Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

DESERT STORM - Divadlo šílenství CD-R 2006, vlastní náklad

Druhá nahrávka vsetínské party Desert Storm (krátkou recenze předchozího počinu a krátký historický exkurs si račte prosím vyhledat...) nabízí dalších pět autorských songů a navrch Chemical Wedding převzatý od Bruce Dickinsona. Přílišné nadšení ve mně předchozí demo Stíny svědomí (2005) neprobudilo, ale z novějšího materiálu mám pocity přece jen o něco příjemnější.

Klávesový začátek úvodní skladby je vystřídán klasickou power metalovou prací, která solidně odsýpá ve středně rychlém tempu. Divadlo šílenství zdobí poměrně neotřelé melodie, změny tempa i určitá nervnost dobře korespondující s textem na vážné téma domácího násilí. Dobrý rozjezd, ale pak jde laťka dolů (a pak zas nahoru a dolů a nahoru), tudíž mi nahrávka silně připomíná sinusovku (závěrečný bonus nepočítám, tam se křivka drží nahoře). Otrok peněz je jednak opatřen totálně klišovitým textem o hrabivém lakomci, jednak výrazně ubývá invence a sekavý rytmus v monotónním tempu trochu zachraňuje jen další sólo. Egyptem inspirovaný Sinuhet je asi nejlepším číslem, ta exotika z něj místy dýchá, skladba je hodně členitá, samý zvrat a s hromadou kytarových vychytávek. Trošku možná ruší nepříliš barevné bubny, ale celkově se trojka poslouchá dobře. Introvert je tak nějak upachtěný, jako kdyby měli pánové strach z výraznějšího zrychlení – přitom občasné nahlédnutí do speedových končin by nahrávce prospělo. Poslední vlastní song zpočátku pokračuje v nevýrazném duchu, ale s příchodem refrénu a kytarového sóla se začínají dít zajímavější věci.

Určitý pokrok tedy nelze kapele upřít. Nejvýraznější změnou je o stupeň lepší projev zpěváka Jiřího Gattermayera, který mírně ubral z výšek a civilnější projev muzice sluší o mnoho více, než zpěv na Stínech. Naopak texty, ty mi ani tentokrát nejdou pod nos. A i když třeba první nebo třetí skladba mají vcelku zajímavá témata, tak zpracování je hodně těžkopádné a kapela by se měla poohlédnout po zručnějším textaři – takhle jde o těžce vypocené kostrbatosti.

Další doprovodné záležitosti jsou srovnatelné s předchozím demáčem – obal je ve stejném jednoduchém duchu (aspoň má kapela svou grafickou tvář) a opět jsou přiloženy texty na volném papíru. Zvuk znovu v režii Agentury Pro-Marts ani neurazí, ani nenadchne, přesto bych v případě realizace plnohodnotného CD volil studio, ze kterého vyleze údernější a dynamičtější sound.

Seznam skladeb:

  1. Divadlo šílenství
  2. Otrok peněz
  3. Sinuhet
  4. Introvert
  5. Nevinný
  6. Chemical Wedding (cover B. Dickinsona)

Čas: 27:55

www.desert.zde.cz


Zveřejněno: 14. 11. 2007
Přečteno:
3295 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář