Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CLOSING THE ETERNITY & AD LUX TENEBRAE – Nearby being CD 2006, Epidemie Records

Až z dalekého Uralu, kde se střetává evropský kontinent s asijským, pocházejí oba projekty, jejichž kooperací vznikla tvorba, která je ke slyšení na albu Nearby being. Toto CD jsem vlastnil již pěkných pár týdnů před tím, než mi dorazilo promo na recenzi a tudíž jsem měl možnost tento výtvor řádně naposlouchat a s předstihem si na něj vytvořit názor. Přesto shledávám značně obtížným o něm psát. Jak popsat nepopsatelné…

Materiál na CD obsažený spadá do škatulky drone ambient (v katalogu vydavatelství je tato škatulka ještě doplněna přídavnými jmény rituální a šamanský). Nahrán byl v prosinci roku 2004 ve studiu StarTrack v ruském Jekatěrinburgu, v dubnu roku následujícího pak zmixován a o rok později konečně vydán. Jestli je u tohoto cedla něco povinností, pak je to pozorný poslech a nalazení se na určitou vlnu. Nejde si ho jen pustit jako kulisu pro jakoukoliv činnost. Člověk se musí uvolnit, zavřít oči a veškerou pozornost věnovat tónům linoucím se z aparatury. Nechat se jimi unášet mimo prostor a čas. A toto potulování rozhodně stojí za to. Síla tvorby CTE a ALT je v atmosféře v ní obsažené. Při poslechu jako by jste putovali širým astrálem, nebo se třeba vznášeli nad majestátními nepálskými kolosy. Tuto atmosféru jen umocňují některé exotické nástroje dálného východu, které jsou zde využity. Setkat se zde můžete například s velkým množstvím zvonků, tibetskými mísami, ting-sha… Poslech se tak dá přirovnat k uklidňující meditaci a hledání rovnováhy v zapadlém tibetském klášteře, kam nedosáhne ruch a problémy naší „civilizace“.

Nejedná se o věc, která se dá poslouchat za každých okolností. Na to musí být správná nálada, rozpoložení a hlavně dostatek času. Moji maličkost tato nahrávka zastihla v době častého poslechu uskupení jako Tvmvlvs Seraphim, Objekt 4, Dahlia´s Tear, nebo třeba Dense Vision Shrine, které mají k oběma předmětům této recenze blízko. A stejně jako v případě všech zmíněných jsem byl i tímto nosičem pohlcen. Velebme domácí vydavatelství Epidemie Records, že tuto nahrávku vyslala do světa, protože její prozkoumávání, kdy každý poslech přinese něco nového a odkryje nová neprobádaná zákoutí, opravdu stojí za to. Nejen metalem živ je člověk a není na škodu se za zvuků tohoto, nebo podobného ambientu potulovat po neprozkoumaných končinách. Jen člověk nesmí zapomenout vrátit se do reality. Pravda, ne vždy se chce vracet… Nelze rovněž nezmínit samotné provedení CD, které vyšlo v nádherné digipackové edici s jednoduchým, ale k atmosféře naprosto se hodícím obalem. Ostatně, podobné luxusní edice jsou u výše zmíněného vydavatelství poslední dobou pravidlem. Albem Nearby being budete buď nadšeni, nebo kolem vás proběhne bez upoutání pozornosti. Nic mezi tím. U mne platí první varianta. Uznávám, že v této recce jsem asi ne zcela vystihl podstatu, ale k popsání podobného patrně nemám potřebné vyjadřovací schopnosti… A co se týče bodů, je to jasná „desina“.

Čas: 53:58

Seznam skladeb:

  1. Bei Ngnea Rby
  2. Ou Tcold
  3. Va Le

www.epidemie.cz


Zveřejněno: 29. 05. 2007
Přečteno:
3347 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář