Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Speed metal nemá v Čechách zrovna na růžích ustláno a špička je velice úzká. Již pár let do ní patří poděbradská skupina Rimortis.

Poslední dvě alba Stín křídel a Vesmírem plout kapelu popostrčila na výsluní a zájem fanoušků se zněkolikanásobil. V současné době přicházejí Rimortis se zajímavým počinem – ve vlastní režii vydávají DVD …už bijí zvony… Nejen o něm jsem rozprávěl s kapelníkem Vaškem Mrzenou.

1. Od té doby, kdy jsme spolu rozhovorovali naposledy, došlo v kapele k jedné personální změně – na postu kytaristy. Čím byla vynucena a kde jste Jamese vyštrachali? Také jste chvíli koketovali se dvěma kytarami, je to už zase pasé?

Nechci Ti sahat do svědomí, ale od našeho rozhovoru došlo ke dvěma personálním změnám, obě na postu kytaristy (smích). Souvisí to právě s myšlenkou návratu ke dvěma kytarám a klávesami v sestavě. V lednu 2007 posiluje pětičlennou sestavu druhý kytarista David Vaněk, ovšem hned v březnu kapelu ze studijních důvodů opouští dlouholetý kytarista David Varga, takže opět v pěti. A aby to bylo ještě pestřejší, tak v listopadu odchází i novic Vaněk a přichází Tebou zmiňovaný James Vácha. Nevyštrachali jsme ho nikde, prošel klasickým konkursem z dvanácti uchazečů. Po této rošádě jsme na myšlenku druhé kytary a tudíž dalšího nového člena do sestavy rychle zapomněli.

2. Jak jste s odstupem času spokojeni s ohlasy na poslední dvě alba? Kolik kousků se podařilo dostat mezi lidi?

Spokojeni jsme, potvrzuje to i nárůst koncertních možností, již čtvrtou sezónu hrajeme cca 45 koncertů ročně. Třetího CD se prodalo asi 1100 kusů a čtyřky prozatím asi 950 kusů, stále se všechna naše CD prodávají…

3. Kdy, proč a koho napadlo, že období mezi dvěma řadovými alby by bylo vhodné vyplnit nosičem, který kromě zvuku přináší i obraz?

Předpokládám, že to napadlo asi mě, jistý si teda nejsem. Bylo to zhruba před rokem a důvod je jasný, popsal jsi ho v otázce, přinést fanouškům nejen zvuk, ale i obraz…

4. Realizaci jste svěřili do rukou Astacus film. Měli jste od začátku jasno v obsahu a provedení DVD nebo je to dílem Astacusu?

Měli jsme vlastní jasnou představu o tom, co a jak na DVD bude. A tak to také je (smích).

5. Jak jste se podíleli na vlastní přípravě jednotlivých sekcí? Byli jste u stříhání koncertu, skladbě fotogalerie, vymýšlení grafiky …?

Byl jsem osobně u všeho, co je k vidění a ke slyšení na DVD. U střihu koncertu, u výroby profilu, vybral jsem fotky do galerie… Šéf Astacusu Ondra Vavříček sám udělal z našich záběrů „klip“ ze studia, udělal to moc dobře, vybral to vtipně (smích). Jsem trochu šťoura, takže jsme si s Ondrou užili své, ale myslím, že takhle to dělá většina kapel, je to jejich vizitka…

6. Středobodem DVD je samozřejmě koncert. Často jsou kapely podezřívány, že zvuk z koncertu byl dodatečně upraven ve studiu, kiksy přehrány. Jedni tvrdí, že to je dobře, že fanoušci si zaslouží dokonalé dílo, druzí naopak, že rozhodující je feeling a nějaká drobná chybka muzikanty polidšťuje (smích). Co Ty na to? Upravovali jste něco dodatečně, nebo zůstal záznam beze změn?

Prosím neplést jablka a hrušky!!! Každý live záznam musí projít studiovou úpravou, to je snad všem jasné, už z technických důvodů „vložení na CD“, když to řeknu hodně laicky (smích). No a pak je otázkou, kdo tam s tím chce co udělat…? Někdo jen srovná jednotlivé poměry hlasitostí nástrojů a má hotovo... Někdo opravuje chyby, přehrává původní záznam… My jsme například dozpívávali sborové zpěvy…

7. Kolik bylo na koncertu lidí? Vstup byl, pokud se nepletu, zdarma, ale na druhou stranu jste nenahrávali doma, ale v Praze, která je koncerty přehlcena a často tam hrají i kapely zvučných jmen pro pár desítek fanoušků…

Na koncertě, ze kterého jsme záznam pořizovali, bylo cca 600 lidí. Bylo to 25.1.2008 v Lidovém domě v Praze – Kbelích.

8. Akustické verze vznikly na stejném koncertu? Před nebo po nebo o přestávce? Jak na tyhle verze reagovali návštěvníci?

Ano, na stejném koncertu a ani před, ani po a ani o přestávce, prostě byly součástí koncertního setu, žádná přestávka. Sami jsme byli zvědaví na reakci fanoušků a byli jsme příjemně překvapeni. Dokonce se na základě těchto dvou akustických „klipů“ množí nabídky a žádosti o celý náš akustický koncertní set.

9. Na DVD je celkem šest videoklipů, ale v podstatě pouze dva z nich si slovo „videoklip“ beze zbytku zaslouží. Pro ostatní je slovo „videoklip“ asi příliš vznešené – jednou jde o záběry ze studia podkreslené hudbou, dvakrát unplugged verze. Na stejné akci s Rimortis zahráli i Nightwish revival a šestým klipem je jedna skladba z jejich vystoupení, ve které hostuje Milan. Přidali jste tyhle čtyři „neklipy“ hlavně proto, aby sekce Videoklipy nebyla pouze dvoupoložková?

