Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

GORYPTIC – From Blast To Collapse CD 2007 – vlastním nákladem

Francouzští drtiči GORYPTIC se tuzemské metalové obci představili poprvé vloni pozoruhodným, byť krátkým promo koutoučem („Goryptic“), který byl předzvěstí plnohodnotného alba obsahujícího již znatelně silnější porci brutálního death metalu.

Pokud vám předcházející řádky ani jméno kapely nic neříkají – nevadí – Goryptic sice po stránce doby existence patří k velmi čerstvým přírůstkům death metalové scény (založení v září 2005), ale po té muzikantské se o žádné zelenáče nejedná. Dobrou školou se pro současnou sestavu stalo působení v kapele Heresy, jejímž přejmenováním vznikli právě Goryptic, stylově směřující do vod technického a brutálnějšího death metalu. Za necelé dva roky společného fungování toho tato pracovitá kapela stíhá opravdu hodně – do hlav posluchačů se jednak zapisuje na nejrůznějších koncertech a festech (ve společnosti Spawn of Possession, Disgorge, Sanatorium, a dalších), jednak přitom stíhá vydávat svá dílka – ať už účastí na kompilacích, nebo ve vlastní režii. Hned v roce založení tak vychází zmiňované promo, které je po dvouleté přestávce následováno debutem – vydaným opět na vlastní triko.

Album „From Blast To Collapse“, na které kapele svými hlasivkami přispěli kolegové ze spřízněných Trepan’Dead (Chris, Boub), se začalo nahrávat loni v listopadu. Během dalších dvou měsíců pak vzniklo zajímavé CD předvádějící kapelu v té prozatím nejlepší formě.

Čtyřčlenná sestava se od prvních tónů soustřeďuje na technický a rytmicky bohatý brutal death, v kterém je toho po francouzském způsobu na výběr hodně až z lesku oči přecházejí. Základem desky je kvalitní mohutný zvuk a decentně upozaděné přesné škopky, na které je roubovaný výrazně tvrdý brutal death s určitými přesahy do grindu. Kromě pomalejších temp, v nichž si kapela hraje s různými ozdůbkami hlubokých riffů, nechybí ani deathové sypce korunované silným vokálem. Co do „zpěvu“ dochází ke střídání různých hlasových poloh – ať už v podání kmenového vokalisty (Damien) či přizvaných hostů (viz č.9). Vokály sice posluchače nepřekvapí originální barvou hlasu, přesto jsou výrazné, extrémní a svou různorodostí do celkového konceptu hudby Goryptic dobře zapadají.

Co se náročnému posluchači nedostává na vokálech, dostává zpět v hudbě. Účast jediné kytary není příliš znát a album je od počátku až do konce jednou velkou jízdou plných nejrůznějších rychlých vyhrávek, technických spojek, přechodů a samozřejmě efektních flažoletů. Když už jsme u té techniky, jedna věc mi tu možná schází – album je o namakaných riffech, ale není tu jediné sólo. Několik krátkých, rychlých a extrémně zahraných kytarových sólíček – a bylo by to dokonalé. Ovšem i bez toho se jedná o kvalitní muziku, která nudit nebude. Závěr korunuje cover od drum’n’ bassových Zardonic, což v kombinaci s death metalem zní přinejmenším svérázně, ale nikoliv špatně…

Ani ne čtyřicet minut hudby nakonec uplynulo a deska je u konce. Je třeba říci, že Goryptic mě v dobrém slova smyslu pořádně překvapili a složili debut na vysoké úrovni. Komplikované, ale posluchači přístupné album působí od začátku jednoduše impresivně a z mé strany lze vzdát kapele hold alespoň závěrečným bodovým hodnocením…

Čas: 39:53

Seznam skladeb:

  1. Stupid Spoiled Whores
  2. Circle Pit
  3. Malformed Pig Fetus
  4. Ill-Treated
  5. Visceral Hate
  6. Internal Conflict
  7. Stacking Stillborn
  8. Eight Shitty Hours & a Happy Slaughter
  9. Bloody Ophiuchus
  10. Condemned to the Stake
  11. Malformed Pig Fetus (Zardonic Remix)

web kapely: http://www.goryptic.com

 

Zveřejněno: 04. 04. 2007
Přečteno:
3313 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář