Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

ANATHEMA - A Moment In Time DVD 2006, Metal Mind Productions

„We are just a moment in time, A blink of an eye“...

Anathema je moje nejoblíbenější zahraniční skupina. Alba The Silent Enigma, Eternity, Alternative 4 a Judgement považuji za dokonalá, ale mám rád také starší doom metalovou tvorbu i novější rockovou. To jen na úvod recenze posledního DVD vydaného loni v létě agilním polským labelem.

Anathema odehrála v březnu 2006 na Metalmanii pozoruhodný koncert, kterým se přesně trefila do období, které mám v její kariéře nejraději. Pět skladeb z Alternative 4, nejlepšího alba které kdy skupina vydala, nepřekvapí, stejně jako absence letitých drsnějších položek. Možná malinko zarazí velký podíl z A Natural Disaster, ale ono je to vlastně poslední regulérní album, které kapela vydala, tudíž je zařazení stále aktuálních skladeb logické. Kolekci pak doplňují dva songy z Judgement a po jednom z Eternity a A Fine Day To Exit plus závěrečná předělávka Pink Floyd. Můžu si přát více? Teoreticky ano, třeba více skladeb, ale reálná odpověď, co se týká playlistu, zní NE.

A jestli jsou očekávání po prostudování seznamu kompozic naplněna? Tady musím zcela jednoznačně odpovědět ANO. A klidně přiznám, že můj pohled na Anathemu je asi trochu nekritický. Jenže mě se to opravdu zatraceně líbí. Samozřejmě, že někdo může namítnout, že Vincent nezpívá zrovna výstavně, jenže mě jeho naléhavá poloha sedí. Celé vystoupení působí velice kompaktním dojmem a nemalou mírou k tomu přispívá účast smyčcového souboru Bacchus String Quartet. Žádný velký orchestr, jak je v poslední době v módě, ale komornější zapojení klasických nástrojů skladbám většinou prospělo, lehounce je vyšperkovalo – byť občas pánové šmidlají tak trochu jen pro oko, protože jsou přebiti nástroji elektrickými. To je ale jen taková malá vada na celé téhle kráse. Jinak je zvuk (možnost volby mezi DD 5.1 a stereem) výstavní. Velice pěkně je nasnímaný i obraz, jak je zvykem přechází od detailů na muzikanty přes celkové pohledy po nájezdy kamery zdáli do blízkosti (jak kdysi tvrdil Luděk Sobota v jedné podařené scénce) a samozřejmě nechybí pohledy do nadšeného publika. Úvodní dvojskladba věrně kopíruje řazení na začátku Alternative 4 a hlavně Fragile má výtečný odpich. V Closer Vincent dokonce poklekne a muziku výrazně prožívá. Ve famózní Lost Control pak hraje na akustickou kytaru a slova získávají díky plačtivému projevu na naléhavosti. A po křehké baladě přichází vypalovačka Empty, kterou střídá volnější A Natural Disaster, odzpívaná slečnou Lee, jinak sestrou bicmena Johna. Vedle zpěvačky hrají významnou roli smyčce, které zde mají asi největší prostor z celé nahrávky. Střídání procítěnějších pomalých skladeb s rychlejšími „metalovějšími“ činí koncert pestrým a velice interesantním. A závěčná Pinkfloydovština (zpívá Danny), tvářící se zpočátku křehce, postupně vygraduje až k jakési rozvernosti a je důstojným zakončením skvělé podívané.

Trochu jinou polohu kapely přináší bonusové 4 skladby z koncertu za podstatně skromnějších podmínek v roce 2004. Tento menší koncert představí divokou Anathemu s drsnějším vokálem jak ve skladbě Sleepless ze Serenades, tak v odrhovačce A Dying Wish z Tichého zázraku. Hlavou mi vrtá otázka, proč je zařazena cover verze Fleetwood Mac, myslím, že každý by raději přivítal nějakou další starší skladbu. Miniset uzavírá na tomto nosiči již podruhé zařazená sladba Fragile Dreams, tentokrát v o trochu živelnějším provedení.

Kromě živé pódiové prezentace obsahuje DVD interview, fotogalerii, pozadí na PC a odkazy na různé webové stránky. Rozhovoru (přerušovaného krátkými útržky z koncertu) se účastní Danny a Les a při mé chatrné znalosti angličtiny nerozumím skoro ničemu ... škoda, že nejsou zařazeny alespoň anglické titulky. Booklet (stejně jako menu) je jednoduchý, střízlivý, ničím nepřekvapí, ale ani neurazí. K jakési skromnosti kapely vlastně logicky padne.

Příznivci kapely si už určitě tuhle placičku obstarali. Výše uvedená slova by mohla popostrčit váhavce, aby se po Momentu v čase taky rychle porozhlédli. Stojí to za to!

Seznam skladeb:

Live in Katowice, Metalmania 2006

  1. Shroud Of False
  2. Fragile Dreams
  3. Balance
  4. Closer
  5. Lost Control
  6. Empty
  7. A Natural Disaster
  8. Inner Silence
  9. One Last Goodbye
  10. Judgement
  11. Panic
  12. Flying
  13. Angelica
  14. Comfortably Numb /Pink Floyd/

Live in Kraków 2004

  1. Sleepless
  2. A Dying Wish
  3. Albatross /Fleetwood Mac/
  4. Fragile Dreams

Čas: 120 min

Obraz: 16:9, zvuk DD 5.1 a 2.0

Bonusy: rozhovor, fotogalerie, wallpapery, odkazy

Sestava: Vincent – zpěv, kytara, vocoder, Danny – kytara, zpěv, klávesy, Jamie – baskytara, Les – klávesy, John – bicí a Lee – zpěv

www.anathema.ws


Zveřejněno: 21. 01. 2007
Přečteno:
3401 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář