Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

PERGAMEN – Psychopoetik CD 2007 – Bastard Generations Records

Tuzemští svérázové PERGAMEN se řadí k těm služebně mladším spolkům – kapela vznikla teprve před pěti lety a po tříletém mezidobí, v kterém si tehdejší „Pergamen Luciferian“ odbyli přirozenou krystalizaci sestavy a první krůček v podobě řadového debutu (Pergamen Luciferian Masakr 666), vzniklo album Psychopoetik. Duo Beny & Lucas si materiál na tuto desku vůbec pečlivě připravovalo – novinkové CD, zahajující novou etapu v dějinách kapely, totiž mělo vyjít nejenom pod novým názvem spolku (nyní jen Pergamen), ale mělo se nést i ve znamení nového stylu, který v rámci aktuální sestavy vykrystalizoval.Tedy zpět k CD…

Kdybych měl muziku Pergamen někam stylově zařadit, dalo by se hovořit o jakémsi old school dark/black metalu. Ovšem škatulkování je ošemetná věc, takže to nechám na Vaši libovůli – nejlépe ale bude spokojit se s prohlášením kapely, která svoji muziku shrnuje pod svéráznou a dosud neznámou škatulku „black metal chanson“.

Album Psychopoetik je vůbec pěknou ukázkou toho typu desek, které buď vyhodíte rovnou do kýblu, nebo je budete s velkým zájmem (a s úsměvem na rtech) poslouchat – z alba totiž nelze dost dobře vysledovat, zda je myšleno vážně, nebo se jedná o recesi. Osobně si nad touto hádankou lámu hlavu, ale vzhledem k předchozím prohlášením kapely bych se klonil spíše k druhé variantě. Tuto domněnku totiž album (možná nechtěně) silně podporuje – jeho undergroundově zahulený zvuk totiž ukrývá poměrně naivní hudbu i texty – ostatně název desky mnohé napoví.

Po instrumentální stránce se jedná o dřevní basic-metal, který hudebně i vokálně velmi vzdáleně připomíná rané počiny Törr, Master’s Hammer a především Root. Hutnější a rytmicky nepřekvapující muzika se nese v duchu těch nejotřepanějších a nejúspornějších metalových riffů, jaké si lze představit. Tempo je až na několik výjimek pomalejší a místy přímo fotříkovské. Do jednotvárných a strojových rytmů sem tam zabloudí nesmělá melodická linka či příliš nezapadající varhany a la Master’s Hammer s ujetým klavírem. Album je jako celek poskládáno s důrazem na minimální nápaditost a některé „husté“ pasáže mohou u protřelejších posluchačů BM vyvolat nejeden úsměv.

Samostatnou záležitostí jsou zpěvy a texty, kterých se zhostil Beny. Až na výjimky jsou verše napsané a nazpívané čistě v češtině a Benyho skřehotu je také výborně rozumět, což by bylo jindy velké plus, ovšem ani tady se nestačím divit – velmi prosté a úsporné rýmovačky jsou textově tak zoufalé (viz Řev hrobů), že je snad ani kapela nemohla myslet vážně??

Závěrečné hodnocení stojí a padá na zvoleném úhlu pohledu. Pokud tuhle desku budeme brát jako každou jinou a v kontextu dnešní scény, zřejmě se nevyhneme slovům jako nuda, šeď, bída, ztráta času, apod. Pakliže to vezmeme jako úlet, tak se jedná o pozoruhodnou parodii stylu pro obzvlášť otrlé. Za sebe musím říci, že mě tohle album po všech těch evil-nářezech dobře bavilo, i když jeho hudební nevýraznost a laciné texty mi dost kazí dojem.

Čas: 39:15

Seznam skladeb:

  1. Psycho
  2. Mor na svaté rody
  3. Karneval obětí
  4. Řev hrobů
  5. Virgo intacta
  6. Ortel
  7. Co pouhým okem neuzříš
  8. Čerstvý mord
  9. Pohlceni zemí
  10. Vznešené šílenství
  11. Epitaf XX.Věku

web kapely: http://www.pergamen.org 


Zveřejněno: 28. 05. 2007
Přečteno:
3772 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář