Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

DIPHTERIA vs. VIBRATHÖRR CD SPLIT - 2008 - Nakladatelství Via Immunita d.i.y.

Split CD DIPHTERIA versus VIBRATHÖRR je výsledkem jihočeské mise, kdy dvě spřízněné pražské kapely nahrávaly o jednom víkendu v Českém Krumlově to nejlepší ze svého repertoáru. Spojenectví zocelené spoustou společných koncertů se pak odrazilo na syrovém a agresivním sedmipísňovém CD - obě kapely mají svůj charakteristický zvuk, ale obě naznačují, jak by mohla vypadat česká odpověď na současnou podobu světového metalcore, přičemž Vibrathörr je víc "metal" a Diphteria víc "core".

Diphteria je mladá nadějná kapela, o které jsem jaktěživ neslyšel. Na podnose mi servíruje tři divoké skladby v rytmu moderní doby a nesmlouvavého agresivního metalcoru. Přičemž jednotlivé songy, nepřesahují svojí stopáží tři minuty, hydra Diphteria to dokáže během tak krátkého časového úseku pěkně rozžhavit. Natlakované metalické kytary, rozdmýchané účelnými ataky rytmické sekce, vybuchují jako žhavá láva, valící se ze chřtánu sopky. Na plný koule. Zní to přesvědčivě a zdá se, že Diphteria má tenhle styl zarytý hluboko po kůží. Své dělá i variabilní zpěv, či spíše vhodně navrstvený řev z hrdla vrchního chrliče. Nese se na stejné vlně jako hudba, nasupený, vypjatý a úderný. Dvě skladby jsou nazpívány jazyce anglickém, třetí Kráčím v temnotě potom v mateřštině. Nebudu-li zde hledat originalitu, ale rozdováděnou, výbušnou muziku, budu hodnotit velmi kladně. Příjemné překvapení tahle Diphteria (záškrt).

To Bobrathörr, pardon vlastně Vibrathörr působí na scéně už nějaký ten pátek, disponují CD Self Excitement Generator a nejsou to tedy žádní zelenáči. Na splitku nabízí čtyři nové skladby ze své dílny. Hned první z nich The Core (Of Power) je řádný thrash, jak se patří. Kytarové stereohrátky, řezavé kytarové riffy, melodie zavádějící mě až kamsi do Švédského království. Parádní jízda. Destructive Lust má velmi chytlavý refrén, který jsem si vzápětí notoval společně se zpěvákem. Ten zde místy i opravdu zpívá čistým hlasem a nejen obhroublým neandrtálským řevem, jako ve zbytku repertoáru. Následující ...And Hate Starts To Change The World se zvolna rozjíždí do pěkných obrátek a je to povedený, melodickým death metalem prodchnutý kousek. Poslední "slayerovsky" lazená Crying In Red začíná baladicky. Tuhle atmosféru následně porcují pomalejší zabijácké riffy á la King/Hanneman, a nechybí ani rychlejší závěrečná pasáž. I když samotná tvorba Vibrathörru není nic objevného, čiší z ní energie a radost ze hry. Líbí se mi kostry jednotlivých songů a jejich aranže. Zvuk je našlapaný a k produkci obou kapel adekvátní.

CD-r opatřené stylovým "lebkoidním" potiskem a nezvykle řešený "urob si sám" digipack (dá-li se tomu tak v tomto případě říkat) považuji za velmi povedený. Jednoduchý, na informace poměrně skoupý černostříbrný dvoustránkový obal z tvrdého papíru s kapsou na CD uvnitř. S něčím podobným přišla v roce 2000 Insania na jejím speciálním recyklačním CD Recycling & Live In Seattle. Chybí mi zde texty a informace o pořízení nahrávky, to jsou takové kaňky na jinak povedeném a sympatickém počinu. Takže Diphteria dostane za sedm bodíků a Vibrathörr to má u mě za osm. Originální obal dávám za osm bodů, což je dohromady dvacetři. Z toho mi vychází něco mezi takže se přikláním k osmičce. Česká odpověď na současnou podobu světového metalcoru? Jasně, proč ne. Ale na druhou stranu, je světová scéna zvědavá na nějakou českou metalcorovou (či jinou) odpověď? Odpoví si každý sám.

Čas: 25:27

Seznam skladeb:

DIPHTERIA:

  1. Wecome To Hell
  2. Alagrind
  3. Kráčím v temnotě

VIBRATHÖRR:

  1. The Core (Of Power)
  2. Destructive Lust
  3. ...And Hate Starts To Change The World
  4. Crying In Red (Pain Exposed)

Zveřejněno: 15. 10. 2008
Přečteno:
3518 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 10. 2008 21:17 napsal/a Wanderer
recenze
Za Vibrathörr díky za recenzi! Pro mě je podstatný, že tam cítíš energii a radost ze hry, o tom si myslím že to u nás je, nebo se o to aspoň snažíme. S tou originalitou je to samozřejmě těžký. Ale na druhou stranu si myslím že originalita za každou cenu není vždycky to pravý:). V zásadě se snažíme dělat hudbu kterou bysme se my sami nestyděli poslouchat doma a která by mohla bavit i live..díky za Tvůj čas, mám pocit že sis to poslech i ušima :). booklet je jednoduchej/nijakej ale snažili jsme se náklady držet na minimu, pravda je, že to dáváme za pár korun a náklad je už skoro pryč..koho zajímají texty, jsou tady: http://vibrathorr.mysteria.cz http://bandzone.cz/vibrathorr