Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

HEAVY LORD – Chained to the world CD 2007, Solitude productions

Netuším proč, ale dlouhou dobu jsem žil v domnění, že v případě Heavy Lord se jedná o další zástupce z dlouhé řady ruské doom metalové obce. No, takřka ve všem jsem se mýlil. Ono by stačilo pamatovat si přečtené recenze, protože ctěný kolega Johan psal recku na předchozí počin From cosmos to chaos na začátku minulého roku… Tato partička, jejíž vznik se datuje do roku 2002, totiž pochází z Holandska a album s názvem Chained to the world je v pořádí třetím zápisem do jejich diskografie. Z Ruska pochází pouze jejich vydavatel Solitude Productions, který náš zin pravidelně zásobuje stříbrnými kotoučky. O poznání blíže jsem byl se stylovým zaměřením. K doom metalu má jejich hudba blízko, ale neočekávejte tklivé tóny, teskné zasněné melodie a citové výlevy zhrzených duší. Sama kapela na svých stránkách píše následující: „No keyboards, no female singers and no violins and other bullshit! This is ultra heavy doom from the underground. A fucking tribute to bands like Cathedral, Sleep, Electric Wizard and EyeHateGod…“. Tím je řečeno vše a nezbývá, než s tímto vyjádřením beze zbytku souhlasit. Snad ještě doplnit další sebranky, jako Saint Vitus, Crowbar, Trouble, ale i třeba skvělé Down.

Hned první tóny titulní skladby výše uvedená slova potvrzují. Valivá pomalá tempa, žádné zbytečné vyhrávky a neurvalý zvuk, který svojí syrovostí k tvorbě Heavy Lord přesně pasuje. Když vezmu v úvahu, že celé natáčení trvalo pouhé 4 dny, výsledek je znamenitý. Možná právě proto je zvuk tak autentický. Příjemný začátek. Následující Serpento pokračuje v započatém a sluchové ústrojí se rozhodně nemůže těšit na odpočinek. Pěvec zde využívá pestřejší výrazivo a nabízí větší množství hlasových poloh. Maelstrom o poznání přibrzdí tempo a nabídne několik kytarových sól a vyhrávek. Až na kost ohlodaná hudba oproštěná od všech „zkrášlujících“ prvků s ultra pomalými pasážemi a slušně nervní atmosférou, kterou ještě umocňuje přebasovaný zvuk. Ale vzhledem k tomu, jakou rychlostí se tato pecka valí, necelých 11 minut uteče, aniž by se jeden nudil. Zato Darius II se rozjíždí o poznání svižněji a rychlejších temp, než jsou v tomto kusu, už se jinde na albu nedočkáte. Looking into the makers eye situaci opět uklidní a úvod obstarává klidné brnkání kytary. Ale během chvíle se opět topíme v bahně pomalých, valivých nervních rifů. Hodně povedené jsou kytarové melodie. Opět se sem hodí definice samotné kapely total doomsludge annihilation. Ta basa fakt rve vnitřnosti a k tomu hysterický vokál... Basa nám uvádí i následující Eternal crawl, nad kterou se vznáší, zejména díky kytarám, duch Black Sabbath. Ale to se v daném ranku bere takřka jako samozřejmost. A světe div se, nechybí ultra pomalá pasáž. A to tak, že hodně pomalá. A i zde dojde po nejutahanějších rytmech na rytmy o poznání svižnější a i zde se skladba Waiting to die vrací do rozvážných a nikam nespěchajících poloh.

K této nahrávce jsem si hledal cestu poměrně dlouho. Ostatně, vzhledem k tomu, kolik času mi napsání recenze trvalo, měl jsem ho spoustu… Po obdržení várky na recenze jsem protočil oči v sloup a cedlo po pár seznamovacích tónech zařadil na samotné dno. Ale jak jsem se k albu Chained to the world postupně prokousával a poslouchal ho častěji, přicházel jsem mu na chuť a poslední poslechy jsem si vcelku užíval. Není zde sice nic, s čím by jsme neměli možnost se již setkat, ale vše je zahráno s patřičnou energií a potřebným množstvím nápadů, díky čemuž nahrávka nenudí ani v těch nejdelších skladbách. Škoda jen toho poměrně nevýrazného obalu. Nehrozí, že bych si na tento nosič vypěstoval závislost, ale určitě nebudu mít problém si ho pustit i po splnění recenzentských povinností.

Čas: 49:18

Seznam skladeb:

  1. Chained to the world
  2. Serpento
  3. Maelstrom
  4. Darius II
  5. Looking into the makers eye
  6. Eternal crawl
  7. Waiting to die

www.heavylord.nl

www.solitude-prod.com


Zveřejněno: 13. 09. 2008
Přečteno:
3413 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář