Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

PREATORIAN – Between the Lines, Demo CD 2007 - selfrelease

PREATORIAN je jednou z mladých kapel z českých luhů a hájů, jejíž historie se datuje od roku 2002. Kromě současného názvu PREATORIAN se kapela vyskytovala i pod názvy REDHEAVEN a DARKSIDE a ten současný používá cca od roku 2004. Za tu dobu kapela vydala dvě dema, přičemž až nejnovější, „Between the Lines,“ se mi dostalo do rukou.

Abych se přiznal, původně jsem čekal, že pod názvem PREATORIAN se skrývá slušná deathová smršť, bohužel poslech alba mě přesvědčil o tom, že onen od názvu nebezpečný PREATORIAN je vlastně takovým domácím neškodným Preatoriánkem, který kolem člověka proběhne, aniž by zanechal nějaké větší následky. Ale hezky popořadě.

První, co určitě při setkání s CD zaujme, je obal, který právě podporuje onen pocit, že uvnitř se skrývá řádný nářez. Obal, vyobrazující v kombinaci rudé a černé barvy hlavu kytary je rozhodně zajímavý nápad a nevypadá špatně. Při poslechu CD pak jednoznačně zaujmou dvě věci – jednak téměř profesionální nazvučení alba a zadruhé velmi zvláštní hlasový projev zpěváka, který se snaží o jakýsi kvákavý chraplák. Těžko říci, zda jde o jeho konkrétní barvu hlasu či styl zpěvu nebo se prostě za každou cenu snaží odlišit od ostatních zpěváků. Já osobně bych se přikláněl spíše k druhé variantě.

Co však posluchači dojde až později je, že kapela střídá anglické a české texty písní. To není vůbec špatný nápad – pro domácí publikum jsou při prvním setkání s kapelou české texty přitažlivější, občasný kus v angličtině je pak dobrá startovací plocha pro případné album v angličtině. Nicméně ani tak bych se českých textů nevzdával a prostě je dál kombinoval s anglickými, vždyť to tak dělá poměrně dost známých kapel.

Nyní k samotné hudbě. Jak jsem již psal, styl PREATORIAN rozhodně člověka nešokuje, o to méně věřím tomu, že by někoho posadil na zadek. Ani precizní zvuk kapely, ačkoliv připomíná některé kapely, které balancují na pomezí hard rocku a metalu jako třeba ASTRAL DOORS, nezapře skutečnou hudební podstatu věci – že jde vlastně o další rádiovou kapelu typu CLOU a podobně. Pravda, i toto je cesta jak se dostat dál, nicméně o přínosu a kvalitách takovýchto kapel mám pochybnosti.

Kdybych měl za sebe vybrat písně, které na mne při poslechu alba udělaly asi největší dojem, asi bych zvolil úvodní So Why, která má v sobě velmi příjemné pasáže, založené na baskytaře, má své rytmické změny a celkově se dobře pamatuje hned na první poslech. Další zajímavou písní je česky zpívaná Andromeda, která se pomalu rozvíjí od čistě instrumentální skladby v plnohodnotnou píseň. Rozhodně nejzajímavější je ale instrumentální skladba Déšť. Při poslechu této skladby člověku nezbývá než smeknout nad instrumentálním uměním členů kapely. PREATORIAN jsou rozhodně velmi dobře sehraní a své nástroje ovládají stejně kvalitně. Nicméně šestiminutová instrumentálka je poměrně velký zápřah a po čtyřech minutách už připadá člověku zbytečně dlouhá.

PREATORIAN, ačkoliv mě osobně příliš neoslovili bych rozhodně nezatracoval – jejich instrumentální schopnosti a snaha se prosadit snad kapelu dostanou k vydání regulérního alba a ještě o nich uslyšíme. A ačkoliv je asi příliš nedoceníme, našim přítelkyním se líbit nejspíše budou :-)

Čas: 38:20

Seznam skladeb:

  1. So Why
  2. Pírka z křídel
  3. Andromeda
  4. Rabbits on the Run
  5. Déšť
  6. Why Don't We Try
  7. Kocovina

Web: http://www.praetorian-band.com


Zveřejněno: 11. 11. 2007
Přečteno:
3350 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář