Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

Dimmu Borgir, Amon Amarth, Engel

Yvor: Troufám si říct, že tento den měla většina metalových fans rudě zakroužkovaný v kalendáři. Ano, pátek 19.10.2007 Prahu navštívily kapely DIMMU BORGIR, AMON AMARTH a ENGEL. Svátek všech metalových dušiček je tady a i já se svou posádkou usedáme do auta a vyrážíme směr Praha. Cesta byla úděsná (České Budějovice – Praha 4hodiny cesty v neustálých kolonách), ale i přes veškeré dopravní útrapy dorážíme včas a hala Folimanka nás vcucla do svých útrob.

Není tomu zas tak dávno, co jsem drtil album Enthrone Darkness Triumphant od Dimmu Borgir ve svém přehrávači. Deset let, to zase není tak dlouhá doba, nicméně i tak v člověku může vyvolat jistý sentiment.  Ano, i s takovým pocitem se dá jet na koncert. Ovšem při pohledu na ostatní fans, šly všechny dávné vzpomínky stranou. Před halou to vypadalo jako sněm černokněžníků, mnohdy až s úsměvnými modely výstřední gotické módy. Jo jo, je fajn být zase mezi svýma.

Yvor: Chvíli po našem příchodu se na pódium řadí pro mě naprosto neznámá švédská formace Engel. Mládežníci produkují dnes velmi populární metal core a přiznávám se, byť nejsem nějaký zarytý fanoušek tohoto stylu, že mě kluci velice mile překvapili. Klasické sekačky, skákačky … nasraný řev, potom zase melodický zpěv. No prostě klasika tohoto žánru. Přesto se mi kapela moc líbila a po důkladném zhlédnutí ostatních návštěvníků zjišťuji, že jsem nebyl sám. Třešničkou na dortu byla poslední skladba Seven Ends, kde Engel předvedli vše, co tento styl nabízí. Půlhodinka utekla jako voda a je tu konec. Publikum kapelu vřele odměnilo potleskem a každý z nás už netrpělivě čeká co se bude dít dál…

Když už se mi konečně podaří probít složitým komplexem haly, kdy několikrát zakopnu v jejích temnotách a skučím bolestí, zjišťuji že jsem prošvihl nástup švédských Engel. Ti už rvali do lidí nekompromisní metal core, přičemž fanoušci se spíše aklimatizovali než aby vyjadřovali výraznou podporu. Nu ale zase tak zlé to nebylo. Zvláště v závěru setu se valná část publika rozehřála a dala najevo, že Engel se jim líbí. Mě se jejich vystoupení líbilo také. Sice se v dnešní době nejednalo o nic originálního, ale dejme tom u, že to mělo docela silný tah na branku a to prostě musí taková kapela mít. Škoda, že kapela hrála příliš krátce. Když už jsem se konečně stačil do ní zaposlouchat, tak akorát končila. Vůbec celá akce měla hodně rychlý sled. Ještě jsem si ani pomalu neuvědomil, že Engel odcházejí a v rukách už měli nástroje chlápci z Amon Amarth.

Ti se do toho opřeli pěkně zostra a hned bylo po pódiem pěkně živo. Slyšel jsem spoustu hlasů o tom, že jejich majitelé přijeli hlavně kvůli Amon Amarth a tito byly pod pódiem pěkně slyšet po každé skladbě. A když se k tomu přidala i sedící část haly, byl to docela hukot. Kapela na nic nečekala a oplatila ovace fans skladbou Death In Fire z alba Versus The World. To už byla skutečně mela. Amon Amarth mají skutečně dobrou pódiovku a sledovat muzikanty je skutečně radost. Hlavně vokalista Johan Hegg předvádí výbornou show. Kapela trošíčku přibrzďuje až skladbou Fate Of Norns ze stejnojmenného alba. Set je postaven hlavně na posledních třech albech, ale k mému nemilému překvapení je příliš krátký. Skvěle rozjetý vlak kolem mě proletěl neskutečnou rychlostí a zanechal za sebou jenom pocit a touhu po návratu. Skupina se ovšem už nevrátila, přičemž jestli kapela tři čtvrtě hodiny, tak je to moc. Nebo že by mi to uteklo tak rychle? Těžko říct, snad mi to některý z fans jednou objasní.

