Nejbližší koncerty
LLYR

WARHAWK – First Flight, Demo CD 2007

Když jsem poprvé slyšel název kapely WARHAWK, mimoděk mi z paměti vytanula vzpomínka na starý stíhací letoun Curtiss P-40 Warhawk, a asociace to nebyla až tak špatná – název alba First Flight (první let) ji ještě dále podpořil. Nicméně obal vyobrazuje let spíše poslední – sebevrahův. Mno, snad obsah alba neskončí stejně – plácnutím o zem.

Na rozdíl od původního Warhawka s americkými kořeny je kapela WARHAWK záležitostí ryze českou, přímo z Českých Budějovic. Historie kapely se píše od roku 2004 a sestava se po pár změnách ustálila na počtu pěti členů, přičemž dva (dvě) z nich jsou ženy. Jedna z nich přitom obsluhuje basu (Nela Rybová) a druhá se stará o zpěv (Eva "Martenska" Martinková).

Co pro nás WARHAWK připravili? Sedmiskladbové demo, se stopáží překračující půl hodiny. Jak sama kapela píše v bookletu, těchto sedm skladeb představuje průřez jejich dosavadní tvorbou a až poslední tři skladby vystihují současný styl kapely. A musím uznat, že demo je to velmi zajímavé. Kapela si na něm dala nejspíše dost záležet a je to znát. Dá se říct, že zvuk je velmi dobře vyvážený, bez nějakých velkých vad. Snad jediné, na co bych se co se týče zvuku více zaměřil je zpěv, který mi připadá zbytečně utopený, takže Evě není příliš rozumět, takže posluchač přijde o většinu textu. Texty jsou naštěstí uvedeny na stránkách kapely, takže s jejich pomocí již tento problém odpadl.

Nyní něco právě k textům kapely. WARHAWK se snaží tvořit v angličtině, za což je mohu jedině pochválit – tento fakt rozhodně usnadní jejich případný vstup na nějaké zahraniční trhy. Ale co lze kapele jedině doporučit je důkladnější studium angličtiny, a to jak psané, tak výslovnosti. Texty jako takové nemají spatné nápady ani nejsou špatně napsané, je v nich ale hromada chyb, které by stálo za to opravit. Trochu to možná zavání detailizmem, ale texty bez chyb se správnou výslovností ve zpěvu přeci jen lépe reprezentují.

Nyní již k samotné hudbě, kterou nelze než chválit. Už po prvním poslechu je jasné, že autoři hudby mají buď obrovský hudební přehled, nebo skvělé nápady, a nebo obojí. Jak se totiž člověk proposlouchává albem, naráží jak na odkazy jednotlivých kapel jako Black Sabbath, Dream Theater či Iron Maiden, nebo různé směsi stylů. Současně se tak dá stopovat postupný vývoj kapely, kdy jsou v úvodní skladbě First Blood cítit prvky black metalu, které už se v dalších skladbách neobjevují.

Celkový obsah alba je poměrně rozmanitý, ale závěrečné skladby lze asi nejlépe přirovnat k GIRLSCHOOL, kterým dává Evin hlasový projev zvláštní jedinečný nádech. Na albu není žádná vyloženě slabá píseň - všechny skladby mají své rytmické přechody, svůj vlastní náboj. Kdybych měl vybrat nejlepší kusy, pak je to otvírák First Blood, lehce „Maidenovská“ Soldier J.M. 1978 a závěrečná eskalující Doors of Sadness.

Až na zmíněné problémy s angličtinou mě WARHAWK velmi mile překvapili, a nelze jim než popřát ať se daří a na koncertech nabalí kupy skalních fanoušků. A těm, kteří, stejně jako já, právě slyšeli o WARHAWK poprvé, lze jedině doporučit nákup dema a hurá na koncert!

Čas: 36:16

Seznam skladeb:

  1. First Blood
  2. One for All
  3. King Size
  4. Warhawk
  5. Soldier J.M. 1978
  6. Hand of Fate
  7. Doors of Sadness

Web: http://www.warhawkband.cz


Zveřejněno: 04. 11. 2007
Přečteno:
3405 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 11. 2007 08:06 napsal/a step
Live
Live 10.11.2007 K2 (Č.B.) s Pentagon, Sin- dick- 8, Asmodeus