Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

OATH TO VANQUISH – Applied schizophrenic science CD 2006, Grindethic records

To, že budu psát recenzi na debut kapely z Libanonu, jsem opravdu nečekal. Podíval jsem se raději do slovníku, je-li můj překlad působiště Oath to Vanquish (OTV) správný. A skutečně je. Opravdu pocházejí z malé zemičky u Středozemního moře, která je vklíněna mezi Izrael a Sýrii. Zajímavé a exotické, protože o Libanonu, který má nevděčnou polohu v ne zrovna mírumilovné části naší planety, člověk spíše slýchává ve zpravodajských relacích a rozhodně ne ve spojení s metalem. Ale metal zní po celém světě, takže…

Už samotný název vydávající společnosti (Grindethic records) dává tušit, že se nebude jednat o žádnou pohodičku pro romantiky. A hned úvod v podobě Pear of anquish to potvrzuje. Nabušený death metal ve své brutální podobě, který je chvílemi roubován grindem. Valivé sekané pasáže, hluboký vokál, kvapíky… Prostě klasika v daném oboru. Zmiňované grindové výlety nahrávku příjemně osvěžují. Tím spíše, že v těchto pasážích je použit i uječený vokál (na zpěvech se podílejí všichni 3 hudebníci). A já si nemohu pomoci, ale v těchto úsecích mi OTV připomínají poslední zásek našich legend Ingrowing. Prostě a jednoduše, pokud si tuto nahrávku pořídíte, počítejte s tím, že melodií si příliš neužijete. Pravda, jsou zde drobné vyjímky. Třeba 6. skladba Sulphuric semen, která notně vybočuje ze zbytku alba. Začíná sice v nekompromisním tempu, ale v polovině se láme do zcela jiné polohy, kde se dostanou ke slovu právě melodie, kytarové brnkání a až blackově nakřáplý vokál. A samozřejmě předposlední věc Sorrow in adormment, která je ale spíše symfonickým intrem před závěrečnou rubanicí Coat-hanger massacre.

Co mi překvapilo hodně příjemně, je zvuk nahrávky. Nevím, jaká mají v Libanonu nahrávací studia, ale asi to nebude žádná bída, protože tento výtvor z Mad house studia se vyloženě vydařil. Nicméně je pravda, že byl dodatečně mixován a masterován Colinem Davisem (Vile) v Imperial Mastering. Na velmi slušné úrovni jsou i hudební výkony. Aby také ne, když kytarista Elias a bubeník Carlos (oba mají stejné příjmení Abboud, tudíž zřejmě sourozenci) brázdí metalová kolbiště už od roku 1992, kdy vymetali různá místní seskupení, aby v roce 2001 vytvořili OTV, se kterými odehráli v roce následujícím svůj první koncík v Jordánu.

Applied schizophrenic science je příjemná nahrávka. Sice určitě nezpůsobí to, že bych ji upřednostňoval před skvosty od Brodequin, Devourment, nebo Deeds of Flesh, ale kterou si čas od času pustím, protože jako kulisa k práci (v práci) se mi vyloženě osvědčila. Libanon překvapil. Jsem napnut, z jakých dalších koutů naší planety se na mě pohrnou nahrávky na recky.

Čas: 34:43

Seznam skladeb:

  1. Pear of anquish
  2. Dearly beheaded
  3. Funeral in F sharp
  4. Executive onslought
  5. Toxic bowel manoeuvre
  6. Sulphuric semen
  7. Symptoms of accured transgression
  8. Sorrow in adormment
  9. Coat-hanger massacre

www.oath-to-vanquish.com

www.grindethic.co.uk


Zveřejněno: 19. 01. 2007
Přečteno:
3482 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář