrásných“ a „milostných“ počinů staví na druhou stranu právě agresivní zvuk Iommiho kytary doprovázený Gillanovým bolestným „you're the born again...

Kdysi v počátcích kariéry byli BLACK SABBATH obviňováni z okultizmu. I když tehdy žádnou skutečně okultní kapelou nebyli, právě „Born Again“ mělo k této představě nejblíže - pojetím skladeb i samotnými texty.

Pokud je album „Born Again“ naostřené jako indické kari, pak vystoupení kapely na turné k „Born Again“ podávala kapela výkony ostré jako červené chilli papričky. K velké škodě všech fanoušků BLACK SABBATH z něj ale neexistuje jediný oficiálně vydaný záznam, ale podle bootlegů, které kolují po světě, si lze udělat obrázek o tom, jakým stylem podával Ian Gillan nejen věci z „Born Again,“ ale i kam až vypiloval klasiky BLACK SABBATH. Zvláště povedené je pak jeho podání písně Black Sabbath. Asi nejzásadnějším bootlegem je přitom „Born In Hell,“ na kterém je zaznamenáno vystoupení z Bostonu v Massachusetts. Ten kdysi vydala i jistá italská firma a BLACK SABBATH jsou zde zachyceni v opravdu nebývalé kondici. Jako bonus tehdy „DEEP SABBATH“ přihodili i notoricky známou Smoke on the Water.

Každé, byť sebedokonalejší, album má ale vždy nějakou slabinu. Tou je v případě „Born Again“ fakt, že je jediné. Hned po natočení „Born Again“ a turné se Ian Gillan vrací zpět ke svým DEEP PURPLE a BLACK SABBATH tak jsou opět bez zpěváka a bubeníka.

Čas: 41:04

Seznam stop:

  1. Trashed
  2. Stonehenge (Instrumental)
  3. Disturbing the Priest
  4. The Dark (Instrumental)
  5. Zero the Hero
  6. Digital Bitch
  7. Born Again
  8. Hot Line
  9. Keep It Warm

Web: http://www.black-sabbath.com


Zveřejněno: 24. 02. 2009
Přečteno:
3807 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 02. 2009 23:31 napsal/a Dharm
1*
co dodat...:) *THUMBS UP*
24. 02. 2009 08:28 napsal/a Venca Votruba
Áno
Kdo by řekl, že si Ian s chutí zavře v takovém nářezu. Opět vynikající deska. Podle mě nejbrutálnější, co Sabbath udělali... A s tím bootlegem máš pravdu!