Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

BLACK SABBATH – Technical Ecstasy, LP 1976, Vertigo Records

BLACK SABBATH po jednoleté odmlce v roce 1974 opravdu chytli slinu a po „Sabotage“ hned následující rok vydávají další počin - „Technical Ecstasy.“ „Technical Ecstasy“ dále pokračuje v započatém směru, ve kterém se kapela více a více vzdaluje od pro ní charakteristických rysů. Tyto změny již prosákly až na obal alba, který je proveden v nečekaně světlých barvách a zdobí jej jakýsi „kubistický“ výjev s roboty na eskalátorech. Tony Iommi opět mění zvuk kytary směrem k mírně účislejšímu vyleštěnému zvuku a do skladeb proniká stále více technických prvků ve formě různých elektronických vyhrávek.

Je druhá polovina 70. let a na scéně se objevuje další nový hudebně-životní směr – punk. Těžko říci, zda je tímto směrem úmyslně nebo neúmyslně ovlivněn otvírák alba, Back Street Kids. Výsledkem je ale svižná skladba, která přesně pasuje na úvod alba, s lehce punkovým podtextem.

Druhým kusem je těžkotonážní pomalá skladba You Won't Change Me. Zde se snoubí klasický Iommiho riff s řadou elektronických prvků. Výsledek pak zní, jako kdyby se AYREON rozhodli hrát doom metal a jako frontmana si vzali Ozzyho.

Ve třetí skladbě si pak lze po delší odmlce vychutnat zpěv bubeníka BLACK SABBATH, Billa Warda. Jeho jako samet jemný hlas přesně sedne do poprockové písně It's Alright. Billovi pak nelze upřít jeho pěvecké kvality, které by si zasloužily většího prostoru, než jaký jim Bill během své kariéry, ať již s BLACK SABBATH nebo bez nich, dopřál.

Čemu ale Bill dostatek prostoru dopřál byly jeho bubenické schopnosti, které předvádí v (trochu zběsilém) úvodu písně Gypsy. Gypsy je písní na poměry BLACK SABBATH velmi dramatickou, která přechází z onoho zběsilého úvodu přes klasickou metalovku až někam k muzikálovým polohám, kdy se v písni objevují i klavírní party.

Následuje dvojice skladeb, kterými se BLACK SABBATH ohlížejí zpět ke kořenům stromu metalu. K těm bluesovým má blízko skladba All Moving Parts (Stand Still), zatímco písní Rock'n'Roll Doctor se ohlížejí zpět za érou rock'n'rollu.

„Technical Ecstasy“ je ale kromě jiných kvalit albem, na kterém se objevila píseň, kterou BLACK SABBATH pokořili i klasickou hitovou baladu Changes. Jejím pokořitelem se stala skladba She's Gone – úžasně jemná balada, ve které Ozzyho zpěv doprovází pouze symfonický orchestr. Po A National Acrobat a Into the Void se i této skladbě podařilo přelétnout do východního bloku a díky tomu jí dnes známe v podání Marie Rottrové jako píseň Lásko, voníš deštěm.

Známé rčení praví, že to nejlepší patří nakonec, a tou asi nejlepší skladbou alba (pomineme-li excelentní She's Gone) je skladba Dirty Women – klasická metalovka vedená ve středním tempu. I zde se ve zvuku BLACK SABBATH mocně prosazují klávesy. Bohužel ze všech osmi skladeb na albu je tato jediná, která se posluchači pořádně vryje do paměti, zbytek proti ní působí jen jako dobře odehraná vata.

„Technical Ecstasy“ je ale zároveň albem, po kterém se začaly ve větší míře projevovat rozpory ve skupině BLACK SABBATH, které vyústily v několikanásobný odchod Ozzyho Osbournea, který skupinu definitivně opustil po albu „Never Say Die.“ Od té doby již lze BLACK SABBATH řadit do kategorie skupin označitelných štítkem „permanentně v rozpadu“ - Ozzyho brzy následoval i Bill Ward, chvílemi pak Tonyho Iommiho opouštěl i poslední ze zakládajících členů kapely, Geezer Butler. Pro většinu kapel je odchod zpěváka téměř osudnou záležitostí, v případě BLACK SABBATH je ale nutné podotknout, že od Ozzyho odchodu již měli vždy jen kvalitnější a kvalitnější frontmany.

Čas: 40:38

Seznam skladeb:

  1. Back Street Kids
  2. You Won't Change Me
  3. It's Alright
  4. Gypsy
  5. All Moving Parts (Stand Still)
  6. Rock'n'Roll Doctor
  7. She's Gone
  8. Dirty Women

Web: http://www.black-sabbath.com/


Zveřejněno: 10. 01. 2009
Přečteno:
3598 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 01. 2009 08:22 napsal/a Dagon
super album
Netradičná doska, ale pre mňa jedna z najlepších ktoré kapela s Ozzym natočila. Mimochodom: všmimli ste si niekto riff v polovici spomínanej skladby Dirty Women? Neviem či je to náhoda, ale až príliš nápadne pripomína notorický hit Judas Priest Breaking The law....
12. 01. 2009 15:36 napsal/a Pushkin
Rock\'n\'roll Doctor
Dharm: jj, výbornej fórek, podobný věci zbožňuju. Viz třeba Roll over Vic Vella of Mejdnů nebo Sunshine and Happiness od Townsenda :-)
10. 01. 2009 15:51 napsal/a Dharm
:)
nejlepší je Rock\'n\'roll doctor... v celkovým vyznění je to song spíš úsměvný, ale mě se líbí velice, má pořádný tah bránu..
10. 01. 2009 10:14 napsal/a Venca Votruba
Opět super
Mírně atypická nahrávka, ale přesto opět vynikající (i když oproti předešlým deskám přece jenom slabší). Dvojka je pro mě vrchol desky! Nádherný doom :-)