Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

SATYRICON (Nor), EVILE (GBr), ZONARIA (Swe), neděle 07.12.2008, Praha-Smíchov, FUTURUM (http://futurum.musicbar.cz)

Z bohatého a plodného norského blackmetalového podhoubí se na počátku 90. let vylíhla řada kapel, které později promluvily do celosvětového vývoje extrémní scény. Jednou z těch, které si i po téměř dvaceti letech dokázaly udržet svůj vliv, vysokou kvalitu a pozici na špici dění, jsou SATYRICON .

Jejich vývoj prošel zajímavými etapami a dokázal, že duo, složené z charismatického frontmana Satyra a jednoho z nejlepších blackmetalových bubeníků Frosta, neusíná na vavřínech, ale naopak se stále snaží přicházet s novými podněty pro sebe i scénu. První období jejich tvorby bylo inspirováno atmosférou temného středověku, která ovlivnila jejich pojetí black metalu na deskách „Dark Medieval Times“ a „Shadowthrone“. Za vrchol jejich klasického blackmetalového období je pak považována deska „Nemesis Divina“ s nesmrtelnou hymnou „Mother North“. SATYRICON poté dokázali překvapit příklonem k temnému a chladnému industriálnímu zvuku, kdy se skutečně extravagantní album „Rebel Extravaganza“ stalo na konci 90. let zároveň jedním z prvních pilířů nově se rodící post-blackové vlny. Aby ovšem nebyl všem překvapením konec, následoval další stylový úkrok či posun – novější alba „Volcano“ a „Now, Diabolical“ charakterizují recenzenti i samotná kapela jako „rockově orientovanou blackovou muziku“. Podařilo se jim totiž propojit jednoduchost, přímočarost a šlapavost špinavého rocku s temnotou a extrémem black metalu. SATYRICON se tak stali i z hudebního hlediska mírně kontroverzní kapelou – na jedné straně jim byla vyčítána přílišná „hitovost“, na straně druhé vyzdvihována schopnost zpřístupnit tento styl hudby širším posluchačským vrstvám.

Ať tak či onak, nic to nemění na tom, že SATYRICON jsou zkušená, mazácká a naživo skvěle sehraná úderka soustředěná kolem Satyra a Frosta, kterou nerozhodí ani kontroverzní ohlasy a na koncertech vždy odevzdá maximum. Jejich sety, poskládané ze všech období tvorby, jsou velmi pestré a maximálně působivé. Do Prahy si navíc přivážejí čerstvě natočený materiál „The Age Of Nero“ a to znamená, že překvapením nemusí být zdaleka konec.

Předkapelou SATYRICON bude mladá nadějná thrashová kapela EVILE z Velké Británie, jejíž debut „Enter The Grave“ vyšel v roce 2007 a seveřané ZONARIA, kteří přehrají svůj úspěšný debut „Infamy And The Breed“.

Vstupenky na koncert ve všech běžných předprodejních sítích Obscure promotion. Více info na www.obscure.cz a tel. číslech 774 220 183 a 775 095 666.

Související linky:


Zveřejněno: 03. 12. 2008
Přečteno:
3337 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář