Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

SUFFOCATION – Suffocation CD 2006 – Relapse Records, Inc.

Novinkové album klasiků SUFFOCATION je tu a s ním i další porce zajímavého death metalu, která je určena všem příznivcům technikou prokvetlé muziky a kvalitního nářezu obecně. Kapela, která se v průběhu více než šestnácti let své existence, stala respektovaným klasikem v rámci žánru, přichází se svou již osmou deskou – a opět pod hlavičkou Relapse Rec.

Pořadí alba v oficiální diskografii kapely by ovšem nemělo mást – Suffocation si ani dnes nemohou dovolit při práci rutinu. Američané se aktuálně nacházejí v situaci, kdy se snaží pokud možno hladce navázat na úspěšnou etapu let 1990 – 1995 vyplněnou alby jako Effigy Of The Forgotten či Pierced From Within. Následující přestávku vyplněnou personálními změnami a vynucenými pauzami mají nyní za úkol překlenout alba Souls To Deny (2004) a aktuální Suffocation. Právě na posledním záseku se posluchači představuje již sehraná mašina talentovaných a zkušených muzikantů v čele se spolehlivým Frankem Mullenem – osobou, která za mikrofonem stojí od počátku existence kapely. Krátká introdukce ostatně vypadá velmi slibně – postupně zesilující lomoz se sólující kytarou v pozadí prostě táhne, takže v dvojce, kde se na vás bez okolků vyvalí pozoruhodný hrubozrnný death, už s napětím čekáte na první akordy.

Studnice zkušenosti, z které Suffocation čerpají, je úctyhodná – už od počátku se sází na promakanou techniku, v které nesmí chybět poctivá kytarová sóla a různé kudrlinky v podobě melodických či dokonce akusticky pojatých pasáží. Lety získaná vyzrálost se projevuje ve střízlivém, až profesorském přístupu (jak již bylo dříve trefně řečeno), který zavrhuje prvoplánovou živelnost a soustředí se na preciznost podání. Rychlé pařivé pasáže samozřejmě nemohou chybět, ale s nezbytnou technickou vychytávkou k tomu (např. č.4); v těch pomalejších se zase mohou naplno vyřádit obě kytary (a promakaná sóla či pestře poskládané dunivé riffy toho budiž důkazem).

Na druhou stranu materiál nepůsobí tak úplně přesvědčivě. Kapely jako Suffocation těžko složí špatnou desku, přesto mám z většiny skladeb pocit jakéhosi rozpačitého přešlapování. Skladba chvílemi chytá, chvílemi se naopak musíte prokousat roztahanými riffy, které jsou sice velmi technické, ale jinak poněkud křečovité. Samostatnou kapitolou je zvuk – ten je dle očekávání kvalitní, přesto díky němu Frankův vokál často zbytečně přebíjí zbytek a škopky (Mike Smith) zase získávají možná až příliš sterilní a uhlazený výraz.

Všelijaký dojem kapela zdárně napravuje až v závěrečné trojici skladeb. Po nejrůznějších válech, kde se sice usilovně zdobilo a komplikovaně komponovalo, ale vyložené pecky se dosáhnout nedařilo, tady najednou máme ideální soulad všeho, co tvoří současné Suffocation – v č.9 až 11 se soustřeďují ty nejlepší nápady a promyšlené řežby na celé desce – technika je tu výborně skloubená s chytře použitou agresivitou, pod kotlem navíc výborně zatápí syrový ryk Mr.Mullena a skladby tak najednou mají svou vlastní zapamatovatelnou tvář. Nu a když se k tomu v závěrečné „Prelude To Repulsion“ přidá i ďábelské kytarové sólo, je výsledný dojem dokonalý.

Při závěrečném zamyšlení nad touto novinkou je zapotřebí vyzdvihnout zkušenost těchto kultovních veteránů, kteří byli, jsou a doufejme, že ještě dlouho budou, reprezentanty newyorského zvuku smrtícího kovu. Deska je tvrdá, poctivá a labužníky jistě potěší. Ovšem i přes promakanost kompozic a um jednotlivých členů, má tato novinka sklony k určitému standardu, který nelze kritizovat, ale ani přehnaně chválit. V kontextu dnešních mladších deathových spolků, které kromě sázky na techniku dávají do muziky i svou nespoutanou energii, to však pro budoucno může pro Suffocation znamenat určitý pokles. Za svou osobu jsem však za toto album rád, neboť je to muzika kvalitní, poctivá a stále setsakramentsky zajímavá. Na nadcházejícím No Mercy festivalu se o tom koneckonců můžete sami přesvědčit...

Čas: 44:09

Seznam skladeb:

  1. Oblivion
  2. Abomination Reborn
  3. Redemption
  4. Bind Torture Kill
  5. Misconceived
  6. Translucent Patterns Of Delirium
  7. Creed Of The Infidel
  8. Regret
  9. Entrails Of You
  10. The End Of Ends
  11. Prelude To Repulsion

web kapely: http://www.suffocation.us

web vydavatele: http://www.relapse.com 


Zveřejněno: 01. 04. 2007
Přečteno:
3522 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář