Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

ANCIENT RITES - Rvbicon CD 2006 - Season of Mist

Belgická skupina Ancient Rites je spolkom, ktorého pomerne dlhé pôsobenie na poli európskeho metalu jej umožnilo vytvoriť si relatívne silnú pozíciu vo vzťahu ku kvalite produkovanej hudby. Za toto obdobie zaznamenala vcelku rozmanitý koncepčný vývoj, kde v začiatkoch možno pozorovať skôr inklináciu k témam okultizmu či zla (v súlade s tradičnejšími témami blackmetalových skupín) s postupnou transformáciou na koncept európskeho dedičstva, ktoré značne koreluje so súčasnými tendenciami lídra skupiny Gunthera vyjadrenými aj v jeho participácii na bočných projektoch (a možno povedať, že dnes už aj s jeho image). Koncentráciu na tento tématický okruh možno badať od ich albumu Fatherland, no výber jednotlivých bodov záujmu obvykle nesleduje žiadnu pevnú koncepčnú líniu určujúcu celkový charakter albumu ale predstavuje skôr rôznorodý výber na základe síce definovateľnej ale nie extrémne výraznej podobnosti.

Už samotný názov albumu (Rvbicon) by v prípade koncepčného albumu mohol naznačovať ducha, v ktorom sa bude niesť (prípad občianskej vojny vedenej Gaiom Iuliom Caesarom však možno nie je práve tým najatraktívnejším), avšak už prvé dva názvy (Crusade a Templars) naznačujú, že jednotlivé časti nie sú koncepčne previazané. Ancient Rites však rozhodne neponecháva vytvorenie celkovej atmosféry v súlade s lyrikou na náhodu, pretože rozdielne nálady evokované individualitou prezentovaných prvkov sú prítomné aj na hudobnej úrovni. Ako jeden z najvýraznejších príkladov takéhoto prístupu by mohol poslúžiť hneď prvý song (Crusades), kde sú orientálne hudobné vplyvy (ich zahrnutie do songu s takýmto názvom je zrejmé) ľahko postrehnuteľné. Tento prvok v mierne modifikovanej úprave ostáva zachovaný aj v príbuznom nasledujúcom songu (Templars). U častí, ktoré nemajú tak výrazne odlíšené hudobné prvky v súvislosti s určitými charakteristickými vplyvmi ostáva zachovaná pompézna štruktúra a melodika, ktorá sama o sebe vytvára veľmi zaujímavú atmosféru.

Vzhľadom k vysokému počtu členov (7) je toto dielo z inštrumentálneho hľadiska značne variabilné a vďaka dobrej produkcii je si možné túto variabilitu aj príslušne vychutnať. Spomínaný pompézny charakter dodáva hudbe práve použitie kláves, ktoré je prakticky kontinuálne s častými orchestrálnymi pasážami. Táto všadeprítomnosť kláves však našťastie nie je ekvivalentom ich dominancie vo výslednom mixe a tak sa dostáva všetkým nástrojom približne rovnakého postavenia (snáď okrem basy). Zoskupenie má nemálo vyvinutý zmysel pre kompozíciu, ktorý sa premietol do albumu, ktorý je vyvážený a tvorí koherentný celok bez narúšania celkovej integrity toku práve chybami v kompozícii. Z technického hľadiska tiež nemožno jednotlivým členom nič vyčítať a vďaka ich značnej disponovanosti sa nám dostáva diela, ktoré je na vysokej hudobnej úrovni. Z Rvbiconu (ale aj minimálne predošlých 2 albumov) je zrejmé, že AR už do značnej miery stratili svoj pôvodný blackmetalový charakter a to nielen z koncepčného hľadiska ale do istej miery aj hudobného keďže hudba je až neobvykle technická. Gitary sú veľmi melodické a spolu s klávesami najdôležitejším prvkom pri určovaní línie každého songu. Basu, ktorú mal pôvodne na starosti Gunther prebral Domingo a líder sa venuje výhradne vokálom. Guntherov vokál je veľmi svojrázny, značne zrozumiteľný a málo extrémny avšak k hudbe tohto typu sa značne hodí. K využívaniu viacerých typov vokálov (povedzme kombinácie blackmetalových/guturálnych deathových) tu nedochádza, snáď k prechodu medzi čistými vokálmi a mierne deformovanými, rozdiel medzi ktorými však nie je veľmi výrazný. Bicie sú nahraté veľmi dobre (na rozdiel od Dim Carcosy ich zvuk neznie tak umelo), kopak a rytmičák sú odlíšené vcelku slušne a Walter využíva značné množstvo prechodov a občasné blast beaty a dvojkopak.

Záverom možno dodať, že toto dielko zaiste osloví všetkých priaznivcov melodického/–ymfonického metalu a aj tých, ktorí inklinujú k témam zaoberajúcimi sa európskou históriou a dedičstvom, pretože prináša lyricky a hudobne veľmi sofistikovaný počin zanechávajúci v poslucháčovi veľmi pôsobivý dojem.

Čas : 45:51

Seznam Skladeb:

  1. Crusade
  2. Templar
  3. Mithras
  4. Thermopylae
  5. Rubicon
  6. Invictus
  7. Ypres
  8. Galilean
  9. Cheruscan
  10. Brabantia

webpage :www.ancientrites.be


Zveřejněno: 17. 11. 2006
Přečteno:
3255 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Dexterarius | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 11. 2006 14:58 napsal/a GHM
OK
--) recenze se kterou se shoduje můj názor. Jsem rád, že jsou AR zpátky. Sice se tahle deska od lehce dřevního geniálního Fatherland dost liší, ale např. úvodní intro, odmyslím-li orientální prvky, je jako z téhle (do té doby) jejich nejlepší desky. 9/10 je na místě.
18. 11. 2006 09:43 napsal/a Dharm
jj
naprosto souhlasím s recenzí, je to výborné album...