Yvor: Vlastně ani sám nevím, jak Amon Amarth popsat. Je to moje srdcovka a napadá mě jen jedno jediné slovo. Neuvěřitelné. Zpěvák Johan (neplést s redakčním kolegou Johanem..hihi) je tahoun jak  má být a jasně dává najevo, kdo je právě pánem této haly.  Na místě, kde se nacházím, je zvuk jako víno a já si vychutnávám jednu skladbu po druhé, mezi nimiž pochopitelně nechyběly songy jako Death In Fire, Pursuit of Vikings a mnohé další. Neskutečný mazec. Skutečně není víc co dodat. Jsem maximálně spokojen.

Netrvalo dlouho a z pódia se ozvaly první tóny, ohlašující, že Dimmu Borgir jsou připraveni na steč. A nástup, jakým se kapela uvedla byl skutečně monstrózní a to v podobě monumentální skladby Progenies Of The Great Apokalypse. V tuto chvíli se v hale skutečně rozpoutalo peklo. Dimmu Borgir prolínali svůj set napříč všemi alby. Nejvíc se ale dotýkali alba Death Cult Armagedon a samozřejmě aktuálního In Sorte Diaboli. Mohli jsme zaslechnout ale i skladby z daleké historie jako například Alt lys er svunnet hen ze druhé desky  Stormblast. Neviděl jsem kapelu na loňském Brutal Assualtu, ale za to jsem o ní slyšel spousty negací. Jestli nějaké byly, tak dneska je kapela do puntíku smazala. Dimmu Borgir byli přesvědčiví, silní, démoničtí. Dokonale splnili mojí představu o dobře odehraném koncertě. Tu mi trošku zkazila technika, protože v závěru koncertu vypadla pódiová světla a hala se potopila do tmy. Skupina hrála i tak dál, ozařovaná pouze blesky fotoaparátů. Asi po deseti minutách se podařilo rozchodit pár reflektorů, ale to už se prostorem vznášely ponuré tóny hymny Mourning Place, což byla nezdolná předzvěst konce koncertu.

Stabilní světla haly nepříjemně probudily nadšené fanoušky z temného snu a jasně velely k odchodu. V několika tvářích jsem poznal spokojenost. Ani ohlasy před halou nebyly špatné.

I já věřím, že ten kdo se přišel dnes podívat, nemohl odejít nespokojený. Snad jen jednotlivé sety kapel mohly být delší.

Yvor: Právě přichází čas snad nejkontroverznější kapely posledních několika let. Jedni ji nenávidí a druzí ji milují. Ano, potemnělá hala,  monstrózní intro, dva kněží kráčející po pódium proti sobě nenechávají nikoho na pochybách, že následující minuty budou patřit hlavní hvězdě večera Dimmu Borgir. Halou se ozývá neuvěřitelný řev a ve vzduch je možno vidět tisíce paží, které vzdávají hold této norské úderce. Skutečně neuvěřitelná atmosféra. Nemá skutečně smysl se rozepisovat jaké skladby se hrály. Důležité je, že kapela si do České Republiky přijela napravit reputaci z loňského BA a to se jí myslím do puntíku povedlo. Koncert parádně odsejpal a atmosféra neustále houstla. Vše šlapalo jak mělo, avšak před koncem setu z ničeho nic vypadlo veškeré pódiové osvětlení. Kapela načatou skladbu dohrála za pomocí pořadatelských baterek a svítilen ale přesto si myslím, že na takto velké akci by se takovéto věci stávat neměly. Stalo se, život jde dál… Jako vděk fans Dimmu Borgir přihazují poslední song do již provizorně nasvícené haly a ende. Dle mého názoru určitě měla kapela nějaký ten bonus song v rukávu, ale ke smůle všech přítomných fanoušků prosby vyslyšeny nebyly. Nedá se nic dělat. Je tu konec.