Souhlasím s Tebou, že označení videoklip není pro ty čtyři písně správné, proto u nich slovo klip dávám do uvozovek, já též nepovažuji za videoklip sestřih z koncertu, nazval bych to spíš liveklip… Ale určitě jsme je na DVD nepřidali jen kvůli tomu, aby nebyla sekce klipů jen dvousložková. Máme už zpětné reakce a třeba ty srandičky ze studia fanoušci hodnotí velmi kladně. O významu akustických „klipů“ jsem už hovořil výše.

10. Zastavíme se ještě u klipu k Rimortis II. Podle textu by kdekdo tipoval, že v klipu by se měla objevit polonahá slečna, mučeníčko, popravička, ale vaše pojetí je určitě překvapivé. Atmosféra je poměrně drsná a možná mnohem více znepokojující než historické téma. Svým způsobem nemá k popravě daleko, ale spíše v rovině kariérní… Kdo to takhle vymyslel?

Ano, souhlasím s Tebou, spousta fanoušků očekávala vizuální zpracování klipu podobně historicky jako Ty, my jsme se ale rozhodli udělat nový klip, na rozdíl od prvního, soudobě, v reálním čase a prostředí. Scénář jsme si vymysleli celý sami, tak jako tradičně vše (smích).

11. Pod klipem je opět podepsán Astacus, kromě Rimortis si v něm zahrál třeba šéf Nightwish revivalu, ale kdo jsou ti ostatní? Kamarádi nebo najatí herci? A samozřejmě – kdo je dívka, která hraje hlavní roli?

Astacus jen podepsán pod celým DVD, všechny „klipy“, profil i koncert je práce Astacus film. Šéf NWR Luboš Strakoš je náš dobrý známý, volal a že se přijde podívat na natáčení, tak mu ze srandy povídám, že je vstup povolen pouze ve společenském obleku (smích). Hned jak přišel a já ho uviděl, dostal první vedlejší roli, hrál to bezvadně a bavilo ho to. Hlavní postavu „Rimortis“ hraje zpěvačka kapely Moravius Katka Medley, moc bych jí chtěl už po několikáté poděkovat… Ostatní zúčastnění jsou lidé z ostravského improvizačního seskupení Ostružiny, takže lidé se zkušenostmi…

12. Abych pravdu řekl, velkým překvapením pro mě byla sekce Profil. Líbí se mi, jak přirozeně tam vystupujete, máte to v hlavách srovnaný (třeba v souvislosti s ambicemi směrem za hranice). Měli jste předem připravený dokonalý scénář, nebo jste více (či méně) improvizovali? Natáčeli jste to složitě a na několikrát, aby tam nebyly přebrepty?

Jsem rád, že se Ti profil líbí. Scénář nebyl vůbec žádný, totálka improvizace. Ondra Vavříček kladl otázky, jak se mu zachtělo, jelo se z jedné vody načisto, nic se nevracelo a neopravovalo, vše první berná (smích). Žádné složité nahrávání, každý o samotě, právě kvůli autentičnosti, asi dvacet minut a hotovo.

13. Jediné, co mi v profilu chybí, je trocha informací ze soukromí. Tak jestli můžeš, prozraď jaké mají jednotliví členové zaměstnání, jaké mají koníčky a kolik mají manželek, dětí, psů, koček, potkanů atd… (smích).

Informace ze soukromí tam nejsou záměrně, ale tak asi mohu prozradit, že dva členové studují vysokou, tři pracují. Manželku nevlastníme nikdo, děti, kočky a potkany též ne (smích). Jakub má myslím psa.

14. Téma obal – ten jediný mi přijde, nezlob se, trochu odfláknutý. Vnitřní úplně chybí, přitom třeba fotka kapely, sestava, seznam klipů, info o nahrávání koncertu by tam být mohlo. Proč není?

Nezlobím se, proč, je to věc názoru, mně se třeba obal líbí (smích). A proč není vnitřní obal? Protože vše, co jsi vypsal a zmínil, najdeš přímo na DVD.

15. V jakém nákladu DVD vyšlo a na kolik korun vlastně takováhle sranda vyjde? DVD prodáváte za sympatických 220 Kč, tak by mě zajímalo, jestli se vám náklady vrátí a kdy (smích)?

DVD vyšlo v nákladu 1.000 kusů, tak jako vše, co vydáváme. Na kolik vyšlo pořízení Ti určitě neřeknu, nikoho ale asi nepřekvapí, že je to šestimístná částka. Jsem rád, že se Ti 220 Kč za DVD zamlouvá, myslím, že vzhledem k obsahu je to slušná a nízká cena. Teď Tě asi naopak překvapím, tvoje trochu jizlivá otázka návratnosti bude lehce zodpovězena, pokud vše půjde, jak mám propočítáno, tak se nám vložená částka vrátí do konce tohoto kalendářního roku.

16. Jsme u konce, tak závěrečný prostor nechám ve tvé režii – plány do budoucna, kdy bude příští deska, kdy bude... a co bude...?

Rimortis příští rok slaví deset let, takže se chystáme vydat speciální dvojCD, kde na prvním disku budou novinky, standardní album, a na druhém znovu nahrané staré písně z prvních čtyř alb, takové best of… Tenhle plán nás zaměstnává už teď, protože je to vlastně nacvičení dvaceti písní a jelikož každý víkend hrajeme, není na nácvik moc času…

Jinak děkuji za čas a prostor, který nám věnujete a doufám, že se spolu potkáme na nějakém našem koncertu…

http://www.rimortis.cz 


Zveřejněno: 28. 07. 2008
Přečteno:
4619 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář