Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

ŽELEZNÁ NEDĚLE - Stíny živých - Promo 2 CD - 2008 - Underground Records

Mě nezmámý label Underground Records, vydává jednu lahůdku. Sbírku tří demokazet, které vyšly zkraje let devadesátých, plus nikdy nevydaný archivní záznam z koncertu  Železné Neděle, to vše servírované na více jak dvouhodinovém doubleCD. Takže trocha nostalgie. Kapela samotná byla založena v roce ´82, a tak lze bez nadsázky říct, že se tenkrát jednalo, spolu s Arakainem o první pionýry "hi-fi" metalu u nás. Poprvé jsem na Neděli narazil na LP Death Metal Session (´91), kde celou fošnu otvírali hitovkou Zlej sen.

Takže pojďme na první CD.Fernet. Podle oblíbeného bylinného likéru(též zvaného: lak na rakve - viz obal dema Ž.N., dech mrtvé milenky...) z Božkova, pojmenovala Neděle svoje první demo. Nahrávalo se v tehdy vznikajícím studiu Zdeňka Šikýře(dnes vyhlášená Hostivař) a zvuk je celkem v pohodě, adekvátní době roku ´91. Pět původních skladeb a závěrečná titulní dvacetisekundová legrácka. Hudba se nese na pomezí heavy/thrash metalu let osmdesátých, s vlivy takových jmen jako Iron Maiden, Metallica nebo Black Sabbath. Jinak samotný výraz party okolo bubeníka Jiřího Rogla, je už dávno přesně vyprofilován a kapela má jasno v tom, co chce hrát. Největší hity z dema jsou pro mě úvodní Chameleon, Tanec v ohni(která jako by byla vypůjčena z repertoáru Törru) a sabbaťácká pecka Zlej sen, která tehdy ozdobila i již výše zmíněný sampler Death Metal Session.

Živě z Barči, přesně tak se jmenuje oficiálně nikdy nevydaná koncertní nahrávka ze soukromého archivu Jirky Rogla. Záznam pochází z období mezi dvěma prvními demáči, takže na něm naleznete songy právě z těchto dvou děl a byl natočen v Kulturním domě Barikádníků, familierně zvaný Barča. Bylo to tenkrát snad jediné místo v Praze, potažmo v Čechách, kde se pořádaly pravidelné metalové akce. Kapela která tam nehrála, jako by ani nebyla...Začíná se intrem Carmina Burana(Carl Orf) a Jedééém, a už se to sype. Devět štychů v živém podání nepostrádá patřičnou energii, drive a nechybí ani šílené basové sólo Martina G. Kudely, v závěru songu Jdi dál. Divoké thrash jízdy, jsou tu střídány s klidnějšímy a členitějšimy úseky, ano to je hlavní devízou tohoto autentického živého záznamu, který byl pořízen 16.10.1990.

Druhé CD začíná druhým oficialním demem z roku ´91 Náměstí Beeru. Skutečně vtipný název a pozadu nezůstává ani přebal dema(parodie na LP ...And Justice For All, jen místo sochy Svobody, si představte Velkopopovického kozla s půlitrem v hlavní roli:o))). Ponuré temné intro, kytara vybrnkává ponuré tóny. Hlas krve je už normální skladba, celkem tedy devět kusů hutného metalu, pokračuje v hudebních šlépějích první nahrávky. Zvukově je to o chlup lepší a sound celkově čistější(opět studio Zdeňka Šikýře+studio Pavla"Monroe"Kohouta). Pětka Divné tušení je cover Jiřího Schelingera, který nazpíval tuto píseň na LP Hrrr na ně...´77. Velmi povedená, temná záležitost. Nakonec titulní minutový sranda-song, který se stal u dem Ž.N. jistou tradicí a jen dokazuje celkový nadhled z vlastní tvorby a do jisté míry i všeobecné velmi kladné postoje muzikantů k alkoholickým nápojůmo:o).

A konečně Zkáza Titaniku ´92, poslední ze tří demokazet vydaných během krátkých dvou let. Osm metalových kompozic, tvorba je zřetelně ovlivněna "černou deskou" (hádejte od koho:o)?) a slyším tam i odkazy na Testament  a  jejich LP Ritual. Poctivá metalová mjůzik s kvalitní instrumentací a solidními hráčskými výkony. Opět nechybí jeden cover song, hard rockové Kartágo, původně od J. Schelingera a Františka Ringo Čecha. Píseň  sem svou náladou perfektně zapadá, a opět se zde dokazuje, jak nadčasová byla muzika, kterou zpíval Jirka Schelinger. Zpěvák s nezaměnitelným hlasem. Rozsáhlé, někdy i sedmiminutové skladby tvoří toto demo a nějaký vyložený šlágr jsem zde nenašel. Možná snad Smrt ježkům by mohla aspirovat na hit této nahrávky. Proti zvuku nemám žádné výhrady(již tradiční Hostivař). A závěrečná tečka Zkáza Titaniku mě přiblížila, jak to asi vypadalo na palubě prokletého parníku roku 1912. Nutno zde ještě podotknout, že všechny nahrávky byly  loňský rok finálně upraveny ve studiu, tak aby byl výsledný sound co nejvytřibenější. Podle mě se to povedlo.

Vybavuji si z té doby podobně znějící a spřízněné kapely jako třeba Dr. Triceratops, či Brian(byl jsem dokonce hrdým členem fan-clubu), ale tyhle tři demáče Ž.N., které jistě stály za pozornost, mě tehdá minuly. Ale po 16 letech si mě našly a já vydání tohoto 2CD kvituji s povděkem a potěšilo mě to. Přes dvě hodiny dobrého starého metalu v podání Ž.N. stojí rozhodně za to. Metal je zákon!!!

Čas: CD1 73:09, CD2 72:34

Seznam skladeb:

CD1

FERNET(demo,1990)

  1. Chameleon
  2. Jdi dál
  3. 2.5 promile
  4. Tanec v ohni
  5. Zlej sen
  6. Fernet

ŽIVĚ Z BARČI(živá nahrávka,1990)

  1. Intro - Carmina Burana
  2. 2,5 promile
  3. Zlej sen
  4. Fernet
  5. Sám
  6. Pocta zvonům
  7. Jdi dál/basové sólo
  8. Smrt pro krásu
  9. Stíny živých
  10. Tanec v ohni

CD2

NÁMĚSTÍ BEERU(demo,1991)

  1. Intro
  2. Hlas krve
  3. Smrt pro krásu
  4. Pocta zvonům
  5. Divné tušení
  6. Stíny živých
  7. Sám
  8. Requiem
  9. Náměstí Beeru

ZKÁZA TITANIKU(demo,1992)

  1. Smrt ježkům
  2. Smích bláznů
  3. Bláznivá
  4. V chrámu noci
  5. Kartágo
  6. Stíny živých II
  7. Dítě plamenů
  8. Zkáza Titaniku

www.myspace.com/zeleznanedele


Zveřejněno: 21. 02. 2008
Přečteno:
4602 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 02. 2008 15:56 napsal/a UGR
web
http://bandzone.cz/zeleznanedele
22. 02. 2008 15:55 napsal/a UGR
web
http://bandzone.cz/zeleznanedele