Každopádně si myslím, že šlo o velice povedený koncert a jsem přesvědčen, že si ho všichni přítomní pořádně užili. Zahrály tři žánrově rozdílné kapely a nyní už je na každém z nás, jak je ohodnotíme. Jak jsem již napsal, já jsem velice spokojen a už nyní se těším na další setkání s tou či onou kapelou…  

Prosím omluvte sníženou kvalitu fotek. Směli jsme fotit pouze bez blesku a s mojí technikou to bylo témeř nemožné...


Zveřejněno: 26. 10. 2007
Přečteno:
3340 x
Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 02. 2008 00:54 napsal/a bizz
fotky
par fotek z show zde > http://marastjakcyp.com/new/?c=8 ;)
07. 11. 2007 21:12 napsal/a Peklop
šacování
Myslíš že v Německu na koncertu Slayer/IF/COB nebo na fesťáku jako WFF šacování není ? Jasně, že je. Jen tam máá ochranka i lidi uplně jinej přístup. Nenasranej. A holky šacujou ženský. Všichni to tak berou, že to pořadatelé musí dělat a pořadatelé jsou tam pro lidi, tak se místo znechucenejch pohledů usmívají. A všichni jsou spokojení.
07. 11. 2007 00:20 napsal/a Clansman
stormblast
ale hrali... ved sorgens kammer je pesnicka zo stormblast... konkretne z reedicie z roku 2005... http://www.youtube.com/watch?v=by66S1iuq2s tu mas dokaz
30. 10. 2007 19:32 napsal/a Tigi
organizace
Opravdu výborný koncert. Obzvlášť Amon Amarth byli absolutně skvělí. Dimmu mě okamžitě vtáhli do své temné hudby. Co bych ale chtěl vytknout je organizace koncertu. Kdy už konečně v České republice skončí doba, kdy si metalový fanoušek bude připadat jako zloděj, kterého je potřeba před vstupem do haly prošacovat. Kvůli tomu jsme nuceni trávit dlouhé minuty před halou jako stádo telat. Nevím proč by měl být rozdíl mezi návštěvou např. divadle a metalového koncertu. O šatně si ve Folimance můžem nechat tak akorát zdát. U vstupu vás přivítá nepříjemný chlápek, který vám leze do kapes, to přeci není normální. A to vám ještě zabaví pití, které jste si koupil za vlastní peníze a nutí vás stát hodinovou frontu na pivo. Tohle má být kultura. No děkuju nechci. Den před tím jsem byl na koncertě Symphony X a nic takového se nedělo. Chápu, že tzam bylo mnohem méně lidí. Ale přesto: šatna, v klidu pivko, žádné šacování. Zajímalo by mě jaku oporu v zákoně má to, že mě může prohledávat kdekdo v tričku security a zdržovat tak spousty fanoušků od kulturního představení. Byl jsem na spoustě koncertů a vím, že to tak většinou funguje, ale to jěště neznamená, že by mi to mělo přijít normální. Nehledě na to, že kdybych chtěl do haly propašovat nějakou zbraň, tak se mi to bez problémů povede. Ta ochranka tam totiž není, aby našla něco, co by mohlo někoho ohrozit, ale aby našla pití :-). Jen podotýkám, že já osobně jsem žádné neměl. Jen bych se rád přimluvil za kulturnější chování k fanouškům metalové hudby, kteří přeci nejsou o nic horší než návštěvnící divadel, operních představení a jiných kulturních akcí.
29. 10. 2007 15:53 napsal/a marty
stormfast
tak uz se dohodnete!