Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

Brněnské smyčcové kvarteto prošlo za poslední půlrok výrazným vývojem a mimo výměny poloviny členů se rozběhly přípravy nové desky. O ní a plánech do budoucna jsem si povídala s Pavlem a Michalem, zakladateli této symfonické skupiny.

Ahoj kluci, zdravím vás. Hned na začátku se vás zeptám na personální rošambo v kapele. Proč odešla Kamila s Lukášem?

Pavel: Ono to bylo tak, že jsme chtěli dokázat víc, být profesionální, poslední rok se totiž naše hraní moc neposunulo dopředu a skupina aspoň mě přestávala naplňovat. Noví hráči vystudovali JAMU a tak co do kvality posouvají skupinu do jiné kategorie.

V této chvíli máte volná místa zaplněna novými členy. Mohli by jste je představit a prozradit, kde mimo vaší kapely by jsme je mohli potkat.

Michal: Místo houslisty obsadil Lukáš Mik, cellisty pak Štěpán Filípek. Na tomto místě bych Vás rád pozval na náš web clawedforehead.com, kde se o nich v brzké době dovíte víc. Po obsahové stránce web dozná po novém roce značných změn…

Nové členy jste našli poměrně rychle. Neměli jste vysoké nároky a tlačila vás příprava nové desky, nebo jste měli štěstí a narazili na dobré hráče?

Pavel: Měli jsme štěstí s houslistou, zato violoncellista se podařil až napotřetí, tak doufejme, že sestava přetrvá a bude fungovat aspoň stejně jako ta předchozí.

Koncem minulého roku vám vyšla debutová deska „At The End Of Spring“. Je to už celkem dlouho a tak můžete hodnotit její úspěch jak z pohledu „odborné“ veřejnosti tak podle prodeje. Co vše jste s touto deskou dokázali a kam vás posunula?

Pavel: Deska má překvapivě dobré ohlasy, vyšlo na ni spoustu recenzí a všechny jsou vesměs kladné, dokonce ta hudba některé recenzenty údajně dohnala k slzám, přestože jinak poslouchají tvrdý metal, nu…zajímavé no.

V jakém stádiu příprav je nový materiál? Máte už něco hotového, nahraného a jaké máte s novou deskou plány? Máte představu, u koho byste ji chtěli vydat a kdy?

Michal: Nyní máme dopsaných 10 skladeb a ještě aspoň 2 další plánujeme. CD bude pojato zase koncepčně a bude promyšlenější co se provázanosti skladeb týče. Během jara bychom měli mít materiál nazkoušen a někdy v létě se natočí. Chtěli bychom to mít do konce roku 09 hotové. Plánem je oslovit co nejširší posluchačstvo a dostat se víc na pódia… O vydavateli zatím nemáme jasno.

V čem a jak ovlivnili a obohatili vaší tvorbu noví členové? Jaké jsou jejich přednosti? Budou se také na vaší hudbě podílet skladatelsky, nebo to stále zůstane výhradní záležitost vás dvou?

Pavel: Noví členové hrají velice energicky a hudbu velmi prožívají, prosadili v naší skupině větší dynamiku a rytmickou preciznost. Pravděpodobně se skladatelsky podílet nebudou, ale kdo ví co bude.

I s novými členy pořád zůstáváte smyčcovým kvartetem. Neuvažovali jste o zapojení nového nástroje a nebo třeba zpěvu?

Michal: V jádru pořád chceme zůstat smyčcovým kvartetem hrajícím na pomezí vážné hudby a rocku. Abychom však nezakrněli ve vývoji a nehráli pořád to samé, s tím samým zvukem, budeme v budoucnu nuceni naši tvorbu v nějaké rozumné míře obohatit o další hudební nástroje, např. na připravovaném CD už uvažujeme o nějakých hostech – sborový zpěv, perkuse, či někoho na elektroniku..ještě uvidíme.

Zuby nehty se bráníte zapojení bicích. Je to proto, že byste se stali Hyperionem nebo Apocalypticou, nebo jednoduše cítíte, že tento nástroj nepotřebujete a nehodí se k vám?

Pavel: Já sám cítím, že by se bicí ve spousta skladbách hodily, ale ohledně koncertů jsou s nimi velké problémy, v malých klubech se takové smyčcové kvarteto s bicími nedá nazvučit, protože bicí budou přehlušovat všechno ostatní, což je podle mě problém Hyperionu. To si může dovolit Apocalyptica ve velkých prostorách a se špičkovou technikou. Jednoznačná výhoda bicích je udržování rytmu, protože být dokonale rytmicky sehraní je v tomto nástrojovém složení to nejtěžší.

Michal: Dodal bych jen, že najít dobrého a časově nevytíženého bubeníka je velký problém, s tím je spjatá nutnost zkoušet ve zkušebně s ozvučením, na což nejsme zvyklí… Do budoucna si myslím, že se nějaké spolupráce s tímto nástrojem nevyhneme, ať už na nějakém budoucím CD, nebo na vybraném koncertě…

Michale, ty jsi větší fanda metalu než Pavel, nemáš někdy tendenci prosadit do vaší hudby více metalových prvků a třeba i zapojit bicí a kytaru? Nezpůsobuje tvá náklonnost k metalu a Pavlovo odmítáni metalových prvků mezi vámi rozpory? Nebo je to právě to, co je kořením vaší spolupráce?

