Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

EMPTY FEELING – La Hija De Gloria CD-R 2005, vlastní náklad

Západočeská úderka Empty Feeling je v českých zemích docela zajímavým úkazem. Důvod je jasný – zpěv ve španělštině. Marně pátrám v paměti, koho dalšího takováhle extravagantnost napadla a výsledek je nulový. Zato pátrání v paměti koncertní je o něco úspěšnější, panáčky jsem viděl živě v roce 2005 v Sušici na medvědím festivalu a tam se mi velice zamlouvali; kdo není línej, může si vyhledat patřičný report.

Nahrávka, která dorazila poštou se sympatickým průvodním listem, není zrovna horká, protože pochází z roku 2005. Nosič je sice pálenka, ale obal je cosi jako papírový digipack a kromě fotek je všechno jednoduchou grafikou v červenožluté kombinaci. Jedna výtka –sestava by v bookletu mohla být uvedena trochu detailněji, takhle v tom je guláš. A protože španělsky v Čechách umí akorát zpěvák kapely a několik tlumočníků, jsou české překlady slov určitě vítány. Texty jsou na death metalové pole působnosti velmi zajímavé – s úspěchem se vyhýbají stylovému klišé, spousta slovních obratů nutí k zamyšlení a několik jich spíše než text tvrděmetalové party připomíná poezii (vždyť i název desky je totožný s názvem básně, kterou známe ze školy – ano, Kollár a jeho Slávy dcera).

Hudebně jde o death metal slušné úrovně. EF nejdou ani brutální americkou cestou, ani melodickou severskou, ale svou. Většinou se pohybují ve středních tempech a v pravý okamžik dokáží přitlačit na pilu a zrychlit nebo muziku něčím vyšperkovat. Křikloun disponuje vcelku širokou paletou výrazů, od hluboko položeného growlu po výše položený křikoštěkot (nevím, jak to lépe písemně vyjádřit). Nejpestřejším songem je čtyřka Y Luego Todavia Cinco, v níž kapela nejvíce odbočuje od deathu a dokazuje, že ani experimentíky jí nejsou úplně cizí. Následující Unamona je zase z opačného pólu, úvodní takřka grindová sypačka je ale po chvíli nahrazena pomalejší pasáží. La Belteza Crecado od začátku nutí do skoku, kytara je posazená výše a tenhle výraz se mi zamlouvá asi nejvíce – stejně jako tahle skladba z celého předkládaného materiálu. V předposlední věci se objevují umělé zvuky korespondující s pojmenováním – Perpetum mobile, a taky ženský expresívní křik – zpívá-li to chlap, tak sorry. Zvuk ze studia Cutcat je nasnímán tak akorát, aby neurazil, ani nenadchl. U zpěvu a bicích se mi líbí o trochu víc než u strunných nástrojů.

Seznam skladeb:

  1. La Guerra De Palabras
  2. Un Loco, Que Se Fue Buscar El Arco Iris
  3. La Hija De Gloria
  4. Y Luego Todavia Cinco
  5. Unamona
  6. La Belteza Cercado
  7. Perpetum Mobile
  8. Pare Usted El Tren

Čas: 27:53

http://www.emptyfeeling.cutcat.net


Zveřejněno: 05. 01. 2007
Přečteno:
3490 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář