Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

PALADRAN – Nodfyr miniCD-R 2006, vlastní náklad

To si někdo vyhraje...  V malinkaté krabičce na mrňavém cédéerku o průměru 8 cm (jak to mám sakra dát do poličky) o sobě dává vědět Hyenik neboli Hynek Stančík, kterého si asi většina metaložroutů pamatuje z jeho působení v SSOGE. Jeho projekt Paladran „za pomoci kytar elektrických i akustických, instrumentálních rumunských exhibicí i moravských zpívaných balad, valašských kořenů i více než ročního pobytu v Rumunsku ... tak hraje hudbu divoce jemnou, sofistikovaně surovou či drsně hladivou“ (citace z průvodního dopisu).

Ale abych si to příliš nezjednodušil opisem, pokusím se vlastními slovy popsat Hyenikovu hudbu. No Hyenikovu – jeho autorství je jasné, ale na nahrávce se podílela spousta muzikantů z celé řady kapel. Paladran funguje jako „ief-projekt“ (icq – email – ftp), na koncertech jej neuvidíte a kompletování materiálu probíhá pomocí uvedených počítačových technologií. Veškeré aktivity jsou směrovány do nahrávacích studií, Nodfyr se nahrával v průběhu let 2004 až 2006 ve studiích UnArt Slavičín, Pro-Marts Vsetín, Šopa Lipov, Night Sniper Brno a Badroom Praha. A zvuk je jedním slovem parádní. Ostatně veškeré doprovodné aktivity, webem počínaje a graficky moc hezky zmáknutým bookletíkem konče, jsou na velmi dobré úrovni a tak se vkrádá otázka, zda takhle silného a po všech směrech dotáhnutého materiálu není na pálence škoda. Ale z tábora Paladran se proslýchá, že momentálně vzniká rozsáhlejší nahrávka, která by se v budoucnu měla objevit pod názvem Dřevěný oheň na plnohodnotném nosiči.

Z pěti skladeb mají pouze dvě texty, jednu pak doprovází zpěv, který se nevyjadřuje slovy, ale různým zabarvením hlasů. Dvě otextované písničky se mi z nahrávky líbí nejvíce. Kuthan má skočnou atmosféru a hned úvodní veršík „Vstávejte Slované“ lehce naznačuje ideovou náplň songu. Kytara celkem tvrdě riffuje, bicí zní úchvatně a vše dokreslují krásné pasáže na hoboj. Zpívá Hyenik, a ač nemá nikterak excelentní hlas, do téhle „odrhovačky“ jeho civilní projev sedne dokonale. Dolendog nazpíval Skuny ze Sad Harmony a jeho práce s hlasem je obdivuhodná. Obdivuhodné je i prolínání klasických nástrojů (flétna Hedviky ex-Dark Gamballe a cello Pavla Ptáčka z CM Soláň) s kytarami elektrickými a akustickými, navíc ta krásná teskná melodie... pohanská nebo keltská nebo jaká atmosféra z ní přímo vyzařuje – jedním slovem nádhera! Třetí skladbou, kde se objevují hlasy, je závěrečná Wasteland, ve které zazní část nějaké skladby Steva Vaie a také kontrabas. Začátek je možná trochu rozpačitý, ale s nástupem zpěvu získává skladba úplně jiný rozměr, který se s příchodem sólující kytary překlopí zase do jiných sfér. Instrumentálky Rustem a Parhún jsou také velice zajímavé. Rustem možná někdo zaregistroval na Redblackovské kompilaci tuším z roku 2004 a je inspirována rumunskou lidovkou Taraf De Haidouks; originál samozřejmě neznám, ale Hyenik z ní udělal pořádný mazec, ostrá kytara plus dunivé bicí rovná se nejtvrdší song. Druhá skladba beze slov je postavená spíše na akustických nástrojích – housle, viola a kontrabas členů HM Muzygy, k nim akustická Hyenikova kytara - skladba pomaloučku graduje, aby na závěr zvolnila.

Možná s tím nebude autor souhlasit, ale u mě nahrávka padá do podobné škatulky jako SSOGE na Relic Dances. Paladran na to jde trochu od jiného lesa, ale stejně jako Sajlenti má vše promyšlené do nejmenšího detailu. Velice zdařilé prolnutí rock-metalových elementů s folklórními motivy – kam se na tohle dílko všechny true slavonic pagan bands hrabou! Zatím dávám devět, abych měl ještě něco v záloze. Překvapení jako hrom!

Seznam skladeb:

  1. Kuthan
  2. Rustem
  3. Dolendog
  4. Parhún
  5. Wasteland

Čas: 22:44

http://www.paladran.com 


Zveřejněno: 08. 01. 2007
Přečteno:
4033 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 04. 2007 15:18 napsal/a AgentX
Super.
Pro me prijemne prekvapeni - proste Super. Samozrejme je co vylepsovat, ale presto super.
08. 01. 2007 16:35 napsal/a marty
musim podotknout
ze jsem byl taky velmi prijemne prekvapenej... :-)