Michal: Tendence prosadit více metalových prvků do naší hudby mám a bude to na nadcházející desce patrné, také proto, že ji budu točit a navrhovat její výsledný zvuk. O kytaře nemůže být řeč, tu v naší hudbě neuslyšíte, bicí asi naopak jednou ano. Myslím, že mezi mnou a Pavlem, i když každý cítíme hudbu odlišně, nějaké zvláštní rozpory nejsou, dáváme si dostatečný prostor abychom byli oba spokojení. Dalším obohacením budou i noví členové, kteří budou jistě mít svůj názor na interpretaci našich skladeb…

Pavle otázka pro tebe. Jsi asi autorem většiny hudby pro CLAWED FOREHEAD, věnuješ se skladatelství i nějak profesionálně? Máš za sebou nějaký jiný úspěch mimo CF?

Pavel: Asi by se nedalo říct profesionálně. Vážnou hudbu se pokouším skládat už od deseti let, ale hrozně mi chybí základní pravidla pro skládání pro klavír, proto skládám více pro cella. Tento rok jsem skládal hudbu pro divadelní představení, kde jsem využíval hlavně violoncella a v malé míře klavír.

Co se hudebního stylu týče, asi se pohybujete blíže k rocku než k metalu, ale je to hodně o posouzení. Dá se říct, že díky tomu máte dostatek příležitostí jak na metalových tak na rockových akcích? Kde hráváte častěji a kde se vám hraje lépe?

Michal: Můžeme hrát v podstatě kdekoliv, kromě techno/hip-hop party. Posluchači nás podle povahy akce prostě berou jako nářez, nebo jako odpočinek od našich tvrdších kolegů :o). Rádi hrajeme s tvrdým soundem na metalových akcích, i úplně akusticky v koncertních sálech. Pokaždé dostane naše hudba jiný rozměr a tato rozmanitost nás baví.

Rok se pomalu blíží ke konci, a proto se s určitou nadsázkou dají hodnotit alba, která byla během něho vydána. Dostalo se k vám nějaké album, ze kterého jste se posadili na „prdel“?

Michal: Pro mě byl po všech stránkách zážitek roku deska Watershed od Opeth. Dále Night Eternal od Moonspell, Slania od Eluveitie, The Age of Nero od Satyricon. Z tuzemských kapel jednoznačně Arch of Hell se svojí deskou One Day, kde jsem měl to štěstí si i krátce zahostovat. Deska vyjde 7.2.09.

Je pravda, že na nové desce se skladatelsky podílí i Michal? V čem jsou jeho skladby jiné než ty tvoje Pavle? V čem odlišnost mezi nimi vidíš ty, Michale?

Pavel: Michal píše hlavně skvělé riffy, často pro mě zvláštní a neobvyklé, ale často má potíž skladbu dokončit. Já jsem byl vždy spíše zaměřen na melodické linky a celkovou formu, proto budeme mít několik skladeb společných, což není zcela obvyklá věc, ale podle mého názoru společné skladby patří k těm nejlepším. Přesto nejméně dvě skladby z připravovaného alba budou čistě Michalovy.

Michal: Souhlasím s Pavlem :o)

O nové desce jsme už mluvili dost, co další plány ve vaší hudební budoucnosti?

Pavel: Především je potřeba co nejrychleji se sehrát s novými členy a naučit se dostatečně dlouhý repertoár. Doufám, že do konce února se podaří uspořádat vlastní koncert, který bude takové představení nových členů a oficiální zahájení nové etapy.¨

Máte nějaké další hudební projekty nebo nějaké sny, které ještě čekají na naplnění? Michale, ty máš rád black metal, nechtěl bys nějak propojit cello s tímto stylem?

Michal: Pro mě je po kapele nejdůležitější pokračovat v hraní na violu da gamba a komponování vážné hudby. Black metal miluji a nejraději bych ho někdy v budoucnu spojil s CF… Také jsem začal zvučit koncerty a nahrávat hudbu, mimo jiné i pro nově vzniklou uměleckou a produkční agenturu Fascinum s.r.o.

Myslím, že jsme se dotkli všech aktuálních záležitostí spojených s CLAWED FOREHEAD. Pokud jsem na něco zapomněla, máte prostor to teď ze sebe dostat. Jinak vám obou mockrát děkuji a přeji vám hodně štěstí při práci na nové desce ale také v osobním životě a tak dále.

Michal: Děkujeme za rozhovor, přejeme všem klidné prožití vánočních svátků a bohatý nadcházející rok na kvalitní hudební počiny. Děkujeme také všem našim fanouškům, snad se s nimi budeme na koncertech příští rok potkávat častěji.

Pavel: Ano ano. 


Zveřejněno: 24. 12. 2008
Přečteno:
3216 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář