Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

AAEN ANIMA – Aaenic Poems MCD-R 2003, vlastní náklad

Česká skupina Aaen Anima byla založena v roce 2002. Od alba k albu se pokoušela tvořit nové hudební formy, od progresivního doomu a brutal subfolk/jazz fúze přes avantgardu s klarinetem, elektroniku s mandolínou až po syrový black-thrash-death-core. V dosavadní tvorbě formace nebyly nikdy použity živé ani automatické bicí. Ačkoli Aaen Anima prošla mnoha personálními změnami, její výraz posílený texty zůstal stále nezaměnitelný a sobě vlastní. Skupina nabízí svou tvorbu ke stažení zdarma na internetových stránkách.

Tak, to je přesný opis průvodního dopisu, který dorazili společně se šesticí pálených kompaktů s takřka kompletní produkcí kapely. Podle uvedených povídaček jsem čekal originální hudbu vycházející z metalu, snad jen absence bicích budila jisté pochybnosti. Postupně jsem si pustil všechny nahrávky a dostavilo se zděšení. Napřed jsem si říkal, že to spláchnu jednou recenzí, ale pak mi to přišlo ke kapele trochu nefér, tudíž to vezmu popořadě a v následujících dnech (týdnech, měsících – podle toho, kdy si budu chtít přivodit prapodivné stavy mysli) se dočkáte dalších pěti recenzí.

Vezmu to chronologicky, tudíž první na řadě je nahrávka s názvem Aaenic Poems, původně z roku 2002, po remasteringu a dohrání kláves z roku následujícího. Šest skladeb, šest podivných skladeb, šest hodně podivných skladeb, šest hodně podivných téměř neposlouchatelných skladeb. Po klávesovém intru to zpočátku hudbu připomíná – sice takovou nějakou hodně začátečnickou, jako když se potkají tři, kteří drží poprvé v rukou kytaru a baskytaru resp. v ústech flétnu - ale dejme tomu hudbu. Postupy flétny mi přijdou hodně jednoduché, zvuk kytary naprosto katastrofální, do toho nějaké pazvuky a podivné zpěvy – mužský drmol a ženské vzdychání. Kytarová nemohoucnost pokračuje i v další, zpěvem opatřené skladbě číslo tři. No, zpěv je silné slovo, melodičtější úseky ještě dejme tomu, ale murmur je k smíchu. Z další skladby jsem aspoň pochopil, že název kapely lze přeložit jako Ohnivá duše, jinak je to další změť divných a ještě divnějších tónů. Buď je to tak geniální, že to je mimo můj vjemový rozsah, nebo je to úplná pitomost – a já se kloním k variantě dva. V pětce malinko zachraňují situaci klávesy, ale falešný zpěv trhá uši.

Berte tyhle řádky jako naprosto subjektivní pohled. Většinou se snažím jakýs takýs rámec objektivity udržet a i když není některá muzika můj oblíbený šálek kávy, uznám její případné kvality. V případě AA toho nejsem schopen, protože jednak mi chybí jakékoliv srovnání s nějakým obdobným projektem, jednak mě podobné experimentování, byť svébytné a originální, vůbec neoslovuje. Tudíž tohle „muzicírování“ hodnotím jako hodně amatérské a takřka neposlouchatelné improvizační podivno.

Seznam skladeb:

  1. Aaen
  2. Vzpomínky na život
  3. Elven Mirrors
  4. Aaen Anima
  5. In Atharaxia
  6. Neea

Čas: 22:34

www.sweb.cz/aaen_anima 


Zveřejněno: 28. 03. 2007
Přečteno:
3409 x
Hodnocení autora:
2 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář