Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

X-CORE - In Hell, CD 2008 Indie label

Když jsem (je to přibližně rok zpátky) naposledy slyšel album X-Core, smečky působící v tuzemském podhoubí již od roku 1998, první věc která mi na kapele vadila byla ta, že zpívá česky. Rozhodně nemám nic proti implementaci mateřských jazyků do metalu, ale jak známo, metal i rock se zrodili v anglofonních zemích a proto to vlastně i my, posluchači, máme kdesi v podvědomí zakódované. Ono také popěvky jako „Respeeekt nebo faleeeš!“ jsou sice hezké, ale upřímně, kapela zněla tehdy ještě poněkud naivně. Rok se s rokem sešel, a Znojemsko/Jihlavští X-core, jdoucí po stopách Hatebreed, Lamb of God a jim podobným vyrážejí na vyjížďku do pekla. Vmísilo se tedy peklo i do zvuku jejich CD?

To, co mne ihned při poslechu první skladby „Anything You Want“ uhodilo do čela, byla na české poměry velice dobře odvedená práce ve spojitosti s nazvučením nahrávky, vše zní velice vyspěle, je vidět, že si s tím chlapci ve studiu vyhráli. Kapela mi velmi usnadnila práci tím, že na svém „myspaceu“ uvedla výčet kapel, které je ovlivňují. Atreyu, Biohazard, Papa Roach, Haste the Day, ano, přesně na těchto vlnách metalcoru/melodického deathu kapela jede. Přesto, největším souputníkem jim bez diskuzí zůstávají američtí Hatebreed, kteří je ovlivňují nejen skladbou riffů, ale očividně i co se vokální stránky týče. Na nové nahrávce si (kromě upuštění od českých textů a přechodu k anglickým) kapela neodpustila čisté vokály, které jsou -  inu, jemně řečeno nepříliš objevné a hudbu nějak více neobzvláštňují. Myslím chlapi, že byste bez těchto zbytečných popěvků fungovali mnohem lépe. Nemám nic proti čistým vokálům v metalu, za ta léta jsem si na ně již stačil zvyknout, ale proč si proboha nyní každá kapela myslí, že se tím bude odlišovat? Pokud tak hraje smečka každá, těžko je to již po tisící taková zvláštnost, nemyslíte. Mno nevadí, pojďme se tedy podívat, co se na albu nachází.

Metalcore. To, co mne ihned při poslechu první skladby „Anything You Want“ uhodilo do čela, byla na české poměry velice dobře odvedená práce ve spojitosti s nazvučením nahrávky, vše zní hezky vyspěle, je vidět, že si s tím chlapci ve studiu vyhráli. Kouknu se  a co nevidím : o mix se postaral slovutný Roland Grapow (pokud by čirou náhodou nesecvaklo, tak například Helloween či Masterplan) a je hned jasno. Valivá tempa kytar, metalcorové breakdowny každou chvíli, pohodový anglicky zpívající vokál, který neobtěžuje ale ani nenadchne, dobře nazvučené bicí i slidy, v tom jsem tedy problém neměl. To, že se deska po chvilce začne zatraceně opakovat není vlastně ani tak chyba X-Core, ale spíše škatule, do které se posunuli (ačkoliv jinak je oproti předchozímu albu hudební posun spíše minimální), on totiž metalcore v drtivé většině případů nudný je. Na druhou stranu, člověk se u toho dobře zrelaxuje, to rozhodně této desce upřít nelze.

Znovu jsem se podíval do myspace kolonky Influences a co nevidím – Pantera. Rozhodně. Kapela si bere onu dravost, na kterou jsme byli u této legendární jižanské formace zvyklí, ovšem co se kytarových partů týče, to bych si troufl říci, že pan Darell je zatím o pár kosmických dálek někde jinde. Velmi pěkně zato kapele vyšlo nazvučení basy a bicích, jsou správně nabasované, moc mi sedí a přiznám se, že mne právě tyto nástroje z nahrávky zaujaly asi nejvíce. Kytaristi si také zkouší více vyhrávek, než tomu bylo dřív, inu, cvičení dělá mistra, a X-Core se pomalu, ale jistě cvičí.

