Nejbližší koncerty
LLYR

ANTHEOM – Antheom´s sword CD 2004, selfrelease

Album Antheom´s sword rozhodně není žádnou žhavou novinkou, protože datum jeho vzniku se datuje už do let 2003 – 2004. Každou chvíli by se ale mělo začít s natáčením jeho následovníka, který by snad měl do konce roku 2007 vyjít. Ale to už by jsem předbíhal a je třeba si posvítit na materiál, který je předmětem těchto řádků. Na stránkách kapely sami sebe nazývají pelhřimovskou metalovou kapelou. Pravda, pojem metalová kapela je poměrně široký, ale sedí mi k jejich tvorbě nejvíce. Ta se pohybuje někde na pomezí heavy metalu, thrash metalu a nabízí většinu prvků, které jsou pro tyto letité žánry charakteristické.

Úvodní skladba Antheom´s sword začíná temnou deklamací textu, která nás uvádí do příběhu o meči, který byl ukován neznámým hrdinou a měl moc změnit realitu známého světa (texty a hudební ukázky jsou k nahlédnutí a k poslechu na stránkách Antheomu). K tomu se postupně připojuje sekaná kytara a celá věc se rozjíždí. Nabízí hned několik poloh, rychlostních stupňů a nechybí ani sólo. Vcelku vydařený začátek. Následující kousek The legend sice nikterak nevybočuje s klasických heavy metalových postupů, přesto určitě patří k tomu lepšímu, co jsem v daném ranku z našich luhů a hajů slyšel. Poprvé a rozhodně ne naposledy jsem si zde vzpomněl na německé hrobníky Grave Digger. V Pilgrim´s confessions dochází k mírnému zvolnění. Což na jednu stranu činí materiál pestřejším, ale zpěv v této skladbě chvílemi tahá za uši. Stejně jako výslovnost mateřštiny mistra Shakespeara a frázování. Příliš nechápu, proč se pěvec Luke do tak krkolomných poloh vůbec pouští. Na druhou stranu sólová kytara v této skladbě je vydařená. Angels in war notně přitlačí na pilu a nahrávka se posouvá do thrashového hájemství. Jedna z nejvydařenějších věcí, kde se kromě rubanice dostane i na akustické brnkání kytary. Živě jsem ještě Antheom neměl možnost vidět a slyšet, ale počítám, že tato věc bude patřit mezi koncertní tutovky. War continues a Save your youl opět stáčí kormidlo směrem k heavy metalu. Nad druhou jmenovanou se pak vznáší duch Iron Maiden. A to tak, že hodně výrazně. Začíná bublavou basou a kytarové postupy a melodie rovněž dávají vzpomenout na tuto legendu. Každopádně sólo v ní patří k nejzdařilejším na této nahrávce. Magic bolt, svižná Shadowland, thrashově sekaná Hellforge a než se nadějete, máte tu závěrečnou věcičku End of story s výstižným názvem.

S mnoha poslechy jsem problém neměl. V žádném případě netvrdím, že se Antheom stanou mým denním hudebním chlebem, ale v dané metalové škatulce určitě patří k tomu lepšímu, co jsem měl možnost z domácích nahrávek slyšet. Pravda, je zde několik příznaků dětských nemocí. Se zvukem by se ještě dalo dělat mnohé a ke zpěvu by se rovněž nějaké připomínky našly, ale vezmeme-li nahrávku jako celek, převládají spíše kladné dojmy. S body budu šetřit, protože něco mi říká, že novinka, která snad vyjde na podzim, nabídne ještě více. Nechme se překvapit.

Čas: 43:46

Seznam skladeb:

  1. Antheom´s sword
  2. The legend
  3. Pilgrim´s confession
  4. Angels in war
  5. War continues
  6. Save your soul
  7. Magic bolt
  8. Shadowland
  9. Hellforge
  10. End of story

www.antheom.cz


Zveřejněno: 17. 06. 2007
Přečteno:
3722 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 06. 2007 07:59 napsal/a Luke
Asi žádněj?:-))
Čéče Goro, tak já se příště v těch pomalejších věcech snad polepším a co se toho dalšího alba týče, tak zvukově a snad tedy i muzikálně to posuneme o trochu výš, tak si šetři body:-))