Nejbližší koncerty
INSANIA

Uprise – Iconoclasm CD 2008, Shindy Productions

Konečně se to ke mně dostalo a rovnou na recku. První plnohodnotná placka této all-star grupy - Iconoclasm. Kdo slyšel počin předchozí, ten ví, co nás zde asi čeká. Bez diskuzí první grindcorová liga.

Nečekejte zde nějaké inovativní či „prog“ prvky, zde se jedná o přímočarou, prvotřídně odvedenou, grindovou řezničinu, kterou bych bez okolků zařadil na světovou úroveň. Na první poslech je jasné, že spojení klasického grindcoru Napalm Death a řekl bych, že třeba i Nasum nebo Gadget jsou předlohou pro Uprise odezvu na tuto světovou scénu. Takže co vlastně posluchače zaujme? Co je zde tak super? Přeci jen česká scéna je plná kvalitních grandových spolků. Z mého pohledu je to taková trojice faktorů: zvuk, bicí, ENERGIE. Zvuk je skutečně velmi povedený, nechci to přímo srovnávat, ale líbí se mi ještě víc, než třeba na poslední placce Psychotic Despair. Bicí jsou dalším faktorem, který posunuje Uprise kupředu tím nejbrutálnějším stylem. Opět nečekejte bůhvíjaké vychytávky, tady se jede přímočaře a rychle - a to hodně. Jurgen je myslím kvalitní klepač, který už má také něco za sebou a slyšet je to jasně. Většinou se jedou na plné tempo blasty, ale sem tam vykouknou i nezbytné u-cačky s tím, že nám pan autor ukáže, že i na kopák umí.

Bicí jsem zmínil, protože ať už hraje kytara cokoli, bez sypaček by nebyl tento styl v tomto provedení takový jaký je. Hudbu ale tvoří celek, takže musím zmínit, že občas se najde i zajímavý nápad na kytaře, ale víc se mi líbí občas pěkně ulítlá basa. Před delší dobou jsem recenzoval Ingrowing – Cloned&Enforced a když ty nahrávky postavím vedle sebe, kytarová práce je často velmi podobná, sypačky jsou nastejno, ovšem to v čem u mě Uprise vyhrávají je celková energie a to je ten poslední bod. Ingrowing jsou stálice a to jim neberu, ale Uprise dle mého narvali do nahrávky víc energie a celkově mě to také o dost víc baví. Necelá půlhodinka uteče jako voda a něco jako nuda zde opravdu nepanuje.

Zde není co řešit, ani nebudu navádět k poslechu, protože už to určitě stejně každý zná. Teď už jen hodnocení, a protože budějovičtí dostali 8, Uprise dostanou o jeden víc.

Čas: 25:00

Seznam skladeb:

  1. Defeated
  2. Negation Of The Fact
  3. Reaction And Pressure
  4. Splendour United
  5. Asshole
  6. Edition Of Vomits Part II.
  7. Tragic Revolt Of Laughs
  8. Where’s Nothing To Say
  9. Convenience Instrument
  10. Another Great Time Of Own Heresy
  11. Gross Earnings

Web: www.bandzone.cz/uprise


Zveřejněno: 08. 02. 2009
Přečteno:
3501 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 02. 2009 10:33 napsal/a DW
To
abych si to snad i sehnal nebo co.. Minulá věc mě moc nebavila, říkáš že tohle je dobrý jo:)?