Na jednom webu jsem našel pasáž, že jde o: „hardcore světové kvality“. Je to od recenzenta moc pěkné, ale přeci jen, chlapci budou muset ještě chvíli cvičit, aby se odlišili od toho bezpočtu šedivých myší v metalcoru a našli si svůj vlastní styl. Doporučoval bych eradikaci těch únavných čistých vokálů a alespoň mírný příklon k brutalitě. Není potřeba se ihned pouštět do deathcoreu, ale přeci jen, jak jinak si vytvořit vlastní sound, když je metalcore nyní sladkými kapelami jen přeplněn? Věřím, že X-Core na dalším albu předvedou, co v nich je, a naživo to jistě taky musí být příjemný poslech. Poslední „Red Rivers“ s Garym Meskilem (frontman Pro-Pain) tento můj úsudek pouze potvrzuje. Naposledy mrknu na myspace a dodám: méně Trivium a více Napalm Death, chlapi!!)

Čas: 35:46

Seznam skladeb:

  1. Anything You Want
  2. In Hell
  3. Fight Yourself
  4. Between Heaven And Earth
  5. Just Numbers
  6. Red Rivers
  7. Welcome Here
  8. Red Rivers(feat.Gary Meskil from Pro-Pain)

Zveřejněno: 23. 11. 2008
Přečteno:
3512 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 12. 2008 12:15 napsal/a DW
Jo :)
Na to jsem se taky snažil poukázat, ale umlčeli mě :D
24. 12. 2008 10:01 napsal/a kerza
metalcore - pindy nasi mindy
deska je po zvukove strance ne evropske urovni, bohuzel po obsahove strance nic noveho, tuctovy metalcore ve sve nejvetsi impotenci, ktery tady hraly kapely jako bleeding through, blinded colony nebo caliban pred deseti lety... mozna by se meli hosi vratit s riznemu thrashcore, ktery jim sednul daleko lip... jenze metalcore je ted holt moderni, takze se ho snazi hrat kazdej venda a nebo si to aspon pise pod nazev kapely... jooo z hovna bic neupletes...
27. 11. 2008 12:03 napsal/a DM
2Dharm
Doporučuji si CD in hell poslechnout než něco napíšeš Možná by jsi pak nerejpal
27. 11. 2008 02:13 napsal/a Dharm
2DM
aha, takze to budu muset přeložit jako pro blbý: 1. jestli jsem slyšel In Hell nebo ne, neni podstatný v mém příspěvku!!!..pouze jsem si neodpustil rejpnutí do jejich keců, ale to se k albu taky nevztahuje.. 2.věta \"to jsem nepochopil..\" se vztahovala k Tvému naprosto nepochopitelnému útoku na HM, co Ti udělal? 3. zbytek už se Tě netýká, to se vztahuje k tomu co řešil HM a DW..;)
26. 11. 2008 20:08 napsal/a DW
WTF?
hm DM tak tady jsi asi na špatném serveru člověče. Musíš na www.metalcore.cz... My si tu recenzujeme, co dostaneme pod ruku, snažím se sledovat trochu i metalcore, a rozhodně kvůli tomu nepošlu X-Core do hajzlu.. Jejich živý vystoupení a kecy kolem třeba mohly bejt síla, ale já jsem tu byl jen od toho napsat SVŮJ názor na jejich CD.. A myslím že kapela to chápe.. Takže tohle není metalcore-only zine a jak jsem pochopil, redaktoři tu nejsou zrovna rozřazený podle stylů.. Ani v tom Sparku se to pak (teda, kdy že sem naposled četl Spark to už nějakej rok bude) se CD nepřiřazovala jen podle stylů, co poslouchá recenzent.. Když založíš zine o metalcoru, rád si počtu tvoje reakce na metalcorový desky..